Ziarul de Duminică

Inainte de vacanta mare...

17.06.2004, 00:00 19



Apropierea vacantei de vara a elevilor ma intoarce cu gandul cu ani in urma, cand traiam pe pielea mea senzatia de libertate totala pe care nici un concediu de la varstele ulterioare nu mi-a putut-o trezi.



Nu cred ca scoala era prea impovaratoare; multa vreme, mai ales in clasele primare, o consideram mai mult un prilej de a ma intalni cu ceilalti, iar in mintea mea orarul era construit un pic pe dos, adica mai multe recreatii, intrerupte din cand in cand de niste ore. Invatatoarele erau un fel de matusi mai degraba binevoitoare, prietene cu mamele noastre, cunoscandu-ne viata si lipsurile si menajandu-ne susceptibilitatile. Evident, toate astea se intamplau in obsedantul deceniu, de care noi nu aveam habar...



Ma distrez uneori citind gogomaniile scrise de "scoleri" in testele pentru diferitele trepte sau in compuneri libere. Nu uit insa propriile-mi inovatii, pastrate multa vreme de mama intr-un fel de "dosar al rusinii", acum, din pacate, pierdute iremediabil.



Nu mi-a placut niciodata sa invat, ma obisnuisem sa prind din zbor, sa-mi bag nasul in cartile surorii mele, cu patru ani mai mare, sa trag cu urechea la discutiile celor mari (subiecte inofensive, pentru ca erau si momente cand nu mai zambeau, scadeau vocea sau se duceau in alte incaperi sa-si impartaseasca tainele). In locul informatiilor din manuale, preferam lecturile mele haotice (mai mult o lenevoasa, dar agreabila frunzareala), experienta personala si perceptia proprie a fenomenelor.



La un extemporal de zoologie, de pilda, aveam de prezentat aparatul respirator la iepure. Am descris parcursul cum m-am priceput: "Aerul intra prin fosele nazale, lasa ceva oxigen si preia gazele toxice, aerisind astfel plamanul si...". Ei, aici nu prea stiam cum sa scot aerul poluat, pana mi s-a aprins becul: "...si iese prin anus". La geografie, trebuia sa spun cat mai multe despre bogatiile Africii. Retinusem dintr-un vechi atlas al familiei, datand cam de dupa realizarea Romaniei Mari (a tarii vreau sa spun, nu a partidului), ca in sudul continentului negru sunt mari zacaminte de aur, fapt marcat cu un imens cerc galbui. Mai stiam ca un vecin, boiernas de moda veche, are un frumos baston de bambus, de provenienta exotica. Asa ca am scris cu aplomb ca "Africa este bogata in aur, in special in zona Capului, si in bambus, din care se fac bastoane...". Bine ca nu avusesem de scris ceva despre Romania, pentru ca batranul atlas prezenta tara pana la Nistru si cu Bucovina intreaga. Mi-as fi bagat parintii la racoare fara sa stie de ce. Extemporalele mele au facut ocolul micii noastre scoli.



A trecut ceva vreme de-atunci, am mai invatat cate ceva, parca nu am mai facut gafe atat de cumplite. Stiu si eu daca e bine?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO