Ziarul de Duminică

Incantatoarea (in)diferenta

Incantatoarea (in)diferenta
14.07.2006, 13:40 20

Participand la Zona Art - forum dedicat relatiei intre media si cultura si desfasurat la Rusalka, fermecatoare statiune la Marea Neagra aflata la 40 de kilometri de granita cu Romania, mi-am intarit convingerea ca defectele si calitatile noastre balcanice traditionale au un efect aparte in mentinerea unei identitati culturale proprii.

Sunt un fel de baraj natural pus in calea efectului egalizator al euro-globalizarii. Parca un pic mai impacati cu propriile lor metehne decat romanii, poate tocmai din acest motiv mai nepasatori fata de tot ceea ce depaseste cadrul interesului personal (inclusiv anumite rigori de detaliu ale meseriei), jurnalistii preocupati de cultura din Bulgaria au impliniri si frustrari asemanatoare cu cele ale ziaristilor romani. Care este cel mai Mare Bulgar? Sa fie oare un fotbalist? Dulcea coruptibilitate a criticii, duelul dintre cultura de masa si cea de elita, lipsa spatiilor de difuzare pentru articole, reportaje si filme ce trateaza fenomenul cultural in presa scrisa, la radio si televiziune sunt... locuri comune.
Supravietuitori ai unei tranzitii marcate de mentalitati depasite inca prezente prin consecintele ei, jurnalistii prezenti la acest forum au deplans compromisul general fata de abstractul cifrelor de audienta. In baza lor - si la ei, ca si la noi sau aiurea -, gustul tot mai indoielnic al publicului este inexorabil canalizat catre o falsa scara de valori, unde conteaza implanturile de silicon ale balerinei si nicidecum arta acesteia. Totusi, nimic nu ne impiedica sa ne vedem de treaba mai departe, ca si pana acum. Cat despre finalitatea acestei situatii... important este sa nu afecteze viitorul imediat, spune "jurnalistul cultural".
Cam aceasta a fost concluzia, din fericire nu singura. Alte cateva caracteristici ale presei culturale din tara vecina ne amintesc de anii '90 de la noi. Pe langa complexul de inferioritate manifestat printr-un discret complex de superioritate bulgaro-centrist, produsul jurnalistic este in principal axat pe fenomenul muzical, mai precis pe prezentele internationale din zona rock sau jazz, spre pop-ul autohton si evenimentele dedicate folclorului. Diversitatea aparuta in presa noastra culturala o data cu dezvoltarea impetuoasa a fenomenelor teatral si editorial din ultimul timp, cu anvergura luata de traditionalele festivaluri internationale din domeniul artelor spectacolului, cu existenta unor posturi de radio si de televiziune nationale dedicate culturii si respectiv muzicii clasice, reprezinta deocamdata pentru vecinii nostri performante greu de imaginat, "greutatea" profesionala in domeniu fiind in continuare masurata in principal in numarul de interviuri realizate cu interpretii straini, de preferinta englezi sau americani.
Ambientul muzical al acestei veri in zona de nord a litoralului bulgaresc - o zona deocamdata mai putin "vizitata" de investitii si tocmai de aceea autentica in peisajul ei sonor si vizual - este dat de amestecul dintre marile succese ale pop-ului european al anilor 78'-82' si pop-ul autohton al discotecilor in aer liber, concurat pe ici, pe colo de hit-urile romanesti ce s-au bucurat de succes international. La acestea se adauga muzica live interpretata discret si corect in fiecare restaurant de grupuri de muzicieni (de la doua la patru persoane), efluvii sonore ce se disipa lent in fosnetul valurilor care se sparg de coasta inalta si calcaroasa. Iar muzica nu se aude de la o terasa la alta, ci are exact intensitatea necesara pentru a-i bucura pe clientii care au ales-o.
Romantismul vechi de cand lumea al acestor locuri de la hotarul romanesc si pana la Balcic nu s-a schimbat nici din cauza formatelor de televiziune de tip Big Brother sau Mari Bulgari, nici datorita prezentei unor marci mai mult sau mai putin racoritoare sau imbatatoare, nici influentat in vreun fel de conditia rareori asumata a jurnalistului bulgar, roman sau de aiurea din domeniul cultural, aceea de umil cronicar al talentului creatorilor si interpretilor. Semnalizate prin indicatoare confuze sau nu, localitatile acestui spatiu magic al litoralului bulgaresc raman oaze ale timpului incremenit, o imagine linistita, serafica in lumina asfintitului a gardurilor de piatra de mare si a gradinilor pline de flori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO