Ziarul de Duminică

Infanteria protezata

17.11.2004, 00:00 16



Ati citit bine: nu "protejata", ci chiar "protezata", la propriu. Unul dintre basmele care mi-au fermecat copilaria vorbea despre niste cizme pe care, daca le incaltai, nu mai aveai odihna la mers si nici nu simteai oboseala, puteai alerga astfel de-a lungul si de-a latul pamantului, peste vai si munti, pana iti implineai cheful sau misiunea.



Ei bine, cizmele acestea exista, au fost deja inventate, iar misiunea - ce alta misiune ar putea fi mai buna si mai nimerita decat una militara, care sa justifice investitia si sa aduca utilizatorilor ei profit substantial?



Cine a facut armata cunoaste bine senzatia aceea de epuizare fizica si de infioratoare lehamite, consecutiva marsurilor lungi cu poverile regulamentare atarnate de umeri si de centura. Dupa ore si ore de asemenea corvoada pur mecanica, generatoare mai degraba de transpiratie si de ganduri negre decat de entuziasm, pofta de lupta a combatantului coboara inevitabil spre zero. Solicitarea e de natura sa-l transforme intr-o moderna si lamentabila intruchipare a lui Sisif, nicidecum in incarnarea plina de elan belicos generalizat, care i se da drept model in Infanteria stelara a lui Robert A. Heinlein.



Specialistii in robotica lucreaza de multa vreme la diverse proteze inteligente, gen mana mecanica, ale carei falange de otel si plastic, actionate electric, preiau functiile disparute o data cu un brat amputat. Ori, pur si simplu, prelungesc gestul uman spre locuri unde se stie ca nu-i indicat sa-ti vari mana proprie - de pilda intr-un mediu cu radioactivitate intensa. Desfasurate de regula in laboratoare excelent dotate ca tehnica si generos sprijinite financiar, cercetarile acestea ale tehnicii de varf nu stau, fireste, la indemana oricui. Japonezii, se stie, sunt mari amatori (si nascocitori) de "jucarii" electronice, catei-robot si chiar roboti mai maricei, cu infatisare umana, umblatori si vorbitori. Cand spun japonezii, e limpede ca nu ma refer chiar la toti traitorii din tara Soarelui Rasare, ci la firme redutabile, de felul lui Sony si Honda Motor Co. Dupa cum nici americanii, si ei aflati in topul unor astfel de proiecte, nu trebuie suspectati de genialitate generala. Dar de la MIT, Berkeley si alte cateva laboratoare de universitati redutabile vin in avalansa impresionante surprize.



Laboratorul de Robotica si Inginerie Umana de la Universitatea din California (Berkeley) a "scos pe piata" nu demult asa-numitul "exoschelet al membrelor inferioare", menit sa transforme cosmarul pedestrasului intr-un vis fericit. si, asa, ne intoarcem la cizmele din poveste, care de data asta sunt chiar niste cizme cazone, din dotarea armatei SUA, carora li se adauga un sistem de tije metalice articulate si centuri. Un fel de proteza exterioara, in care omul intra ca intr-un harnasament desprins din filme SF, nemaiavand alta grija decat sa umble. In pas normal si elastic, fiindca restul il fac cizmele impanate cu senzori si tijele functionand ca niste mecanisme hidraulice. Exoscheletul preia fara dificultate sarcina greutatii proprii (vreo 50 kg), a carausului (cat o fi tragand la cantar), plus alte 40 de kilograme aburcate de purtator in spinare. Dupa care scenariul basmului amintit la inceputul acestor insemnari mai-mai ca se repeta intocmai.



Inca nu putem vorbi de ciborgii de tip Terminator, dar infanteristul inzestrat cu exoschelet se afla pe drumul cel bun. El poate marsalui neobosit, pe protezele lui rezistente, incaltat cu cizme comode si ascultatoare, gata sa transmita comenzi (potrivite situatiei) unor mecanisme care, la randul lor, sunt pregatite sa execute, in regim de suprasolicitare gravitationala, miscarile mai modeste ale muschilor umani.



Ca orice inventie remarcabila, exoscheletul isi datoreaza aparitia unor ratiuni militare si unor urgente impuse de institutii precum Agentia Proiectelor de Cercetare Avansata in Domeniul Apararii. Si, tot ca orice inventie initial militara, ea va trece inevitabil si in spatiul civil. Bratul electronic isi va gasi astfel perechea in piciorul neobosit, ambele usurand viata unor handicapati privilegiati. E posibil ca, macar in unele cazuri, fotoliul pe rotile (desi robotica avanseaza proiecte si in ce priveste robotii de tip rulant) sa-si cedeze locul acestor "schelete exterioare", menite sa execute miscarea unor membre incapabile s-o mai faca singure.



Soldatul perfect al fanteziilor anticipatoare mai are si alte calitati senzationale, pe langa cele la care raspunde deja "exosistemul" american. Unii il vad capabil sa-si regenereze instantaneu tesuturile sfartecate de gloante, altii il cred in stare sa respire direct oxigenul din apa sau sa supravietuiasca in norii de gaze toxice de pe campul de lupta. Eu n-am alta propunere decat urmatoarea: sa asteptam cu incredere! si mai ales imi doresc ca, dupa ce inventiile respective isi vor fi facut, ca orice recrut, stagiul militar, sa le vedem descinse la randul lor in "civilie", printre handicapatii de tot felul care suntem noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO