Ziarul de Duminică

INTERVIU/ Vladimir Simon: „Finantarea europeana a proiectelor culturale e amenintata cu disparitia”

INTERVIU/ Vladimir Simon: „Finantarea europeana a proiectelor culturale e amenintata cu disparitia”
02.12.2009, 15:27 315
Vladimir Simon este din 2005 director al Centrului deConsultanta pentru Programe Culturale Europene, institutie incadrul careia functioneaza trei birouri ale Uniunii Europene pentrupromovarea programelor comunitare: Cultura, Media si Europa PentruCetateni. Inainte de 1989 a fost secretar literar la TeatrulTandarica (1976-1990), iar ulterior secretar general de redactie alcotidianului "Viitorul" (1990-1991), director si redactor-sef alziarului "Viitorul Românesc" (1991-1992), redactor-sef al revistei"Curierul Românesc", editata de Fundatia Culturala Româna(1995-1997). A fost director al Departamentului de RelatiiInternationale, Integrare Europeana din Ministerul Culturii(1997-2005). A fost ales in functii de coordonare in cadrul unororganisme ale Consiliului Europei.VladimirSimonstabileste si urmareste realizarea Planuluide Actiune al CentruluideConsultantapentru Programe Culturale Europene, reprezinta România in cadrulComitetului de Management al Programului "Cultura" (2007-2013) alUE si coordoneaza activitatile Punctului de Contact pentruProgramul "Europa pentru Cetateni" al UE.
- Domnule Vladimir Simon, cerost are Centrul de Consultanta pentru Programe Culturale Europene,al carui director sunteti?
- Nici un rost, potrivit Legii329 din 2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutiipublice, recent promulgata. Guvernul Emil Boc a decis s-odesfiinteze, dizolvând-o intr-o alta structura institutionala.Rostul institutiei era sa promoveze in România fondurile europenedisponibile pentru finantarea proiectelor cu relevanta culturalasau din domeniul filmului.
- Uniunea Europeanafinanteaza, deci, evenimente culturale si filme? In ceconditii?
- Uniunea Europeana sustineinitiative culturale sau artistice de interes european. Actiuni,oricât ar fi de importante, limitate la aria geografica a uneisingure tari, nu pot obtine sprijin. Mai exact, se finanteazaproiecte de cooperare intre tari (cel putin trei), proiecte careasaza in centrul lor dialogul dintre culturi, valori, arte siartisti. In ce priveste filmul, Uniunea Europeana a pus ladispozitia producatorilor si distribuitorilor independenti linii definantare ce acopera cheltuieli pentru pregatirea unui film sipentru distribuirea lui in Europa. Pot primi bani si festivaluriinternationale de film sau stagii de formare a profesionistilor indomeniu. Productia propriu-zisa a unui film trebuie sa-si gaseascaresurse la nivel national sau prin intermediul fondurilor decoproductie ("Eurimages", bunaoara).
- Ce are de facut cinevapentru a primi bani europeni?
- Acel cineva nu poate fipersoana fizica. Aplicatiile sunt acceptate doar de la persoanejuridice. De asemenea, e bine de stiut ca, pentru a obtine banieuropeni, nu este de ajuns, cum inca se mai intâmpla la noi, sa-ipretinzi. Nu poti sa-i ceri pentru ca ai convingerea ca ti secuvin, ci trebuie sa convingi un juriu format din expertiindependenti ca meriti sa primesti fonduri, ca ideea ta esteeuropeana, valoroasa, realizabila si, mai cu seama, mai buna decâta unui eventual contracandidat, din oricare tara ar fi. Altfelspus, trebuie sa scrii un proiect care sa contina nu doar o ideeentuziasta, ci si un buget de cheltuieli realist. Aici intervinerostul si obligatia Centrului nostru, in cadrul caruia s-auconstituit trei birouri menite sa asigure consiliere calificata sisa promoveze in România cele trei programe europene comunitare:Cultura 2007-2013, Media 2007-2013 si Europa Pentru Cetateni.Fiecare birou este format din câte doi-trei experti care asiguraconsultanta gratuita tuturor celor interesati sa propuna proiecteeuropene. Altfel spus, expertii nostri au datoria de a facilitaelaborarea de proiecte pentru ca operatorii nostri sa aiba sanseegale in competitia cu cei din celelalte tari europene participantela programe.
- Este chiar necesar acestajutor calificat?Si daca nu consider ca am nevoie deajutor, daca doresc sa trimit proiectul direct la Bruxelles, farasa recurg la ajutorul dumneavoastra, este posibil?
- Bineinteles. Ajutorul pecare-l oferim nu este obligatoriu. Insa experienta in toate tarileUniunii Europene a demonstrat ca este util. Cerintele intocmirii siderularii unui proiect european sunt riguroase. Standardele impusede Comisia Europeana, de la motivarea unei initiative siarmonizarea activitatilor propuse cu cheltuielile, pâna lacompletarea formularelor si transmiterea lor la finantator, suntpretentioase. Implinirea acestor standarde ridicate reprezinta ominima garantie ca proiectul selectat va fi dus pâna la capat. Eibine, in acest proces de constituire a unui dosar de finantare, noiputem asigura expertiza independenta, putem formula recomandaricare sa elimine eventualele erori de redactare sau de conceptie.Pentru fondurile europene cu bani multi, cum sunt cele structurale,aplicantii apeleaza la firme de consultanta platite. Pentruprogramele culturale si media, care nu presupun bugete de milioanede euro si care sunt nonprofit, angajarea unei firme de consultantaplatite ar fi fost o cheltuiala imposibil de recuperat. De aceea,Comisia Europeana a dezvoltat aceste retele de birouri sau anteneacreditate, cum sunt si ale noastre, menite sa asigure la cerereconsultanta gratuit celor interesati. Sustinerea acestor structurieste posibila peste tot prin contracte anuale. Practic, ComisiaEuropeana plateste jumatate din toate activitatile si cheltuielileadministrative ale acestor birouri. Ceilalti bani vin din bugetulpublic al fiecarei tari in parte.
- Ati mentionat, insa, sicomponenta de promovare a programelor europene pe care si l-auasumat birourile centrului. Cum se concretizeaza?
- Fireste, nu ne limitam doar laconsultanta. N-am avea ce sfaturi sa dam si nici n-am avea pe cinesa consiliem daca aceste oferte de finantare ale Uniunii Europenen-ar fi cunoscute in România. Asa incât ne folosim de toatemijloacele de comunicare pe care le avem la dispozitie pentru apune la dispozitia posibililor beneficiari informatii la zi despreaceste oportunitati. Actualizam periodic paginile noastre web,trimitem stiri personalizate organizatiilor si institutiilorinscrise in baza noastra de date. Mai mult, la solicitareaorganizatiilor românesti, cautam parteneri din tari europene carear fi dispusi sa se asocieze la un proiect propus de initiatori dinRomânia. Suntem parte a unei vaste retele de birouri similare cuale noastre organizate in toate statele Uniunii, astfel incât nebizuim pe reciprocitate: o initiativa anuntata de noi suscitainteres in rândul colegilor nostri europeni, dupa cum un proiectprezentat de ei va fi imediat preluat de noi si transmisposibililor parteneri din România. Organizam conferinte in tara,seminarii si ateliere de lucru in vederea elaborarii de proiecte.Toate aceste activitati sunt aprobate anual si sustinute financiarprin contracte cu Comisia Europeana, fata de care trebuie sa damseama cum am indeplinit planul de lucru convenit.
- Inteleg ca, desi aveti sifonduri de la Comisia Europeana pentru sustinerea activitatilorCentrului, totusi Guvernul a apreciat ca reprezentati o povarapentru bugetul public si trebuie sa dispareti.
- Nu putem fi o povara cu numaiopt angajati permanent, inclusiv directorul, care, la vechimemaxima, primeste lunar net 1.901 lei. Nu, explicatia decizieiGuvernului trebuie sa fie alta.
- Anumecare?
- Nu stiu, n-am aflat-o, desi amsolicitat-o pe toate caile posibile, iar eu, cu toate ca am ointeligenta medie, n-am reusit s-o inteleg de unul singur. Puteam,bunaoara, daca era absoluta nevoie sa economisim 6.000 de lei peluna, sa renuntam la trei posturi dintr-o organigrama de 11.Desfiintarea, insa, nu aduce nici un câstig, nici o economie.Dimpotriva. Am aratat ca, urmare a procedurilor de desfiintare sicomasare, vom pierde o buna parte din banii primiti de la ComisiaEuropeana care vor trebui returnati intrucât nu vom mai putea sa neindeplinim angajamentele asumate pentru 2009. Am fost intrebat decatre secretarul general al Ministerului Culturii, Cultelor siPatrimoniului National cam cât ar urma sa returnam. Vreo 70.000 deeuro. Mi s-a raspuns ca nu e o suma asa de mare. România isi poatepermite sa piarda acesti bani. Asadar, desi n-am reusit sa intelegmotivatia Guvernului, presupun ca este una foarte serioasa, dinmoment ce argumentele economice n-au fost luate in seama, iaramendamentul depus de senatorul Radu F. Alexandru, secretar alSenatului României, si interventia doamnei Andreea Paul (Vass),consiliera personala a primului-ministru pe probleme economice n-aucontat si au fost respinse.
- Sa intelegca, dupa ce desfiintarea Centrului dumneavoastra vadeveni efectiva, România va fi singuratara dinUniunea Europeana care nu va mai avea birourinationale de promovare si consultanta ale programelorCultura, Mediasi Europa PentruCetateni?

- Probabil ca nu. Am fosttotusi chemat de secretarul general al Ministerului Culturii,Cultelor si Patrimoniului National sa contribui la elaborareaproiectului de Hotarâre de Guvern care va reglementa functionareanoii institutii menite s-o "absoarba" (acesta este termenul folositin textul legii) pe a noastra. Daca propunerile mele vor fiaprobate de Guvern, atunci cele trei birouri, cu atributiile pecare vi le-am descris, vor putea fi recreate in cadrul noiistructuri. Daca nu - nu. Tot ceea ce tine de energia siinventivitatea mea va fi investit in incercarea de a repara ce sepoate repara. Din 1997, am coordonat in calitate de director alDepartamentului de Integrare Europeana si Relatii Internationaledin Ministerul Culturii procesul de adoptare a acquis-uluicomunitar continut in Capitolul XX, privind cultura siaudiovizualul, al Planului de Aderare a României la UniuneaEuropeana. Negocierile in cadrul acestui capitol s-au inchis cucinci ani inainte de aderarea efectiva, in 2002, semn ca am reusitsa indeplinim in acest domeniu, in avans, toate conditiile cerutemembrilor cu drepturi depline ai UE. Iar in 2005, un ministru alCulturii a hotarât ca a sosit momentul ca angajamentul asumat deRomânia, de a crea o institutie menita sa sustina capacitatea deabsorbtie a fondurilor europene in domeniul culturii, sa serealizeze. Si a fost infiintat acest centru. Nu mi-este indiferentce se intâmpla cu toata aceasta constructie institutionala. Sitocmai de aceea, ma afecteaza faptul ca astazi, 19 noiembrie 2009,nu cunosc forma finala, oficiala a Hotarârii de Guvern. Nu stiu cese va intâmpla in urmatoarele zile. Tot ce pot sa spun cucertitudine este ca, pe tot parcursul procedurilor de desfiintaresi reorganizare, activitatea noastra va fi administrativ sifinanciar blocata. Va trebui sa informez si Comisia Europeanadespre aceasta situatie si va marturisesc ca mi-este rusine. Ar fiintâia oara in relatia mea cu Bruxelles când nu pot sa-mi respectpromisiunile si, ceea ce mi se pare mai grav, n-am nici scuze, niciexplicatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO