Ziarul de Duminică

Inutilitatea parabolei

25.07.2008, 15:59 15

Intamplarile povestite de D.D. Ursache sunt cu totul bizare si ininteligibile, facandu-te sa crezi ca autorul le-a inventat pentru a ilustra situatii numai de el cunoscute.

Romanul Paradisul papagalilor de D.D. Ursache (Piatra Neamt, Ed. Cetatea Doamnei, 2007) este o parabola a carei lectura oboseste si exaspereaza ca descalcirea unei gramezi de sfori. Cititorul trebuie sa faca mereu eforturi de descifrare a textului. Personajele au alta identitate decat cea declarata, organizatiile poarta, si ele, nume conspirative, totul apare drept ceva dincolo de care trebuie sa vedem altceva.
Cand a scris Istoria ieroglifica Dimitrie Cantemir a folosit acest procedeu pentru a evita litigiile cu contemporani ai lui descrisi caricatural. In timpul comunismului, unii scriitori au recurs la parabola din dorinta de a induce in eroare serviciile de cenzura. D.D. Ursache nu are nici un motiv sa procedeze astfel. El isi obliga in mod nejustificat personajele sa lucreze sub acoperire.
Este adevarat ca, in istoria culturii, parabola a avut si o alta functie: aceea de concentrat epic cu o semnificatie filosofica. In cate o poveste simpla, expresiva, greu de uitat (de genul celor din Biblie), mari scriitori din toate epocile, de la Cervantes la Bulgakov, au sintetizat mari adevaruri despre fiinta umana. Dar acele povesti au ceva firesc si verosimil, par intamplari decupate din realitate ("Cain l-a ucis pe Abel" etc.), de care se deosebesc numai si numai prin faptul ca iradiaza sens.
Intamplarile povestite de D.D. Ursache sunt cu totul bizare si ininteligibile, facandu-te sa crezi ca autorul le-a inventat pentru a ilustra situatii numai de el cunoscute:
"Dupa strania disparitie a Pasului, cineva a pus pe urmele lui Fratia, iar la scurt timp a aparut zvonul: de mai multe zile bune, individul isi face veacul intr-o bodega, langa un fost canton forestier, uitat de lume..."; "Calul era deci, fara indoiala, copilul primei si ultimei tentative matrimoniale a lui Dom'Gavrile zis Pasul, Supraveghetorul si Paznicul Viselor din Paradisul papagalilor. Fara indoiala, caci vazuse cu ochii lui semnul de pe pieptul Calului, pe care el insusi il purta din nastere, o pata alba viorie inchipuind un fluture, luandu-si zborul de sub mamelonul stang."
Ti se incalcesc circumvolutiunile in creier citind asemenea istorii, incepi sa visezi ca Pasul vine pas-pas si o seduce pe o papagalita, care ramane gravida si naste in cele din urma un cal cu un fluture desenat sub mamelonul stang. Si ca mamelonul stang este de fapt mamelonul drept trimis de Fratie sa-i spioneze pe papagali, care in realitate...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO