Ziarul de Duminică

Istoria din vis (I)

Istoria din vis (I)
27.04.2007, 15:59 67

La varsta de 2-3 ani se juca pe genunchii maresalului Antonescu si-i mazgalea foile din agenda. Pe la 4-5 ani l-a amenintat pe Hitler in chiar celebrul sau "barlog al lupilor", iar prezenta sa acolo i-a determinat pe anglo-americani sa nu bombardeze bunkerul unde se ascundea dusmanul de moarte al lumii. Numele acelui copil era Nicolae Vasile. Acum, se numeste Dieter Stanzeleit. Sustine ca este fiul regelui Mihai dintr-o prima casatorie a acestuia, mariaj ramas secret pana in zilele noastre, si ca Romania a pierdut, prin disparitia misterioasa a mamei sale, o (posibila) regina de mare anvergura.

Cazul pe care ni-l asaza sub ochi - si probabil spre autentificare - domnul Stanzeleit seamana, pana la un punct - evidemment, toutes les proportions gardes - cu povestea niciodata elucidata a Anastasiei Romanov.
Aparitia unei tinere care sustinea ca este una dintre fiicele tarului Nicolae, scapata ca prin minune dupa executia familiei tariste rusesti in timpul revolutiei bolsevice, a infierbantat mintile, a aprins imaginatii si a pus cercetatorii pe treaba. Tanara avea amintiri pregnante despre familie, dar nu isi putea dovedi prin nimic altceva apartenenta la familia Romanovilor. Sustinea ca nu vrea sa vorbeasca ruseste, suferea de amnezie partiala, nu avea niciun document. Unii membri ai familiei erau inclinati sa o creada, altii nu recunosteau niciun semn particular. Si unii si altii, se bazau pe "feeling". Nici cercetarile ultrasofisticate - teste, recompunerea pe calculator - nu au dat un raspuns clar: femeia putea fi sau putea sa nu fie adevarata fiica a Romanovilor - Anastasia.
Dupa aproape 50 de ani de la evenimentele tulburi ale anilor '40-'47, un domn, cu prestanta varstei si a unei educatii germane, vorbind romaneste aproximativ, ne spune o poveste halucinanta despre casatorii secrete, agenti ce-au influentat mersul istoriei, lumea din spatele perdelelor palatelor monarhice. Totul asortat la o poveste de dragoste mai degraba de Bollywood decat de Hollywood, prin accentele ei de-un patetism si-un melodramamtism destul de suspecte pentru a fi adevarata. Iata informatiile seci si socante ale inceputului acestei istorii: "Am vazut lumina zilei la Manastirea Sinaia, pe 28 noiembrie 1939. Am fost botezat de preotul comunitatii, M. Rosescu, pe 1 ianuarie 1940, la biserica ortodoxa Sf. Ioan Botezatorul din micuta localitate Carmen Silva de la Marea Neagra. Numele meu: Nicolae-Vasile. Pe certificatul de botez sunt trecuti ca parinti Domnul Mihai de Alba Iulia si Doamna Nerissa Lions, care in realitate avea numele de Bowes-Lyon, in timp ce drept nasa de botez aparea o anumita Doamna Colonel Vasile Voinescu". Sigur ca inaintea nasterii a avut loc o casatorie, ne spune Dieter Stanzeleit.
Asadar, nu avem in discutie cazul clasicizat al copiilor din flori presarati, in lunga traditie istorica, atat de membrii masculini ai caselor regale europene, cat si de mai modestii nostri domnitori, prin mai toate gradinile prin care au trecut. Domnul Stanzeleit ne asigura ca este vorba de un mariaj cat se poate de autentic. Spre a nu deforma, citez din nou din volumul Regina pierduta (Editura Libra, 2007): "Parintii mei s-au casatorit pe 7 septembrie 1939, la Primaria din Azuga. Acestei casatorii i-a stat la baza un 'Acord de principiu' al Casei Regale romane. Cu numarul de document CA/76/31.VII.1939 si prevazut cu observatia 'Strict secret', comisarul regal Ioan Cotuneanu atesta faptul ca, in interesul statului, Casa regala a dat curs rugamintii lui Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia, de a-si legaliza legatura cu cetateana straina Nerissa Jane Irene Bower Lyon, cu rezerva ca nunta sa nu aiba loc nici la Bucuresti, nici la Sinaia, nici la Savarsin. Pentru autentificare, ofiteri ai Casei Regale vor atesta identitatea mirilor, iar nunta nu va fi trecuta in registrul oficial. In document, colonelul Ion Vasilescu de la Corpul de Detectivi a fost imputernicit sa faca un raport catre Casa regala in legatura cu respectarea intocmai a acestor conditii". Ne-ar interesa mai putin povestile amoroase ale familiei monarhice, o familie se pare nabadaioasa atat pe linie masculina, cat si pe linie feminina, dupa cum povestile atestate ale vremii ne spun, daca nu ar avea impact si asupra intelegerii istoriei noastre. Normal sa ne intrebam de ce trebuia tinuta in cel mai strict secret o poveste de iubire si, mai ales, o casatorie pana la urma agreata de Casa Regala. "Din cauza situatiei politice incerte, casatoria a trebuit tinuta in secret. Cu putin timp inainte, in cadrul tratatului germano-rus, se delimitasera in Europa doua sfere de influenta. Carol al II-lea se temea ca Hitler, dupa Austria si Cehoslovacia, va viza, in continuare, Romania si ca aceasta casatorie romano-engleza va pune in pericol pozitia de neutralitate a Romaniei", ni se mai spune in carte. Nu m-as opri cu malitiozitate asupra corelarii datei nuntii (7 septembrie 1939) cu cea a nasterii copilului (28 noiembrie acelasi an), punandu-le pe ale tineretii valuri ("ochii alunecosi, inima zburdalnica", deh!), ci pe amanuntul mai sensibil al istoriei: pactul Ribbentrop-Molotov a fost semnat pe 23 august 1939, iar prevederile lui (mai ales in ce priveste impartirea sferelor de influente) nu au fost cunoscute multa vreme. Cum ele erau imediat stiute, iar o casatorie a unui membru dintr-o familie monarhica - nu, ramane unul dintre multele mistere ce invaluie povestea. Documentele ar trebui cercetate stiintific, eu nu ma pot pronunta dupa niste fotocopii reproduse la anexe, pentru ca ele sunt aratate cititorului. In schimb, voi incerca sa prezint, in numarul viitor, un mod intereant de a proba istoria: in absenta documentului si martorilor, Dieter Stanzeleit apeleaza la vis si la hipnoza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO