Ziarul de Duminică

ISTORII DIN UMBRA / Intelectualii teroristi din RAF, AUM si Al-Qaeda

ISTORII DIN UMBRA / Intelectualii teroristi din RAF, AUM si Al-Qaeda

1. Arestarea teroristei Ulrike Meinhof; 2 Shoko Asahara, teroristul autoproclamat imparat; 3. Mohamed Atta, pilotul avionului care a lovit World Trade Center

18.03.2009, 15:30 269

 
 
Nu sunt rare cazurile in care biografiile unora dintre cei mai cunoscuti teroristi ascund „secrete" surprinzatoare, atat in ceea ce priveste formarea, cat si profilul lor intelectual.
„Che" Guevara frecventeaza Facultatea de Medicina din Buenos Aires incepand cu 1948. Potrivit marturiilor unor apropiati ai sai, era un bun cunoscator de poezie universala (Neruda, Keats, Machado, Lorca, Mistral, Vallejo, Whitman), iar in biblioteca sa, care cuprindea peste 3.000 de volume, puteau fi intalnite, in afara de lucrari de Marx, Engels, Lenin, si scrieri datorate unor autori ca Nehru, Kafka, Camus, Sartre, Anatol France, Wells, Frost. In timpul studentiei, intreprinde o calatorie pe motocicleta, redactand un text, ulterior publicat si ecranizat. Familiarizat cu ideile lui Freud, Guevara considera ca profilul lui spiritual se pozitioneaza intre narcisism si complexul lui Oedip.
Poate nu este lipsit de interes sa amintim ca Ramírez Sanchez („Sacalul"), desi nu urmase studii superioare, invatase limbile araba, rusa, engleza si franceza.
Asemenea revelatii sunt posibile si daca ne referim la o serie dintre intemeietorii si conducatorii unor organizatii teroriste.
 
 
 
RAF. Teroristi cu studii universitare
Marea majoritate a persoanelor din conducerea grupului RAF (Fractiunea Armata Rosie), una dintre cele mai active grupari teroriste de extrema stanga, cu orientare comunista, din Republica Federala Germania, a urmat studii universitare. Infiintata in 1970, de catre Andreas Baader, Gudrun Ensslin, Horst Mahler, Ulrike Meinhof si Irmgard Moller, RAF este activa pana in 1993, fiind responsabila pentru asasinarea a 34 de persoane (politisti, jurnalisti, oameni de afaceri etc.). Ideologia sa a fost influentata de unele scrieri ale lui Antonio Gramsci si Herbert Marcuse care, in volumul sau One Dimensional Man (Omul unidimensional), considera ca doar grupurile restranse de studenti sau muncitori se pot impotrivi „sistemului" capitalist.
Nascuta in 1940, cofondatoare a grupului, Gudrun Ensslin a fost considerata „capul intelectual" al acestuia. Urmeaza un colegiu in SUA si studiaza filosofia, anglistica si germanistica la Universitatea din Tubingen. Impreuna cu alti membrii ai grupului, scoate publicatia Studio neue Literatur. In 1965, incearca sa devina profesoara, se muta la Berlin si incepe sa elaboreze o teza de doctorat, dar isi intrerupe activitatea intelectuala dupa ce incepe sa participe la demonstratii antiamericane si actiuni teroriste. Dupa arestare, in 1977, se sinucide inchisoare.
Tatal lui Ulrike Meinhof (nascuta in 1934) a fost un cunoscut istoric al perioadei. Ulrike studiaza pedagogia si germanistica la Universitatea din Marburg, dupa care activeaza ca jurnalista la publicatia konkret(1962-1964). Este autoarea mai multor manifeste, intre care cel mai cunoscut a fost The Concept of the Urban Guerrilla (Conceptul de gherila urbana). Dupa ce este arestata si condamnata la opt ani inchisoare (1974), Meinhof se spanzura in celula.
 
 
 
AUM – o „academie a mortii"
AUM Shinkyo („Adevara invatatura") a fost un grup japonez fondat pe principii religioase de catre Shoko Asahara. In perioada 1984-1995, a organizat o serie de actiuni teroriste, intre care asa-numitul „incident Matsumoto", atacul cu gazul otravitor sarin in statiile metroului din Tokyo (20 martie 1995), care a dus la moartea a 12 persoane si la ranirea a peste 5.000. La sediul grupului, politia a descoperit depozite de gaze si alte mijloace care ar fi putut produce moartea a milioane de persoane.
Fondatorul AUM, Shoko Asahara, face parte initial dintr-o grupare religioasa buddista. Se autoproclama „imparatul sacru al Japoniei". Studiaza si practica acupunctura si medicina traditionala chineza. Este autorul mai multor lucrari religioase, intre care cea mai cunoscuta este Beyond Life and Death(Dincolo de viata si moarte).   
Cele mai multe persoane din conducerea grupului AUM au urmat studii universitare si au desfasurat diferite activitati stiintifice, unele dintre ele putand fi apreciate ca adevarati savanti.
Cel mai cunoscut a fost Hideo Murai, considerat „ministrul stiintei" in cadrul organizatiei, avand o prodigioasa cariera stiintifica. Dupa studii stralucite la Universitatea din Osaka, desfasoara activitati in variate domenii ale cercetarii, de la astrofizica si informatica, la studiul plasmei. Are relatii stiintifice cu cercetatori de prestigiu din SUA, URSS. Dupa ce se integreaza grupului AUM, Murai intreprinde investigatii mai ales in domeniul noii generatii de mijloace de distrugere in masa, biologice, electromagnetice, care puteau produce cutremure sau modifica radical conditiile meteorologice, si concepe un echipament cu plasma care, odata amplasat pe satelit, ar fi fost apt sa provoace distrugeri devastatoare la nivelul scoartei Pamantului. Este responsabil de producerea gazului sarin, cu care a fost executat atentatul de la metroul din Tokyo. Spre deosebire de ceilalti membri ai conducerii organizatiei AUM, care au fost condamnati la moarte dupa atentat, Murai a fost ucis, se pare, din ordinul mafiei japoneze (Yakuza), cu care avusese relatii. Toata arhiva sa, continand „secrete mortale", a fost preluata de serviciul de securitate al Japoniei.
Alti cercetatori care au aderat la organizatia AUM, implicati in cercetari privind armamentul de cea mai noua generatie, au fost Kenichi Hirose, Masato Yokoyama si Toru Toyoda, care anterior avusesera functii de raspundere in diferite ministere.
Una dintre cele mai complexe personalitati stiintifice din organizatia AUM a fost Yasuo Hayashi, cercetator in domeniul inteligentei artificiale si in yoga.
Din aceasta „Academie a mortii" nu au lipsit nici medicii, intre care Ikuo Hayashi, care, la un moment dat, a condus unul dintre cele mai importante spitale de cardiologie din Japonia. Demisioneaza, intra intr-un ordin monastic si se integreaza grupului AUM, al carui „ministru al sanatatii" devine. Aplica o serie de „tratamente" al caror scop este, de fapt, sa asigure „loialitatea" membrilor grupului si care provoaca numeroase decese. 
         
 
Studentii" din Al-Qaeda
Si unii membri ai organizatiei Al-Qaeda au beneficiat de studii universitare. Insusi Osama bin Laden a urmat, in perioada 1968-1976, cursurile unei institutii de invatamant de elita din Arabia Saudita, Al-Thager Model School. Ulterior, bin Laden face studii de economie si de administrare a afacerilor la King Abdulaziz University. Dupa alte surse, el ar fi obtinut o diploma si in domeniul ingineriei civile, dar exista o serie de informatii dupa care bin Laden nu si-ar fi terminat nici un studiu. In tot cazul, in tinerete, interesul lui principal s-a manifestat in interpretarea Coranului si a preceptelor privind „razboiul sfant" („jihad").
Dar cei mai multi dintre teroristii islamisti s-au format in „scolile religioase" din Pakistan, unde, in afara studiului Coranului, erau familiarizati si cu tehnicile atentatelor. De altfel, chiar denumirea de „talibani" este echivalenta cu aceea de „studenti", desemnand ulterior pe membrii miscarii politice nationaliste care a preluat conducerea in Afganistan si a fost implicata in numeroase atacuri teroriste. Pe de alta parte insa, au existat si unele exceptii, intre care mollah-ul (clericul) Mohammed Omar, "cel mai inaltconducator al credinciosilor islamici", intemeietorul acestei miscari, care a urmat studii la Universitatea din Khandahar. Studii de medicina la Cairo a urmat si un alt colaborator apropiat al lui bin Laden, SayyedImam Al-Sharif (cunoscut si sub numele de dr. Fadl), un teoretician al „razboiului sfant", care a scris si un manual pentru Al-Qaeda. Ulterior, Al-Sharif
 s-a distantat de activitatea organizatiei, cerand incetarea actelor de terorism.
Intre membrii organizatiei Al-Qaeda care au participat la actiuni de anvergura s-au aflat si tineri ce urmau studii universitare. Este greu de spus daca intr-adevar acestia aveau interesul de a se impartasi din stiinta occidentala sau daca postura de studenti era menita „sa acopere" activitatile lor teroriste.
Cel mai reprezentativ exemplu este acela al lui Mohamed Atta, conducatorul grupului celor 19 teroristi care au desfasurat atentatele de la 11 septembrie 2001, individul care a pilotat avionul prabusit asupra cladirii World Trade Centerdin New York. Dupa ce studiaza arhitectura la Universitatea din Cairo, Atta se inscrie la Universitatea Tehnica din Hamburg. Periodic, se deplaseaza in diferite teritorii unde participa la activitati teroriste.
Din gruparea de studenti viitori atentatori la 11 septembrie 2001, au mai facut parte Marwan Yousef al-Shehhi, care a urmat un institut de lingvistica la Bonn (devenind un excelent vorbitor de limba germana), Ziad Samir Jarrah, care a facut cursuri de limba la o alta universitate din Germania, la Greiswald, Zacarias Moussaoui, care a urmat chiar studii de masterat la o universitate din Londra.
...In ceea ce priveste intrebarea pe care o formulam la inceputul acestui episod, este clar ca o formatie universitara sau preocuparile intelectuale nu sunt o garantie a calitatii umane a purtatorilor lor, putand produce, in ultima instanta, un efect invers...
 
 


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO