Ziarul de Duminică

Jobs. Steve Jobs

Jobs. Steve Jobs/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

06.04.2012, 00:03 281

Walter Isaacson

Steve Jobs

Biografie autorizată

Editura Publica

Traducere de Mihaela Sofonea, Anca Sebeşi, Dan Bălănescu.

Cartea se deschide cu un citat din reclama "Gândiţi diferit" a companiei Apple, din 1997: "Oamenii îndeajuns de nebuni să creadă că pot schimba lumea sunt cei care vor reuşi să o facă." Admirabil motto pentru o carte despre Steve Jobs, "o personalitate de o intensitate mistuitoare care, prin pasiunea sa pentru perfecţiune şi prin hotărârea sa încrâncenată, a revoluţionat şase domenii de activitate: computerele personale, filmul de animaţie, muzica, telefonia, tabletele computerizate şi conţinutul digital. Am putea adăuga un al şaptelea domeniu, cel al magazinelor de desfacere, pe care Jobs nu l-a revoluţionat neapărat, dar l-a reinventat."

Pornind de la o serie de peste 40 de interviuri cu Steve Jobs, derulate de-a lungul a peste doi ani - precum şi pe intervievarea a peste o sută de persoane apropiate lui Jobs, familie, prieteni, adversari, competitori sau colegi - Walter Isaacson a reuşit să creioneze portretul vieţii trepidante şi a personalităţii eroului său.

Într-un moment în care Statele Unite caută modalităţi de a-şi susţine întâietatea în domeniul inovaţiei, în care societăţile din întreaga lume încearcă să construiască economii creative, adecvate epocii digitale, Jobs reprezintă emblema absolută a inventivităţii, imaginaţiei şi inovaţiei neabătute. Steve Jobs ştia că cea mai bună cale de a crea valoare în secolul XXI rezidă în conectarea creativităţii cu tehnologia, aşa că a construit o companie în cadrul căreia salturile imaginaţiei s-au îmbinat cu remarcabile reuşite din domeniul ingineriei. El şi colegii săi de la Apple au fost capabili să gândească diferit: nu au contribuit doar la dezvoltarea unor produse superioare din punct de vedere tehnologic, ci au creat dispozitive complet noi şi servicii despre care consumatorii nici măcar nu ştiau că au nevoie.

Nu a fost un şef sau un om exemplar, nici un model demn de urmat. Mânat de demoni, era capabil să provoace furia şi disperarea celor din jur. Însă personalitatea, pasiunile şi produsele sale se întrepătrundeau, la fel ca şi componentele hardware şi software ale companiei Apple, alcătuind un sistem integrat. Aşadar, povestea sa este una instructivă şi totodată plină de poveţe, conţinând lecţii despre inovaţie, caracter, leadership şi valori.

Walter Isaacson este CEO-ul Institutului Aspen; anterior acestei funcţii ocupând poziţia de preşedinte al trustului media CNN şi editor al prestigioasei publicaţii Time Magazine. De asemenea, este autorul biografiilor Einstein: His Life and Universe (2008), Benjamin Franklin: An American Life (2004) şi Kissinger: A Biography (2005), lucrări care s-au bucurat atât de recunoaşterea criticilor, cât şi de un mare succes la public.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO