Ziarul de Duminică

„La blouse roumaine” la New York/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Afişul expoziţiei La Blouse Roumaine

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

23.05.2013, 23:46 56

Din 17 mai 2013, la ICR New York este deschisă expoziţia „LA BLOUSE ROUMAINE”, care prezintă publicului colecţia personală de costume populare a domnului ing. Cristian Pascu, preşedintele Societăţii Române Creştine „Dorul” (fondată în 1903, în New York, sub numele iniţial de  „Clubul Naţional Român Carmen Sylva”). 

Expoziţia reuneşte 25 de costume populare româneşti (expuse pe manechine) şi explorează, în paralel, prin intermediul unui slideshow, rolul pe care costumul tradiţional l-a jucat în  plastica românească, preponderent în perioada interbelică (Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Francisc Şirato, Nicolae Tonitza, Dumitru Ghiaţă  ş.a.), dar şi în construirea imaginii publice sau private a reginelor Elisabeta şi Maria. De asemenea, evenimentul pune în valoare statutul costumului popular ca obiect de patrimoniu naţional, expus azi în muzee, sau ca sursă de inspiraţie pentru creaţia vestimentară a unor celebre case de modă precum Yves Saint Laurent.

O semnificativă contrapondere vizuală, tot în format digital, este reprezentată de seria portretelor cu „ie românească”, semnată de pictorul francez Henri Matisse şi datorată în bună măsură prieteniei sale cu pictorul român Theodor Pallady. De altfel, evenimentul împrumută titlul de la una dintre cele mai cunoscute lucrări ale acestei serii.

Expoziţia rămâne deschisă până la data de 17 iunie 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO