Ziarul de Duminică

Limitele nebuniei electronice

09.05.2008, 18:17 16

Asa cum am mai spus, zona underground este revendicata nu doar de experimentalism, ci si de partile intunecate ale creierului uman. O carte de exceptie vorbeste despre o anumita parte a acestora din urma, simbioza om-calculator in varianta ei "neagra".
Underground - relatari despre hacking, nebunie si obsesie la limitele electronicii este o poveste adevarata despre infractiunile pe computer ale unei elite de hackeri care au reusit sa domine institutiile statale. O carte despre care revista Rolling Stone a scris: "Suelette Dreyfus (autor australian-american - n. TCZ) dezvaluie secretele cele mai bine pastrate, construind o lectura trepidanta". O carte care - oarecum normal, avand in vedere subiectul! - se gaseste pe Internet in nenumarate formate, putand fi descarcata gratuit.
Urmarind un lant international de hackeri care "acopera" trei continente, de-a lungul a aproape zece ani, Dreyfus reuseste sa abordeze in cheie literara tehnologia de varf si infractionalitatea slujita de aceasta. In paginile cartii se regasesc 8LGM, The Realm, International Subversive si alte grupuri de hackeri, care au constituit crema domeniului, "spargand" zeci de mii de calculatoare, apatinand unora dintre cele mai prestigioase institutii, precum Citibank, Pentagonul, NATO, NASA, Lockheed-Martin, Deutsche Telekom si Australian Telecom. Dupa ce au intrat in Defence Data Networke?s NIC, cativa dintre ei au preluat controlul total asupra celor mai importante calculatoare ale Internetului, cele care le-ar fi permis sa stopeze comunicatiile in intreaga retea! E de mirare ca n-au facut-o...
Utilizand metode prin care devenea imposibil sa le fie urmarita activitatea, folosind "viermi" si alte delicatese, au patruns in sistemele informatice ale expertilor in securitate, in cele ale presei, si au monitorizat politia care incerca sa-i monitorizeze pe ei. Hackeri din Germania, Australia, Europa, Marea Britanie, Statele Unite si Canada si-au urmarit scopurile cu o frenezie greu de inteles.
Obraznici, uneori sclipitori si intotdeauna obsedati, multi dintre ei au cazut prada drogurilor sau dementei, in vreme ce altii au ajuns in puscarie.
Ancheta minutioasa si totdata roman pasionant, Underground... ii insoteste peste tot si in toate: infractiuni, tradari, urmariri, raiduri, investigatii, aresturi, inchisori, ospicii.
Cartea se bazeaza pe doi ani de cercetari, sute de interviuri in exclusivitate si peste 30.000 de pagini de documente. Cele doua editii (1997 si 2001) au fost primite cu entuziasm de catre critica si public.
tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO