Ziarul de Duminică

Lumi paralele

Lumi paralele

Constantin Noica, tanar

09.02.2007, 14:48 152

La 1 iulie 1958, populatia Romaniei era de 18.056.000 de persoane. Pe 14 iulie, 5.000 dintre acestea, avand statutul de detinuti politici la Penitenciarul Gherla, se rascoala impotriva infometarii si a lipsei oricaror tratamente medicale, in conditiile in care sunt decimate de o epidemie de gripa spaniola.
A doua zi, 15 iulie 1958, la Bucuresti apare revista Luceafarul, editata de Uniunea Scriitorilor. Doua saptamani mai tarziu, in perioada 3-16 august 1958, presa inregistreaza mari performante ale sportivilor din Republica Populara Romana: locul I si III la Campionatul Mondial de Parasutism de la Bratislava, doua medalii de aur, una de argint si una de bronz la Campionatul de Caiac-Canoe de la Praga, in timp ce, la Campionatul Mondial de Tir, echipa romana obtine doua medalii de aur, doua de argint si patru de bronz. In fine, la Campionatul European de la Stockholm (19-22 august), Iolanda Balas cucereste titlul european la atletism.
Intre 4 si 22 septembrie, acelasi an 1958, se desfasoara la Bucuresti primul Concurs si Festival International George Enescu. Pe 29 octombrie 1958 incepe, tot la Bucuresti, procesul unui lot de intelectuali si preoti acuzati de uneltire impotriva oranduirii sociale, prin reunirea lor intr-o organizatie mistico-religioasa numita Rugul Aprins. Iolanda Balas, care corectase de patru ori recordul mondial la saritura in inaltime, primeste titlul de maestra emerita a sportului. La 11 decembrie 1958 este arestat, sub acuzatia de "uneltire contra oranduirii sociale", filosoful Constantin Noica, condamnat ulterior, la 1 martie 1960, la 24 de ani de munca silnica. RPR stabileste relatii diplomatice cu Republica Guineea. La finele anului, se inregistreaza cu satisfactie mai multe performante economice: intrarea in functiune a Combinatului de Industrializare a Carnii de la Bacau, a primei fabrici de placi lemnoase aglomerate de la Braila, a Uzinei de Superfosfati si Acid Sulfuric de la Navodari, a unui nou laminor si a doua cuptoare de 20 de tone la Combinatul Siderurgic Hunedoara. Incep constructiile barajului de la Vidraru si se introduce in comert "primul radioreceptor proiectat si produs in intregime in Romania" - marca Opereta. In 1958 apar, intre altele, Cartea mea frumoasa de Tudor Arghezi si volumele I-IV din romanul Radacinile sunt amare, de Zaharia Stancu.
Pe 30 martie 1959, Marea Adunare Nationala adopta "Decretul pentru lichidarea ramasitelor oricaror forme de exploatare a omului de catre om", prin care taranii instariti sunt fortati fie sa se inscrie in gospodarii agricole colective, fie sa cedeze pamantul statului. In toamna aceluiasi an, la 12 septembrie 1959, este arestat Vladimir Streinu, sub acuzatia de "uneltire contra oranduirii sociale". E condamnat, la 1 martie 1960, la 7 ani de inchisoare corectionala. Tot in 1959, echipa Dinamo Bucuresti castiga Cupa Romaniei la fotbal, scriitorul Ion Caraion este condamnat la 25 de ani pentru "infractiuni contra securitatii statului" si apare volumul Poezii (editie bibliofila) de Tudor Arghezi, ca si volumul I din romanul Pe muchie de cutit de Mihai Beniuc.
In februarie-martie 1960, la cea de-a treia Conferinta Regionala a Comisiilor Nationale Europene pentru UNESCO, se adopta, la propunerea Romaniei, o rezolutie referitoare la "eliminarea din manualele scolare a propagandei de razboi si de discriminare rasiala". Pe 25 februarie 1960 este arestat, sub acuzatia de "uneltire contra oranduirii sociale", scriitorul Ion Negoitescu, condamnat in decembrie 1961 la 5 ani de inchisoare corectionala. Pe 1 martie 1960, Al. Teodoreanu (Pastorel) primeste 6 ani de inchisoare corectionala pentru "discutii dusmanoase" la adresa regimului comunist. Intre 12 si 15 aprilie 1960, Sukarno, presedintele Indoneziei, viziteaza Romania. La cea de-a treia editie a Campionatului European de Tenis de Masa de la Zagreb, sportivii romani obtin medalia de aur la dublu feminin si dublu mixt. In 21 mai 1960, scriitorului Tudor Arghezi i se decerneaza titlul de Erou al Muncii Socialiste si ordinul Steaua Republicii clasa I-a, cu ocazia implinirii a 80 de ani. Pe 5 noiembrie, este sarbatorit Mihail Sadoveanu, cu mare fast, la implinirea a 80 de ani. Intre timp, la Congresul al III-lea al PMR (al VIII-lea al PCR), din 20-25 iunie, se apreciaza ca in Romania s-a creat baza economica a oranduirii socialiste, trecandu-se intr-o noua etapa, aceea de desavarsire a construirii socialismului. In acelasi an moare Ana Pauker, iar scriitorul Petru Dumitriu, plecat intr-o vizita in strainatate, refuza sa se intoarca in tara. Presa inregistreaza noi succese economice: la 100 ha teren agricol revin 31,7 bovine, 43,7 porcine, 82,6 ovine si caprine. Au fost date in folosinta 30.026 de apartamente si 581.042 persoane "au beneficiat de odihna si tratament in statiuni balneoclimaterice, tabere de elevi si colonii de prescolari". Apar volumele Sensul iubirii, de Nichita Stanescu si Scrinul Negru, de George Calinescu. Zaharia Stancu publica alte trei romane: Clopote si struguri, Printre stele si Carul de foc. CCA, echipa Armatei si rivala istorica a echipei Dinamo, castiga titlul de campioana a tarii la fotbal.
Anul 1961 debuteaza cu noi succese ale RPR in plan sportiv: echipa de handbal a Romaniei castiga titlul de campionana mondiala, iar la Campionatele Mondiale de Tenis de Masa, reprezentantele tarii ocupa un merituos loc I la dublu si locul III pe echipe. Tot in acest an intra in functiune fabrica de lapte praf Raraul din Campulung Moldovenesc. Schitul Rarau, unde pastorise staretul Sandu Tudor, considerat seful "lotului Rugul Aprins", zace in paragina, fiind inchis din dispozitia autoritatilor. La 6 mai 1961 moare Lucian Blaga, la capatul unei ostracizari indelungate. In acelasi an, Iolanda Balas mai corecteaza de cateva ori recordul la saritura in inaltime, iar in temnitele Romaniei, mii de detinuti sunt diagnosticati cu distrofie de gradul III.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO