Ziarul de Duminică

Ma intreb, deci exist!

Ma intreb, deci exist!
20.10.2006, 13:20 38

Manuela Siclodi este unul dintre numerosii artisti romani care, cu multi ani in urma, au reusit sa-si ia lumea in cap, cum se spune, implinindu-si insa si acolo unde s-a stabilit, in cele din urma, undeva, intr-un pitoresc oras din Alpii austrieci, menirea creatoare. In Romania a revenit doar de putin timp, vremelnic dandu-ne semn despre faptuirea ei artistica, plina de forta si adanca reflexivitate umanista, asa cum o stiam de altfel din operele ramase zalog in tara prin diferite muzee, colectii sau campusuri de sculptura (Galati, Babadag, Braila). La "Simeza" bucuresteana, Manuela Siclodi si-a onorat fermecator, in prima jumatate a lui octombrie, "60 de ani de intrebari, cu si fara raspunsuri!" marturisiti de ea insasi. O rascruce spre regatele senectutii, trecuta sub escorta catorva piese de sculptura mica, in marmura si bronz, si a unei impozante parade de tapiserii-compozitii parietale sau spatiale, rod al ultimelor perioade de creatie.
Cu doi ani in urma, Manuela Siclodi se afla in "ospetie" artistica la Galeria "Jean Negulescu" de la Sosea, dupa o indelunga absenta din salile de expozitie de la noi. Atunci si-a surprins asistenta prin insolitul ofertei plastice. Cunoscuta drept una dintre cele mai inzestrate sculptorite ale actualitatii noastre artistice, cu opere coplesitoare in agora publica, precum cea de pe faleza galateana a Dunarii, Manuela Siclodi recurge de asta data la fibra textila si la tehnica haute-lisse intr-o demonstratie de mobilitate a mijloacelor plastice cu maiestrie stapanita. Ceea ce se pastra in linii mari, marcand consecventa stilistica si sintetismul expresiv al desenului sau, era viziunea spatiala a formelor si bine stiuta ei conceptie sculpturala.
In personala de la Galeria "Simeza", artista amplifica acest efect, prin etalarea catorva compozitii de proportii monumentale, ambientate spectaculos sub forma unor instalatii tridimensionale. Acestea dinamizeaza impresia vizuala, conferindu-i o a treia dimensiune, si caracteisticile unor forme complexe si autonome prin subtila relationare a continutului semnificativ al simbolurilor, preponderent humaniforme, de pe ambele suprafete ale tapiseriilor, cu proiectia lor spatiala. Spatialitatea este sugerata si prin ingenioase jocuri de lumina andosate planurilor de expunere si ingineriei scenografice imaginata de artista tocmai pentru a accentua virtualitatea imaginii sculpturale.
O experienta plastica pedant orchestrata si migalos plamadita, in acorduri de culoare armonioase si catifelate, ce emana intimitate si caldura, dar si o anumita tensiune meditativa.
Trebuie remarcata aici si stradania, perfectionista in felul ei, de a crea acelasi efect optic prin redarea identica pe ambele laturi ale tapiseriei a motivului plastic propriu-zis. Performanta rara si meritorie in arta tapiseriei, prin iscusinta tehnica probata si rafinamentul impresiei vizuale.
Componenta expozitionala menita, in viziunea artistei, sa ne intoarca in timp pana la a-i deslusi obarsiile si, in fond, pasiunile artistice dintai, este reprezentata de cele cateva compozitii sculpturale de interior. Toate au acelasi invariabil pretext formal - corpul uman in varii ipostaze simbolice sau atitudinale. Ca, de altfel, intreaga creatie a artistei care are, in toate formele ei de expresie, o irepresibila viziune antropocentrista. Aidoma marilor spirite renascentiste, Manuela Siclodi transpune in formele/ personajele compozitiilor sale sculpturale (ca si in cele textile) un anumit sentiment de simpatie, generos si explicit, desi modelat (sau desenat, configurat) in maniera moderna, fara a altera sau agresa universalitatea comunicarii vizuale si a mijloacelor ei specifice.
La "Simeza" este o asemenea antologica lucrare in bronz - o silueta masculina sezand cu picioarele incrucisate sub ea - ce evoca, in cheie postmoderna ingenios sintetizata si finisata, celebrul "Scrib" din perioada ramesida a artei egiptene. Intre multele intrebari, pe care Siclodi si le-a pus in sexagenara ei devenire artistica, una are cu siguranta si raspuns - "Ma intreb, deci exist!".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO