Ziarul de Duminică

Maestra Margareta

Maestra Margareta
17.11.2006, 17:58 120

Un simplu joc de cuvinte cu parfum bulgakovian se vrea titlul de mai sus, in chip de sarja amicala prilejuita de cei 60 de ani pe care pictorita argeseana Margareta Popescu ii implineste chiar in aceste zile. Ii sarbatoreste daruindu-ne cea mai luminoasa si mai sensibila fateta a fiintei sale - pictura, ce o face cu neabatuta fervoare si credinta de aproape patru decenii. Galeria "Caminul Artei" (etaj) o gazduieste iarasi, la 17 ani de la debutul sau bucurestean in acelasi spatiu, cu o concentrata suita de eseuri picturale. O expozitie pilduitoare pentru reliefarea profilului sau artistic si pentru maturitatea gandirii ei plastice, forjata de-a lungul unei prodigioase cariere.
Stiu ca nu agreeaza nici un fel de atribut in preajma propriului nume. Modestia sa, impinsa adesea pana la umilinta, este notorie. Singurul dat, ce crede ca I-a fost predestinat, este obsedanta nemultumire de sine. Pentru ea, truda in fata panzei, a aceleiasi lucrari!, nu este niciodata finita! Si nu neaparat dintr-un imbold perfectionist, cat din nevoia organica de exercitiu continuu cu materia colorata si cu ardentul sau instinct pictural.
Nu s-a considerat niciodata un pictor de prim-plan. Desi nume importante ale artei noastre contemporane i-au stat in preajma si i-au aratat constanta pretuire. Practica o pictura a relationarii directe cu universul ambient, in ceea ce s-ar numi "traditia plein-air"-ista, a contemplarii cercetatoare indelungi si laborioase, cu notatii successive direct in culoare, pe materiale usoare, urmarind efectele de lumina (a luminii pline, dominatoare) asupra materiei vii ori minerale. Cauta, de regula, detaliile sordide din peisaj - rape, fracturi sau accidente geomorfice si botanice, unghere hade, dar expresive de lume cu forme si contorsiuni insolite - in care plantele par ca agonizeaza, iar pamanturile si conglomeratele minerale "infloresc" sub invazia oxidanta a luminii si a umezelii.
In ciuda acestei situari in prelungirea unor practici intrucatva caduce de ampriza asupra realului, Margareta Popescu nu face ceea ce se numeste "pictura descriptiva". Pretextul real se conserva subiacent, in datele lui generale si sintetic sublimate, intr-un discurs plastic concentrat si esentializat, aparent abstract, care permite expresiei cromatice sa triumfe in compozitii picturale maiestrit conduse. Aici mi se pare a fi latura forte a conceptiei plastice a artistei. Virtuozitatea compozitionala, dezinvolta si sigura, in care formele se topesc, difuze dar recognoscibile, intr-o miscare ritmata si armonioasa de fragmente ale pretextului real, dau libertate si consistenta expresiva retoricii coloristice a artistei.
Un cromatism de o invaluitoare sensibilitate, prospetime si stiinta a dozajului intensitatilor si vibratiei luminoase. Margareta Popescu este una dintre cele mai rafinate coloriste din pictura noastra contemporana. Paleta ei exprima, prin transparenta catifelata a tonurilor, prin profunzimea trairii si scrutarii sensibile a realului, intr-o jubilatie a feminitatii in descompunerea si restructurarea imaginii vizuale, dar si a fortei gestuale, aproape virile, cu care isi construieste modernul edificiu pictural. Este o imbinare rafinata intre perceperea analitica a realului, oglindirea/talmacirea lui mentala si restituirea lui virtuala, metareala, printr-un filtru poetic in care senzorii nativitatii ei artistice intra in simbioza cu cei ai zestrei sale culturale si, desigur, ai imaginatiei sale sensibile. Iata ecuatia acestei metafizici rafinate, ce opereaza in laboratorul ei plastic. De aici, configurarea obsesiva a acelui ideal de perfectiune, de care aminteam la inceput, a acelui drum sisific de iterare la nesfarsit a aceluiasi motiv sau subiect pictural, intr-un proces de slefuire profesionala, de cautari si nelinisti creatoare, ce nu are contenire.
Expozitia de la "Caminul Artei" ilustreaza exemplar o asemenea stare de gratie intr-o admirabila succesiune de interogatii plastice, in care Margareta Popescu salasluieste ca intr-o matca de ingenuitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO