Ziarul de Duminică

Maestrul si prietenia

Maestrul si prietenia
24.08.2007, 02:41 18

Cei care au acces real la gradul de maestru in orice domeniu sunt de obicei oameni munciti de ganduri si rareori multumiti de prezentul lor profesional. Sunt, de asemenea, de cele mai multe ori, oameni prietenosi si sincer interesati de tot si toate.

Un astfel de exemplu este violoncelistul Marin Cazacu, un maestru care nu a fost si, speram, nu va fi niciodata curios sa vada lumea de pe un soclu incremenit. Datorita domniei-sale, violoncelistii din Romania sunt mult mai prieteni si mai stiutori unii de ceilalti, decat colegii lor ce canta la alte instrumente. Formand o comunitate mica, dar extrem de deschisa, parte dintre ei, carora li se adauga mereu altii de peste hotare, se regasesc de opt ani incoace in fiecare inceput de august la vila Luminis din localitatea Cumpatu, locul unde George Enescu a cunoscut, din pacate niciodata indeajuns, tihna creatiei.
Violoncelist de clasa internationala, Marin Cazacu nu s-a multumit niciodata cu statutul, altminteri foarte onorant, de "cel mai bun dintre..." capatat inca de foarte tanar. Aflat in plenitudinea fortelor sale artistice, domnia sa onoreaza o intensa activitate solistica si camerala - fiind membru al mai multor formatii precum Trio Pro Arte sau ansamblul Violoncelissimo - atat in tara, ca solist al Filarmonicii "George Enescu", cat si in Europa, Statele Unite, Japonia sau China. Bucuria de a fi profesor a venit pentru maestrul Marin Cazacu "...ca ceva firesc pentru cineva care a avut sansa de a fi studiat cu o personalitate pedagogica atat de cuceritoare cum a fost aceea a maestrului Serafim Antropov".
Cursul de maestrie a adus un nou suflu de optimism si motive de implinire artistica pentru peste zece violoncelisti, editia din acest an fiind cuprinsa in programul european Cultura 2000, derulat in cadrul Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti.
Cultivand prietenia ca valoare suprema in relatia cu si dintre elevi, Marin Cazacu este un profesor care preda atat prin puterea exemplului cat si apeland la eficiente asocieri culturale menite sa induca colegilor sai mai mici acea stare de spirit potrivita stilului si caracterului piesei pe care o au de interpretat.
Practicand munca in echipa in manierele cele mai surprinzatoare, Marin Cazacu si prietenii sai creeaza si dezvolta pe perioada cursurilor formatii camerale de cate doua, trei sau chiar opt violoncele, maestrul fiind un neobosit cautator de aranjamente orchestrale surprinzatoare adaptate instrumentului sau.
Si pentru ca toate acestea sa nu ramana nespuse, cursul de maiestrie la care in acest an au participat si violoncelisti veniti din partea conservatoarelor de muzica partenere programului Cultura 2000 alaturi de Universitatea de Muzica din Bucuresti, respectiv din Strasbourg, Varsovia si Aquila - Italia, a fost finalizat prin doua concerte - adevarate atractii pentru viata culturala altminteri nu foarte bogata a regiunii - cu un repertoriu foarte variat, gazduite de Vila Luminis si respectiv Salonul de Muzica al castelului Peles.
Pentru a nu percepe acest articol ca pe o intrerupere a suitei de avanpremiere ale Festivalului International "George Enescu", trebuie sa amintim ca dupa incheierea cursului, la Sinaia s-a desfasurat un festival ce poarta numele "Enescu si muzica lumii", aflat la a opta editie, care marcheaza la Sinaia aniversarea zilei de nastere a lui Enescu (19 august), concertele fiind sustinute de artisti romani, elvetieni si unguri, pe scena Cazinoului din Sinaia si la Castelul Peles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO