Ziarul de Duminică

Mahalaua Izvor

Mahalaua Izvor
04.07.2008, 20:58 236

Anumite zone ale Capitalei, precum mahalalele, nu s-au prea bucurat de atentia fotografilor, desi erau pitoresti si chiar interesante. Fotoreportajul social, care va face deliciul cititorilor ziarelor Adevarul si Dimineata, se afla abia la inceputuri cand Henri Stahl a publicat aceasta fotografie. Este dincolo de orice indoiala ca ea nu are valoare artistica si ca unghiul din care a fost obtinuta ar fi putut, cu siguranta, fi evitat de un Nicolae Ionescu sau de un Iosif Berman.
Are, insa, valoare documentara. Datorita ei avem posibilitatea sa vedem cum se infatisa terenul pe care, in timpul domniei lui Carol al II-lea, a fost construit stadionul ANEF dupa planurile lui Horia Creanga. Fotograful si-a asezat aparatul sus, unde sfarsea "Scaricica". Numai din acel punct ar fi putut fotografia fabrica de bere "Oppler" si un colt din Facultatea de Zootehnie, evitand - neintentionat - Scoala de Ofiteri. In partea stanga se poate observa o cabana de lemn care a rezistat pana cand N. Ceausescu a decis distrugerea totala a cartierului si chiar modificarea reliefului. Tot in stanga, in centrul imaginii, se observa obstacolele pentru exercitiile de calarie. Stahl ne spune ca arborii care insufletesc fotografia ar fi fost nuci si ca erau "faimosi" pentru bucuresteni. Oricat ne-ar parea de salbatica, aceasta portiune din mahalaua Izvor era foarte cunoscuta de locuitorii orasului, mai cu seama de petrecareti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO