Ziarul de Duminică

Mai tare ca Bin Laden

02.03.2004, 00:00 15



Am trait s-o vedem si pe asta: Pentagonul, institutie mai conservatoare decat toti conservatorii republicani ai presedintelui Bush la un loc, comanda savantilor din sfera sa de influenta un studiu privind perspectivele climei in urmatoarele doua decenii! Si asta unde? Intr-o America pentru care ideea unei alarmante degradari a factorilor de clima parea sa fie o scorneala menita sa abata atentia administratiei de la oamenii-bomba ai lui Bin Laden, considerati pericolul public numarul unu al lumii contemporane.



Or, se pare ca la ora asta terorismul international, cu toata agresivitatea lui iresponsabila, este deja detronat in clasament. Medalia de aur a groazei a preluat-o clima Pamantului.



Raportul era, bineinteles, secret, iar generalii au facut tot ce le-a stat in puteri pentru ca datele lui sa ramana departe de ochii si urechile publicului in anul electoral caruia si americanii urmeaza sa-i faca fata. Deocamdata nu se stie cum s-au scurs informatiile spre saptamanalul britanic The Observer, iar in tulburarea acestor dezvaluiri senzationale s-ar putea ca nimeni sa nu mai aiba nici timp, nici chef de investigatii detectivistice amanuntite. Inainte de a-i putea vana pe autorul/autorii "defectiunii", administratia de la Washington va fi coplesita de preocuparile presante ce decurg dintr-o obligatie penibila: aceea de a explica americanilor de rand darzul refuz al presedintelui actual de a lua in seama avertismentele repetate venite dinspre climatologii de pretutindeni.



Avem o gaura in stratul de ozon, care se largeste continuu, incat razele cosmice scalda din ce in ce mai temeinic planeta in cascade mortale? Se incalzeste atmosfera sub capacul de emanatii chimice ale unei industrii irepresibile? Se topesc calotele de gheata de la poli? Savantii lumii vorbesc, se agita, tin forumuri internationale, trag toate semnalele de alarma la care ajung din anii '80 incoace. America nu se lasa impresionata. In public minimalizeaza pericolul. In intimitate, refuza sa puna frana unor activitati pe seama carora prodigioasa sa economie de productie & consum asigura bunastarea si linistea sufleteasca a propriilor cetateni cu drept de vot. Ingrijorarea oamenilor de stiinta se transfera treptat asupra guvernantilor din numeroase tari, acestea din urma dispuse, de la o vreme, sa ia masuri colective impotriva poluarii cauzate de un excesiv consum al carburantilor fosili si o neingradita productie de freon. America respinge Protocolul de la Kyoto, apreciind ca n-ar putea cere familiilor sale sa se deplaseze cu o singura masina si, in general, n-are interesul sa incetineasca un mecanism pe seama caruia si-a dobandit o intaietate incontestabila in lumea contemporana.



Raportul echipei Peter Schwartz - Dough Randall pare scheletul unui roman de anticipatie catastrofica. Asemenea lucruri s-au mai spus si s-au mai scris, dar putini autori de fictiuni au avut curajul celor doi experti-consultanti de a avertiza Pentagonul ca scenariul a si inceput. De primele dezastre semnificative, spun ei, ne despart abia un an sau doi, pentru ca in pragul lui 2020 situatia sa fie atat de degradata incat sa se poata vorbi de un veritabil colaps planetar. Nivelul crescut al oceanelor va "termina" nu numai Olanda, pe care inventivitatea si sarguinta flamanda au transformat-o intr-o gradina de lalele sub nivelul actual al marii, ci o multime de alte orase de pe tarmurile de pretutindeni, condamnate brusc la o existenta submarina. Anglia, pe care Curentul Golfului o incalzeste de milenii, va cunoaste temutele temperaturi siberiene, iar ceea ce britanicii vor pierde, ca recolta agricola, prin frig, altii vor pierde prin seceta catastrofala.



Mai departe, e usor de imaginat. Spectrul foamei si al crizei de apa potabila va pune automat in miscare multimile, intr-o migratie dezlantuita spre Europa, spre Statele Unite si spre orice alt loc privilegiat al soartei, caruia i s-ar putea scotoci febril prin camari. In disperare de cauza, toate mijloacele utile supravietuirii vor fi considerate bune si justificate. Omenirea va intra din nou intr-o faza a conflictelor endemice, a razboaielor devastatoare, in care pana si bombele atomice, detinute deja de prea multi competitori actuali, vor avea putine motive de a nu fi folosite. Anarhia si haosul vor ruina definitiv civilizatia actuala, din care, ca in distopiile cele mai sinistre - lasa sa se inteleaga expertii - e posibil sa nu ramana nici amintirea.



Ma intreb cum va reactiona administratia americana dupa dezvaluirea scenariului depozitat de curand in seifurile Pentagonului. Ca un ganditor independent, merg pana acolo incat sa presupun ca "scurgerea de informatii" va fi fost intentionat regizata, pentru ca agresiunea omului asupra climei terestre sa poata fi tratata, in sfarsit, din punct de vedere civil, dar si militar, asa cum si este: ca un inamic in fata caruia pana si Osama Bin Laden trece drept pigmeu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO