Ziarul de Duminică

Maini indemanatice

Maini indemanatice
23.06.2006, 14:01 22

Excedati de stiri care de care mai catastrofale, asediati de vesti proaste, ne intrebam, cu o naivitate care risca sa devina cronica, de ce, in toata lumea, asta e regula. Vestile bune vin (daca vin) din fotbal si, foarte rar, din domeniul artelor. In rest, tot felul de incendii, violuri, uragane, burse in cadere libera, petrol scump, inundatii, morti si raniti, morti de foame, raniti in orgoliu s.a. Asa ca mai bine fara vesti. No news, good news. Stiu englezii ce spun.

E adevarat ca uneori tragicul se varsa in comic sau invers, depinde cum percepi stirea, pe ce fond sufletesc vii in contact cu ea, ce din trecutul sau prezentul tau rezoneaza cu cele aflate din paginile ziarelor sau de pe micul ecran.
Acum cateva zile, un barbat si-a aruncat nevasta de pe balcon, de la etajul sapte, explicand politiei ca era sigur ca-i poarta ghinion! Pai, in cazul asta, milioane de barbati (si femei, deopotriva) s-ar simti indreptatiti sa-si arunce jumatatea pe fereastra. E adevarat ca in paranteza se spunea ca barbatul se odihnise vreo sase luni intr-un sanatoriu de boli mintale si ca femeia cu pricina nu practicase in viata ei ritualuri satanice, asa cum credea nesmintit sotul. Ghinion i-a purtat insa, ce-i drept, pentru ca acum isi va schimba probabil costumatia, de la camasa de forta la zeghe.
Eu n-as citi in cheie comica o astfel de stire, desi ea se voia o stire care sa destinda, intre doua anunturi cu nenorociri mai profunde. Unii se umfla de ras in fata unei intamplari de genul asta, dar daca te gandesti un pic mai bine, tot in sertarul cu amaraciuni trebuie pusa. Cum tot un gust amar mi-a lasat si anuntul, dat si el in cheie comica, referitor la "Scoala de maini indemanatice" deschisa de un romanas de-al nostru undeva in nordul Italiei. Cum locul pentru marile praduiri e ocupat de multa vreme si cu succes nesmintit, nu i-a ramas compatriotului nostru decat sa se ocupe de predarea sistematica, in cadru organizat, a gainariilor. Adica a infiintat, pur si simplu, o scoala de mici furturi din genti si buzunare, scoala cu acte in regula si cu... subventii de la stat. Cine nu vrea sa aiba in casa o mana indemanatica pentru a repara una, alta? Autoritatile care au dat avizul de functionare credeau ca e vorba de bricolaj, modeste lucrari casnice, ma rog, sa-ti faci singur mici reparatii fara sa mai chemi specialistul! Avea o multime de elevi distinsul profesor de furtisaguri minore, avea impozitele platite la zi, ce mai, o scoala adevarata, in buna regula, cu material didactic, cu ore de practica prin metrouri si autobuze. Fireste, ca orice scoala privata, cei inscrisi la "cursuri" plateau o taxa. Comentatorul TV incheia stirea cu o ironie: marii hoti invata la scoala Mafiei, a politicii, a trusturilor internationale. Hotilor de buzunare (de obicei extracomunitari, ca autohtonii nu se compromit pentru doi bani) le lipsea profesorul si scoala. Cat pe ce sa o aiba, in buna regula si sprijinita prin subventii de la stat.
O stire vesela? Poate. M-as fi simtit mai in largul meu fara ea si fara hohotul de ras al celor care apreciau ingeniozitatea romaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO