Ziarul de Duminică

Manualele alternative de la scandal la normalitate

01.09.2000, 00:00 281



Practica manualelor alternative, respectiv a cartilor diferite pentru o anumita disciplina, dar realizate pe baza unei programe scolare unice, elaborata de Ministerul Educatiei Nationale, este larg rapandita in societatile democratice si a fost utilizata si in Romania in perioada interbelica.

Profesorii sunt de acord ca perioada unei carti unice a trecut, iar pentru ca invatamantul romanesc sa iasa din tiparele impuse de educatia sovietica trebuie sa se diversifice programa de studiu, sa se descongestioneze materia si, implicit, sa apara mai multe tipuri de carti, lucru stipulat de altfel in Legea Invatamantului.

Primele manuale diferite pentru o anumita disciplina, realizate pe baza unei programe comune, au aparut in anul scolar 1996-1997, in cadrul Proiectului de reforma a invatamantului preuniversitar, cofinantat de Guvernul Romaniei si de Banca Mondiala, cartile fiind destinate elevilor claselor a ll-a, cei din clasele intai beneficiind cu un an inainte de manuale alternative, printr-un proiect mai vechi.

In anul scolar 1997-1998 au fost introduse manualele alternative pentru clasele a lll-a si a V-a, iar un an mai tarziu pentru clasele a lV-a si a Vl-a.

In anul scolar 19981999 au aparut carti diferite pentru clasele a Vll-a si primele manuale alternative pentru liceu, incepand cu clasa a lX-a, producerea acestora fiind realizata in Romania pentru prima data in cadrul unui sistem de piata libera pentru anul scolar 19992000.

La 24 august 1999 a fost organizata licitatia pentru manualele alternative de clasa intai si pentru clasa a Vlll-a, ce vor fi introduse in scoli din anul de invatamant 20002001.

In anul scolar 2000-2001 vor invata dupa manuale alternative si elevii din clasele a X-a. La clasele a Xl-a, manualele alternative vor fi introduse in anul scolar 20012002. In acelasi an, elevii din clasa a Xll-a vor invata dupa manuale scolare unice, produse de Editura Didactica si Pedagogica, cu exceptia disciplinei Istorie, pentru care sunt valabile manualele alternative avizate de MEN in 1999.

La clasa a XIIa, manualele alternative vor fi introduse din anul scolar 20022003. In paralel cu reformarea programelor scolare, a planurilor de invatamant si a manualelor pentru invatamantul liceal, are loc si modificarea sistemului de invatare si predare din scoala profesionala.

Manualele alternative au o valabilitate de trei ani, putand fi insa utilizate inca doi ani peste acest interval.

Cresterea numarului de profesori autori de manuale a facut ca Editura Didactica si Pedagogica sa piarda monopolul asupra pietei de carte scolara si sa intre in concurenta cu alte societati dornice sa se afirme.

Unii autorii de manuale au omis faptul ca manualul nu trebuie sa cuprinda toate cunostintele dobandite de ei pe parcursul unei vieti, si, in dointa de a-si epata colegii, au intocmit pentru elevii de gimnaziu sau de liceu adevarate compendii universitare, imposibil de descifrat fara ajutorul unui specialist in domeniu, cunoscut in lumea scolii drept meditator.

Toate aceste carti trebuie schimbate, in cel mult un an, pentru ca ele nu mai corespund cu noile planuri si programe de invatamant, concepute de echipa ministrului Andrei Marga si sunt in afara reformei.

Conducerea Ministerului Educatiei a anuntat, recent, ca peste 60% dintre manuale au fost deja schimbate, iar generatiile viitoare or sa aiba numai carti modern concepute, accesibile scolarilor si fara informatii inutile.

Profesorii aleg cartile dupa care vor sa predea, astfel incat elevii dintr-o scoala pot invata, desi sunt in acelasi an de studiu, dupa carti diferite. Potrivit Legii Invatamantului, elevii din invatamantul obligatoriu primesc gratuit cartile, la inceputul scolii. In schimb, liceenii trebuie sa-si cumpere manualele.

Acelasi act normativ prevede ca doar liceenii cu situatii materiale precare vor beneficia de carti gratuite.

Desi oferta de manuale este in ultimii ani mult mai mare, in fiecare toamna, in ajunul inceperii noului an scolar, cartile lipsesc din librarii.

Cele mai importante dintre manuale, precum Limba si literatura romana, Istoria sau Limba engleza, apar cu mare intarziere.

ai in acest an, manualele pentru clasele VIII-XII lipsesc din librarii, desi noul an scolar este pe cale sa inceapa.

Pana acum, cele mai ieftine manuale sunt cele de la Editura Didactica si Pedagogica, dar pretul noilor manuale care vor aparea in curand va fi mai mare.

Manualele tiparite de editurile particulare sunt de aproape cinci ori mai scumpe, un set complet de carti ajungand pana la aproape 600.000 de lei, a declarat Filareta Nedelcu, sefa Librariei "Mihai Eminescu" din Capitala.



Acest articol apare in Ziarul de duminica, suplimentul cultural al Ziarului Financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO