Ziarul de Duminică

Maramuresul lui Gorzo

Maramuresul lui Gorzo
03.11.2006, 19:57 54

Artistul plastic Dumitru Gorzo este prezent la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) cu expozitia de pictura intitulata Salve Fiat Romuli, ce desfasoara pe un etaj intreg o lume a unor personaje fantastice ce isi trag sevele din folclorul romanesc.
Gorzo, "artistul cu cea mai clara identitate romaneasca", dupa cum a fost descris de catre curatorul expozitiei, Liviana Dan, prezinta publicului o serie de picturi-concepte care imbina traditia cu hipermodernitatea.
Lucrarile din expozitia gazduita de muzeu, peste 40 la numar, reprezinta o forma de "povesti vizuale" prin care artistul isi exprima intelegerea notiunilor de tara si popor. Primul etaj al MNAC, impartit pe doua niveluri, traseaza, pe de o parte, spatiul carpato-danubiano-pontic cu toate dimensiunile sale, iar pe de alta ii infatiseaza pe locuitorii acestuia, "fiii lui Romulus".
Cine sunt ei? Pe un fundal de tesaturi maramuresene, apar hermafroditi monstruosi, incaltati fie cu cizme de lac, fie cu opinci. Ceva mai incolo se contureaza un Zburator contemporan, o versiune "upgradata" a celui din mit, care se deplaseaza spre ferestrele tinerelor, asemenea unei rachete cu propulsie. De asemenea, maramuresenii umanoizi ai lui Gorzo sunt prezentati intr-o aura electrica, artistul imbinand tehnicile grafice cu cele picturale pentru a compune un sat cu dimensiuni pe cat de infricosatoare, pe atat de hilare.
"Suntem cuprinsi intre o contemporaneitate kitschoasa si o ancestralitate prafoasa", a explicat artistul prezentele din expozitia sa.
"Dupa patru ani de zile de cand il cunosc pe Gorzo, sunt mut de uimire. Orice expozitie a sa ridica stacheta. Acest lucru as vrea sa il vad la cat mai multi artisti romani", a declarat si curatorul Dan Popescu, in a carui galerie, H'Art, Gorzo expune o alta expozitie ce trateaza in mod ironic si haios relatia dintre "fotbal si absolut".
Salve Fiat Romuli va putea fi vazuta la MNAC pana pe 30 decembrie, anul viitor urmand sa fie prezentata la Muzeul Brukenthal din Sibiu.
Cele trei expozitii semnate Gorzo fac parte dintr-un proiect comun al artistului si al curatoarei Liviana Dan, proiect ce marcheaza inceputul colaborarii dintre cei doi. De asemenea, pentru viitor, Gorzo se gandeste si la o tema pentru pavilionul Romaniei la Bienala de la Venetia.
Pana acum, Dumitru Gorzo, care a avut numeroase expozitii in tara si in strainatate (Germania, Elvetia, Italia, Belgia), a participat la targuri de arta internationala si a prezentat proiecte de arta stradala. De asemenea, recent a primit premiul Uniunii Artistilor Plastici din Romania, la categoria Tineret.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO