Ziarul de Duminică

Marele Dictionar al Psihologiei

Marele Dictionar al Psihologiei

Yves Tanguy, Divizibilitate nesfarsita, 1942

23.02.2007, 17:47 63

Tiparit de Editura Trei (specializata in traduceri sau lucrari originale de psihologie si psihiatrie), Marele Dictionar al Psihologiei, tiparit sub egida Larousse, este, fara dubiu, un eveniment.

In mod cert, chiar daca s-au mai incercat priviri panoramice asupra domeniului, in spatiul romanesc, destul de vitregit in deceniile comuniste, nimic nu egaleaza rezultatul muncii celor peste 150 de specialisti care au elaborat acest dictionar, ce ofera o panorama asupra cunostintelor din domeniile psihologice si asupra relatiilor pe care acestea le intretin cu disciplinele conexe, psihiatria si psihanaliza. Coordonatorii lucrarii sunt Henriette Bloch, Roland Chemama, Eric Depret, Alain Gallo, Pierre Leconte, Jean-Francois Le Ny, Jacques Postel, Maurice Reuchlin, profesori emeriti la facultati si clinici franceze de prestigiu.
Lucrarea se vrea deopotriva cea mai completa si cea mai accesibila cu putinta. Din acest motiv, ca orice dictionar enciclopedic, contine definitii, expuneri, nume proprii (autori si institutii). Se adreseaza unui public foarte larg, care include indeosebi studenti, profesionisti confruntati cu probleme legate de activitatea lor, cercetatori si, de asemenea, un public cultivat, dornic sa se initieze in stiinta si practicile psihologice. Marele Dictionar cuprinde peste 3.200 de articole (si peste 3.500 de acceptiuni), dintre care aproximativ 250, tratand subiecte importante, au fost prezentate cu titlu evidentiat. Pentru elaborarea articolelor, responsabilii dictionarului au facut apel la specialistii disciplinelor incluse: psihologie generala si experimentala, psihologie cognitiva, psihofiziologie, psihologia copilului si a dezvoltarii, psihologie diferentiala si teste, statistica, psihologie sociala, psihologie clinica, psihiatrie, psihoterapie, toxicologie si toxicomanie, psihanaliza, psihopatologie, psihofarmacologie, neuropshiatrie, psihologie animala si etologie.
Traducerile din limba franceza (in ordinea contributiei) au fost realizate de Aliza Ardeleanu, Sabina Dorneanu, Nicolae Balta, Alexandra Bors, Matei Georgescu, Nicolae Dumitrascu, Diana Lupu, Genoveva Teleki, Irina de Hillerin, Rodica Chiriacescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO