Ziarul de Duminică

Mars de rezistenta

Mars de rezistenta
29.06.2007, 18:50 55

Capitanii Alexandru Alexiu si Romulus Scarisoreanu au efectuat in perioada 16 august-8 septembrie 1907 un mars de rezistenta calare pe traseul Bucuresti - Istanbul - Constanta. Ideea i-a apartinut capitanului R. Scarisoreanu. Cei doi ofiteri nu au primit nicio recompensa din partea Ministerului de Razboi, din cauza ca... nu s-au aflat intr-o misiune comandata.
Ofiterii au ales itinerarul pornind de la premisa de a se gasi "drumul cel mai direct". In acest scop au analizat, Handke-Atlas, Harta Institutului Geografic austriac si Harta topografica ruseasca a Peninsulei Balcanice. Ruta cea mai scurta a fost stabilita pe directia Bucuresti - Ruse (Rusciuk) - Sumla - Iamboli (Yambol) - Edirne (Adrianopol) - Istanbul (Constantinopol).
Capitanul A. Alexiu a folosit calul Cartus, adus, in aprilie 1906, de la Sabadka (Ungaria). Generalul Alexandru Averescu (1859-1938), ministru de razboi, a aprobat marsul celor doi ofiteri, iar Ministerul de Externe a contactat guvernele bulgar si turc pentru a le acorda "libera trecere". Executivul turc a ordonat Valiului de Adrianopole si Mutaserifului de Ceatalgea sa le asigure libera trecere si asistenta necesara ofiterilor romani. De asemenea, ministrul de externe turc a trimis celor doi capitani si un bilet de libera trecere, scris cu caractere turcesti. Bulgarii au aprobat solicitarea partii romane, cerand detalii suplimentare despre punctele de trecere a frontierei pe unde urmau sa intre si sa iasa din Bulgaria ofiterii romani.
Capitanii au fost imbracati in haine civile, fiind insotiti de un soldat care transporta doua cutii. Una a fost destinata lenjeriei si obiectelor de toaleta necesare celor doi, iar a doua a fost folosita pentru depozitarea unor accesorii necesare intretinerii cailor (perii, tesale, potcoave, caiele, ciocan s.a.).
Initiatorii marsului, folosind o salupa, au traversat Dunarea la Giurgiu si au intrat pe teritoriul Bulgariei la ora 3.45 p.m. Granita Turciei au trecut-o la 22 august, ora 5.45 a.m., fiind primiti de capitanul Kanazirsky, cu cafea si tutun. La 27 august, ora 8.30 p.m, au intrat in Istanbul, fiind invitati la Legatia Romaniei de catre ministrul Papiniu. La 8 septembrie, ora 3.45 p.m., ofiterii romani au ajuns la Constanta. Au parcurs 1.609 km, in 21 de zile de mars, deplasandu-se cu o viteza de 7,6 km/ ora. Cartus a primit in timpul calatoriei 185 kg de ovaz, 9 kg de orz, 6 kg de fan si 17,5 kg de zahar. Caii au fost analizati, la 12 septembrie, de catre o comise numita de generalul A. Averescu, si au fost gasiti in "perfecta stare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO