Ziarul de Duminică

Merita sa stii

Merita sa stii
01.02.2008, 00:26 51

Recitind Biblia prin icoane
Institutul Cultural Roman din Tel Aviv, in parteneriat cu Casa Artistilor din Ierusalim, Centrul pentru Arta Evreiasca din cadrul Universitatii Ebraice din Ierusalim, Muzeul Taranului Roman si Muzeul National de Arta din Bucuresti, prezinta pana pe 3 martie, la Casa Artistilor, din Ierusalim, expozitia Recitind Biblia, ce reuneste 52 de icoane romanesti pe sticla si lemn create in secolele XIX-XX. Proiectul a fost initiat de Centrul pentru Arta Evreiasca din cadrul Universitatii Ebraice din Ierusalim, coordonat de prof. Shalom Sabar si este menit sa dezvaluie publicului israelian o abordare autentica a personajelor biblice semnificative, invitand astfel la recrearea unui liant intre cele doua culturi si traditii.

Cu Espresso la Carnaval
Despre cafelele venetiene se spune ca traiesc nu atat prin gust si aroma, cat prin faptul ca au in ele muzica lui Vivaldi, amintirea trecerii lui Hemingway, fervoarea romantica a lui Byron sau oglindirea unei panze de Tintoretto ori Titian. Pana pe 4 februarie, diminetile de la emisiunea Espresso a Radio Romania Cultural se muta in Piata San Marco, la cafeneaua Florian, la Palatul Dogilor, la Academie, pentru a transmite live Carnavalul venetian, unde Romania este invitata oficial pentru prima oara.

Solutia romaneasca pentru BETT 2008
Recent, la Londra, a avut loc cea mai importanta expozitie europeana dedicata utilizarii tehnologiei in educatie: BETT 2008. Peste 30.000 de persoane au vizitat standurile celor 600 de expozanti din intreaga lume. SIVECO Romania a expus in cadrul standului propriu solutia de eLearning AeL. Crearea si dezvoltarea de continut educational interactiv si platforme de eLearning au devenit un domeniu de referinta pentru SIVECO si un pas important pe care Romania il face catre societatea cunoasterii. Cea de-a 24-a editie a BETT a inregistrat si cateva premiere, printre care crearea unor zone dedicate pentru testarea celor mai noi tehnologii, prezentarea de catre arhitecti si ingineri a planurilor pentru scolile viitorului si initierea unui spatiu special pentru comunicare.

Cuvinte pentru ochi
Sub acest titlu, care marturiseste dubla vocatie a lui Alexandru Chira, aceea de artist vizual si de scriitor, sunt reunite texte neperisabile aparute de-a lungul anilor in prestigioase publicatii de cultura, intre care si Ziarul de Duminica. Sunt exprimate opinii scanteietoare "despre artisti romani, expozitii, saloane de arta si simpozioane nationale", "despre artisti straini si arta" si "despre poetica personala", sunt reproduse dialoguri cu Theodor Redlow, Radu Procopovici, Elena Stefoi, Calin Dan, Ilie Calian, Constantin Severin, Veronica Marinescu, Sorin Preda, Laura Bandila si Letitia Craciun, iar ultimul capitol readuce in prim-plan articolele de atitudine si polemicile. In postfata, redutabilul critic de arta Pavel Susara conchide: "In esenta, Alexandru Chira este un constructor atipic, posedat de mirajele sale launtrice, chinuit de iminenta ciocnirii cu realitatea de fiecare zi".

Tinerii arhitecti in scena
Pana pe 21 februarie, Centrul Cultural Francez din Timisoara gazduieste expozitia Metamorfoze - Centrul Cultural Francez al Viitorului - Tinerii arhitecti in scena. Incredintat unui grup de studenti din anul VI de la Facultatea de arhitectura a Universitatii Politehnice Timisoara, proiectul Tinerii arhitecti in scena prezinta un spatiu arhitectural cu totul nou, in care se intalnesc si converg designul contemporan si patrimoniul, realitatea si utopia, miscarea si stabilitatea. Expun Cristina Ardelean, Magdalena Berceanu, Marius Danciu, Cristina Dinu, Ana-Maria Petrasca, Roxana Popa Radovan, Simona Trifan, sub autoritatea prof. Mihai Popovici Donici.

Prin stravechea lume noua
S-a deschis in aceste zile, la Palazzo Grassi din aceeasi Venetie, expozitia Roma si barbarii: nasterea unei lumi noi, eveniment la care Muzeul National de Istorie a Romaniei participa cu 71 de piese selectate din inventarele funerare ale primelor doua morminte princiare de la Apahida si din inventarul unui mormant din necropola romana tarzie de la Harsova. Informatiile relativ reduse pe care le avem despre contextul in care au fost descoperite mormintele sunt compensate de expresivitatea artistica a pieselor recuperate. Respectivele piese transmit mesaje despre o comunitate situata la granita dintre spatiul "civilizat" al Imperiului Roman si spatiul "barbar", aflat dincolo de granitele politice ale Imperiului. Expozitia va dura pana pe 20 iulie 2008.

Zece intalniri cu Maestrul si Margareta
TVR Cultural difuzeaza in fiecare luni serialul Maestrul si Margareta, ecranizarea romanului satiric omonim al lui Mihail Bulgakov. Rolurile principale sunt interpretate de Anna Kovalciuk, Aleksandr Galibin si Oleg Basilasvili. Vladimir Bortko a fost primul regizor care a reusit sa faca acest film, dupa mai multe tentative esuate de ecranizare a romanului. Mihail Bulgakov s-a nascut la Kiev in 1891. Din cauza regimului politic, incepand din 1929, nu i s-a mai publicat nici o carte si nu i s-a mai jucat nici o piesa. Romanul Maestrul si Margareta a aparut dupa moartea scriitorului.

Luceafarul de ultima ora
Saptamanalul de cultura Luceafarul a rasarit din nou miercuri, 23 ianuarie, intr-un nou format, o noua viziune si cu o noua echipa redactionala. Directorul publicatiei este criticul literar Dan Cristea, iar redactia este compusa din Horia Garbea, Simona Galatchi, Gelu Negrea si Stelian Tabaras. Paginile 1 si 16 ii aduc Luceafarului niste binemeritate raze color, iar punctele-forte ale numarului 1 sunt Memoriile lui Hrusciov de Gabriela Adamesteanu, Pelerinajul Ilenei Malancioiu, In piata, la piata - din Turnul de Ivoriu de Alexandru George.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO