Ziarul de Duminică

MERITA SA STII

MERITA SA STII
17.08.2007, 19:07 24

Un parteneriat care apropie lumea
Mediafax Foto este, incepand din luna iulie, distribuitorul exclusiv al serviciului international de fotografie si al arhivei European Pressphoto Agency (EPA) pentru periodicele si editurile romanesti. Mediafax Foto pune la dispozitia clientilor de pe piata secundara mass-media un serviciu international de fotografie care prezinta evenimentele din intreaga lume dintr-o perspectiva europeana. Mediafax Foto furnizeaza zilnic, doar din aceasta sursa, intre 600 si 800 de fotografii digitale. Arhiva cuprinde peste un milion de fotografii publicate de EPA din 1997 pana in prezent si este actualizata in medie cu 400 de fotografii in fiecare zi. EPA (www.epa-photos.com) este una dintre primele cinci agentii pe piata mondiala a fotografiei de presa si a fost fondata de sapte mari agentii foto occidentale, la 1 ianuarie 1985. Si-a lansat serviciile la nivel global pe 1 mai 2003, dupa ce, timp de aproape 20 de ani, a vandut fotografie pentru presa europeana.
Zece pentru Sotheby's
Dumitru Gorzo este marele castigator al Rehau ARTCampus Romania 2007, care s-a desfasurat intre 1 si 10 august la Avrig, la resedinta de vara a baronului Samuel von Brukenthal. Premiul intai i-a revenit lui Gili Mocanu, locul doi a fost castigat de Sebastian Moldovan, iar pe locul trei s-a clasat o lucrare semnata de Marius Bercea. Valoarea totala a premiilor a fost de 3.000 de euro. Alaturi de castigatori, in cadrul proiectului au mai participat artistii Dan Maciuca, Kristina Ratiu, Mircea Suciu, Veres Szabolcs, Mirela Traistaru si Bogdan Tucudean. Acestia au fost selectati in luna martie, la Viena, dintr-un numar de 17 candidati. Fiecare dintre cei zece artisti isi va selecta o lucrare realizata la Avrig pentru a lua parte la o licitatie organizata de celebra casa Sotheby?s in cadrul unei gale ce se va desfasura in luna noiembrie la Bucuresti.
The Merry Cemetery of Sapanta
Adrian Sahlean, traducatorul lui Mihai Eminescu in Statele Unite, ne semnaleaza un proiect ce urmeaza sa apara la inceputul lunii septembrie in SUA: albumul The Merry Cemetery of Sapanta (Cimitirul vesel din Sapanta). Proiectul este conceput de fotograful Peter Kayafas, cu traducerea epitafurilor realizata de Adrian Sahlean. Albumul color va avea 112 pagini, cuprinzand si un studiu introductiv despre Maramures al prof. Sanda Golopentia (engleza si romana), plus eseul lui A. Sahlean asupra traducerii epitafurilor. Designul cartii este realizat in Olanda (Tessa van der Waals), unde cartea a intrat deja in productie.
Avanpremiera la Salonul Fotografilor
Pentru cea de-a 12-a editie a Salonului International de Arta Fotografica de la Sibiu au fost primite pana acum peste o mie de lucrari de la fotografi amatori si profesionisti din toata lumea. Potrivit organizatorilor evenimentului - Fotoclubul ORIZONT si Casa de Cultura a Studentilor Sibiu -, au ajuns la Sibiu si mult-ravnitele medalii FIAP acordate de Federatia Internationala de Arta Fotografica. Cei care doresc sa se inscrie in competitie mai au la dispozitie doar doua zile, data-limita de depunere a dosarelor fiind 19 august 2007. Jurizarea va avea loc intre 31 august si 4 septembrie 2007, iar expozitia cu lucrarile selectate va fi vernisata in data de 21 octombrie.
Cu bibliobuzul prin Cluj
Biblioteca Judeteana "Octavian Goga" din Cluj-Napoca va pune la dispozitia cititorilor, in premiera nationala, un bibliobuz care va deservi cu carti zonele mai izolate din judet si va suplini lipsa bibliotecilor comunale. Intr-un comunicat de presa al Consiliului Judetean Cluj, institutie in subordinea careia se afla biblioteca, se arata ca, in urma colaborarii dintre Consiliul Judetean Cluj si Consiliul General al Departamentului Allier din Franta, va fi achizitionat un bibliobuz, investitia ridicandu-se la aproape 50.000 de euro. Suma este suportata in mod egal intre cele doua consilii. De asemenea, ministerul afacerilor externe al Frantei a alocat 13.000 de euro pentru instruirea personalului care va deservi bibliobuzul. Acesta, "o adevarata biblioteca pe roti, va deservi tot judetul Cluj, traseele fiind stabilite in functie de numarul de cititori si de comenzile venite de la filialele locale", se arata in documentul citat. Bibliobuzul va intra pe traseu in toamna acestui an.
O rezervare pentru Camera 1408
Stephen King va fi prezent incepand de astazi, 17 august, in cinematografele din Romania cu filmul Camera 1408, avandu-i in rolurile principale pe John Cusack si Samuel L. Jackson. Camera 1408 poate fi vizionat la CinemaPRO, Hollywood Multiplex, Movieplex si Victoria (Cluj). Scriitorul de romane horror Mike Enslin (John Cusack) este genul de om care nu crede in ceva pana nu vede cu ochii lui. Dupa o serie de bestseller-uri bazate pe discreditarea evenimentelor paranormale petrecute in cele mai cunoscute case bantuite si cimitire din lume, el nu are nici o dovada a existentei vietii de dupa moarte. Dar noptile linistite ale lui Enslin vor lua sfarsit in momentul in care scriitorul se va caza in Camera 1408 a celebrului hotel Dolphin...
Ce a propus ICR pentru Strega
Simion Liftnicul. Roman cu ingeri si moldoveni de Petru Cimpoesu va reprezenta Romania in competitia pentru Premiul Strega Europeo, care are ca scop promovarea literaturii din tarile recent intrate in Uniunea Europeana. Cartea a fost selectata de un juriu al Institutului Cultural Roman format din: Marius Chivu, Livius Ciocarlie, Al. Cistelecan, Daniel Cristea-Enache, Mircea A. Diaconu, Gabriel Liiceanu, Nicolae Manolescu, Luminita Marcu, Mircea Martin, Dan C. Mihailescu, Ioana Parvulescu, Andrei Plesu, Ion Pop, Pavel Susara si Ion Vartic. Castigatorul Premiului Strega Europeo va fi anuntat la Napoli, in noiembrie 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO