Ziarul de Duminică

MERITA SA STII

MERITA SA STII
03.08.2007, 19:43 23

Sibiul, recolonizat prin arta
Fundatia Culturala "Societatea de Concerte" din Bistrita, condusa de Gavril Termure, a desfasurat, pe parcursul saptamanii trecute, etape din programul Recolonizarea Sibiului prin arta, proiect finantat de Ministerul Culturii. In Cetatea Cisnadioarei au fost expuse lucrari ale artistilor plastici Florin Cibotaru, Napoleon Tiron si Vasile Tolan. Cu acest prilej, a fost prezentat un concert al orchestrei de suflatori a Filarmonicii din Targu-Mures. In cursul zilei de vineri, artistul Marcel Bunea a proiectat, pe un ecran fixat pe unul dintre peretii bazilicii 1.000 de fotografii, in cadrul unei actiuni multimedia intitulate Exodus, care a evocat plecarea in masa a sasilor din Sibiu. Momentul a fost ilustrat muzical de Mircea Tiberian la pian, Liviu Butoi la saxofon si Maurice de Martin din Germania la percutie. Au acompaniat evenimentul cu lecturi din creatia proprie poetii Ion Muresan si Ioan Es. Pop.

Descoperirea peisajului in 38 de pasi
Cabinetul de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al Romaniei prezinta, pana pe 4 noiembrie, in cadrul Galeriei de Arta Romaneasca Moderna, expozitia Descoperirea peisajului. Inceputurile modernitatii romanesti. Cele 38 de lucrari de grafica selectate evidentiaza multiplele fatete ale peisajului ca gen pictural si retraseaza un istoric al modului in care au fost abordate spatiul si miscarea in pictura la inceputurile artei moderne romanesti. Expozitia evoca trecerea de la peisajul de tip academist la cel impresionist, prin opere ale unor artisti precum Theodor Aman, Ion Andreescu, Carol Popp de Szathmary, Sava Hentia, Henri Trenk, Ion Georgescu.

Se cauta eroina
La 11 ani de la ultimul sau lungmetraj, Stere Gulea revine cu un nou proiect, Weekend cu mama, produs de MediaPro Pictures cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC). Pelicula va fi o poveste despre alegerile pe care le facem in viata si consecintele acestora. Filmarile vor incepe in luna septembrie, insa in prezent regizorul se confrunta cu o prima problema: n-a gasit-o inca pe intrepreta personajului principal, Cris. "Pentru rolul Cris caut o fata de 16-20 de ani, nonconformista, hotarata, fara pudori de limbaj, capabila sa-si asume riscuri si care sa fi intrat in contact cu medii cat mai diverse. In plus, trebuie sa fie o aparitie interesanta", a declarat Stere Gulea. Tinerele care se recunosc in descrierea regizorului pot trimite CV-ul insotit de o fotografie pe casting@mediasat.ro.

Avanpremiera la Anonimul
Editia de anul acesta a Festivalului Anonimul, care va avea loc intre 13 si 19 august in Delta Dunarii, ii va avea ca invitati speciali pe regizorul britanic Ken Loach si pe romanul Cristian Mungiu. Festivalul propune in 2007 un program paralel necompetitional dedicat problemelor globale cu care se confrunta omenirea: incalzirea, schimbarile climatice, lipsa de apa si medicamente, efectele devastatoare ale razboiului etc. Sectiunile competitionale - lungmetraj, scurtmetraj de fictiune si scurtmetraj de animatie - reunesc noua titluri de lungmetraj, 36 de titluri de scurtmetraj de fictiune si 18 de scurtmetraj de animatie.

Concurs de literatura "Fust Milan"
Academia Maghiara, prin Fundatia "Fust Milan", anunta concurs pentru obtinerea unei burse de traducator. Pot candida persoane care solicita sprijin in vederea traducerii in limbi straine a operelor literare maghiare sau pentru popularizarea literaturii maghiare in limbi straine. Sunt avantajati cei care traduc operele scriitorului Fust Milan, respectiv cei care contribuie sistematic la popularizarea in strainatate a creatiilor acestuia. Candidaturile se depun pana la data de 1 noiembrie 2007, impreuna cu bibliografia lucrarilor candidatului. In acest sens nu exista formular special. Materialele se trimit la adresa Fundatiei: Budapesti 1. sz. "gyvedi Iroda, dr. Roder Edit kurator reszere, 1053 Budapest, Kecskemeti u. 13, Ungaria.

Un film fantastic... de scump
Cu un buget de 20 de milioane de dolari, Clanul Lupilor/ Wolfhound este filmul cu cea mai mare investitie din istoria cinematografica rusa, o pelicula catalogata de critici drept replica ruseasca a filmului Lord Of The Rings. In regia si scenariul lui Nikolai Lebedev, Clanul lupilor/ Wolfhound este o productie fantastica, prima de o asemenea amploare realizata in fosta Uniune Sovietica. Filmul va fi lansat de catre Mediapro Distribution astazi, 3 august, si va rula la cinematografele Hollywood Multiplex & Movieplex si cinema Studio din Bucuresti, iar in tara va putea fi vizionat la Cluj, la Cinema Arta.

Honoris Causa pentru Greii Pamantului
Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca va decerna titlul de Doctor Honoris Causa fostului vicepresedinte al SUA, Al Gore, pentru contributia sa la relansarea miscarii ecologiste mondiale. Cel mai inalt titlu academic al universitatii clujene va mai fi acordat in anul universitar 2007-2008 si altor personalitati de seama ale vietii academice, culturale, religioase si politice: Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatura 2006, Robert S. Wistrich (Ierusalim), directorul Institutului de Studiere a Antisemitismului, Jurgen Rutgers, prim-ministru al Landului Nord Rhein Westphalia, Norman Manea, scriitor, Jean Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru chimie in 2005, Roald Hoffman, laureat al Premiului Nobel pentru chimie in 1981.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO