Ziarul de Duminică

Metamorfoze/ de Stelian Ţurlea

Metamorfoze/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

20.07.2012, 00:06 82

Una dintre colecţiile Editurii Limes din Cluj-Napoca se cheamă Metamorfoze. Au apărut aici cărţi de poezie şi de proză semnate de Virgil Todesă, Ioana Negoescu, Ştefan Sabău, Andreea Hedeş, Ionel Călbureanu, Ioan Buteanu, Aurel Bodiu, Olimpia Bebu, Elena Daniela Rujoiu-Sgondea. Foarte puţine dintre aceste cărţi au ajuns în atenţia criticii şi a revistelor literare. Probabil că motivele ţin de difuzare, de lipsa apetenţei, totuşi, pentru poezie, dar nu sunt excluse şi motive care privesc creaţiile în sine. Ultimele două apariţii din colecţie sunt cărţi de poezie.

Răzvan Nicolae - K.pete de Opera ludi.K. E un volumaş de abia 50 de pagini, de debut, prezentat pe ultima copertă de Al. Cistelecan care consideră că "titlul e, desigur, manifest şi pe deplin calificat în rezumarea şi descrierea volumului. E o poezie scoasă din euforia inteligenţei şi din juisanţă ludică, o poezie ce mizează pe jocurile de cuvinte (up-datate la limbajul de sms-uri) şi pe paradoxul stărilor. Poetul nu dă mai niciodată impresia că se ia «în serios», ci rămâne la dicţia frivolă, la enunţul uşuratic." Poate există şi iubitori de asemenea versuri.

Iulia Paţiu - Inima stalagmită. Şi aceasta este o carte de versuri şi tot un debut, despre care editorul Mircea Petean scrie că "versurile sunt fragmente din discursul unui spirit care are curajul mărturisii crezului său. E bucuria unui spirit care şi-a găsit matca, motiv pentru care mişcarea sa predilectă este retragerea înspre preaplinul sinelui, «nu pentru a căuta tărâmuri noi/ ci pentru a vedea cu ochi noi». De aici siguranţa unui limbaj intelectualizat, puternic conceptualizat, ca şi preocuparea pentru descifrarea secretelor unei tainice arhitecturi textuale, deşi aspiraţia profundă spre rugăciune este cea care înnobilează aceste patetic discurs ţinut în umbra crucii."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO