Ziarul de Duminică

Mici romani

23.06.2006, 15:41 19

Campania "Mari romani" initiata de TVR 1 continua, cu impresionante desfasurari de forte, si s-ar parea ca nimeni nu se incumeta, cum spunem noi, mai micii romani, "sa puna batista pe tambal". Si asta in ciuda faptului, semnalat in repetate randuri de cateva minti luminate de astazi, ca intreg conceptul acestei campanii e minat de vicii ireductibile, printre care unul fundamental: cel al incongruentei. Pentru ca nu poti pune in aceeasi oala fotbalistul si exploratorul la Pol, ganditorul de geniu si gimnastul, regi fondatori de tara si manelisti de cartier, ejusdem farinae. Ideea show-ului este, cum stie toata lumea, preluata din arsenalul cu succes verificat al altor televiziuni, dar "casa plina" de care se bucura peste tot e obtinuta pe o cale indoielnica, prin raportare la un alt concept, nu mai putin daunator si fals, care nu inceteaza sa faca ravagii si in mass-media de la noi: ma refer la rating. Ei bine, nu e nevoie sa ai cunostinte prea avansate de advertising ca sa intelegi ca, prin obedienta la politicile de rating, criteriul receptarii ia fata calitatii, gradul de audienta se substituie valorii intrinseci a evenimentului cultural si risca sa devina dintr-un simplu reper de ordin economic si comercial, un ditamai garant axiologic.
Sa nu mai vorbim de faptul ca teme generoase in esenta lor, de la care se revendica in subsidiar si aceasta, a recapitularii publice a excelentei patrimoniului national, sunt demonetizate trivial, prin chiar maniera in care ne sunt ele livrate, sub palaria "concurentei neloiale" intre "competitori". Unde mai pui ca intreg conglomeratul acestei campanii TV de mare format, cum le place unora sa creada, se bazeaza pe parerile spontane ale lui nea Cutare sau Cutare si prea putin - de nu cumva deloc - pe expertiza autorizata, neutra si impartiala a specialistilor, singura cu adevarat importanta pentru cultura unui popor. Un alt aspect de-a dreptul alarmant in tot acest context este prezenta episodica a Sfintilor in topul vernisat zi-noapte pe ecranele televizoarelor noastre, si poate ca nu ar fi cu totul nefolositor sa abordam macar tangential acest subiect, acum, in preajma zilei de 25 iunie, A doua Duminica dupa Rusalii (a Sfintilor Romani).
De-a lungul istoriei sale, Biserica Ortodoxa Romana a efectuat doar trei canonizari oficiale pana in anul 1992. In 1517, a fost trecut in randul Sfintilor Nifon II, fost Patriarh Ecumenic de Constantinopol ( 1508). In 1955, au fost canonizati: Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica ( 1868) si alti sase barbati ai Bisericii din Transilvania si Banat.
In acelasi an 1955, a fost generalizat cultul unor Sfinti ale caror moaste se afla pe pamant romanesc: Sfantul Dimitrie Basarabov ( 1204), Sfanta Cuvioasa Paraschiva de la Iasi ( 1054), Sfanta Cuvioasa Filoteea de la Arges ( 1218), Sfantul Grigorie Decapolitul de la Bistrita olteana ( 842), Sfantul Nicodim cel Sfintit de la Tismana ( 1406), Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava ( 1330) si Sfantul Ioan Valahul sau Romanul ( 1662).
In 1992, au fost inscrisi in calendar 19 Sfinti noi, cultul altor 7 Sfinti a fost generalizat si alti 37 au fost adaugati Sinaxarului Bisericii noastre.
Dupa anul 2000, B.O.R. a trecut in randul Sfintilor cativa "amanati" dintre Ierarhii si Cuviosii ravnitori intru Hristos de pe lista din 1992. Intre acestia, Sfantul Dosoftei, Mitropolit al Moldovei ( 1693) si Sfantul Grigore Dascalul, Mitropolit al tarii Romanesti ( 1834). Si seria canonizarilor ramane in continuare deschisa.
Dar Martirologiul neamului nu ar fi intreg daca nu ar cuprinde si jertfele cultelor romano-catolic si greco-catolic, ale preotilor, monahilor si monahiilor si ale atator laici tematori de Dumnezeu care au trecut prin penitenciarele regimului comunist si s-au invrednicit la randul lor de cununa muceniciei. Lor li se alatura ceata "sfintilor necunoscuti", al caror numar e si el necunoscut si cu siguranta alti nevoitori, persoane imbunatatite de prin bisericile si manastirile noastre de ieri si de astazi. E de mirare asadar ca pe pozitiile eligibile din topul "Marilor romani" figureaza doar Stefan cel Mare si Sfant (canonizat in anul 1992) si Mihai Viteazul (care va fi si el canonizat, cu siguranta). Este adevarat, ei se plaseaza in imediata si onoranta vecinatate a celor doua mari personalitati pe cale sa evadeze din pluton: Carol I si Mihai Eminescu.
Sporadica prezenta a Sfintilor pe buzele romanilor chestionati are insa cauze diverse. Nu m-as grabi sa pun totul pe seama necredintei. Consider ca in cazul acesta s-a declansat, la nivelul mentalului colectiv, un mecanism de inhibitie-protectie, irepresibil. Pentru respondentul autohton, Sfintii nu intra in categoria "Mari romani" pentru simplul motiv ca acestia isi transcend etnia si, asa cum intr-un sens transcend insasi umanitatea omului, odata infiati de Dumnezeu, ei decoleaza spre universaliile divine.
In sfarsit, mai inainte de-a urma cu ochii inchisi acest model occidental de show-business, TVR 1 ar fi trebuit, cred eu, sa procedeze la un sondaj sociologic, sa elaboreze prin urmare un plan atent de fezabilitate culturala, daca-si dorea o mult mai fericita adecvare la specificul receptarii publicului romanesc. Mutatis mutandis, cand chinezii isi pun in gand sa construiasca o sosea, ei pregatesc sumar terenul si lasa un timp intreaga zona sa fie batuta cu piciorul de oamenii locului. Abia apoi, exact pe unde s-a croit cararea, traseaza viitoarea sosea si toarna cimentul. Niciodata invers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO