Ziarul de Duminică

Migratia inferioara

Migratia inferioara
16.02.2007, 17:07 26

Desi nu cunosc foarte bine care le vor fi problemele sociale, afective sau conjuncturale dupa alipirea tarii lor la familia politica europeana, romanii au cunoscut totusi in ultimii ani, cateva dintre realitatile starii de semicolonie, statut ingrat pe care tara noastra va continua sa-l aiba. O tara este semicolonie atunci cand 51 la suta din averea ei este administrata de altii. Asadar nu are sens sa continuam demonstratia. In peisajul uman insa reperele pot lua forme absurde.
Cel putin asa le judec prin filtrul fenomenului istoric. O reala invazie de neadaptati, "cioflingari din martipan" cum ii numea un bun prieten, multi dintre ratatii Europei, nebagati in seama de nimeni in tara lor, au invadat orasele noastre in cautare de aventuri si tunuri de tot felul. Intr-un restaurant din Gabroveni, in vara anului trecut, am intalnit un retardat mental la propriu din stravechiul Albion, care radea tot timpul si era orb de un ochi, cauta cu ardoare sa agate chelnerita, care nu stia cum sa fuga cat mai departe de el.
Prin cartierul Drumul Taberii, un grup de patru bosorogi italieni stateau, nu de mult, cu buza umflata, pentru ca nu aveau succes la adolescente. Li s-a reprosat de catre gazda: "Sariti cu banu' nu pe de-a moaca! Nu-i de-ajuns sa le spui ca esti din Neapole si te cheama Giovani!". Sunt atat de plini de ei, infatuati la marginea unei cafele platite cu greu, cu planuri de afaceri inexistente, dar pe care le discuta cu lux de amanunte alaturi de cateva naive cu sperante de maritis exotic, cum am vazut de curand la un "city grill", intamplarea facand sa le cunosc limba vorbita pana la fineturi dialectale. Imi amintesc si o intamplare, ca fenomen invers, adica grobianismul romanesc si finetea britanica: un functionar superior din Ministerul Culturii urla de-a dreptul ca este deranjat de o englezoaica (care era de fata si cunostea perfect limba romana, ceea ce nu intuia idiotul din minister), iar in momentul in care nu si-a amintit un cuvant "greu" pentru un functionar - "rachita" (discutia era despre mestesuguri) -, Caroline, englezoaica, foarte calma i l-a spus, intr-o romana candida, iar functionarul nostru a ramas suspendat istoric timp de trei minute!
Dar, aceasta invazie a calicilor altora, schizoizi, resapati, idioti sau retardati de-a dreptul, este primul tip de migratie umana, dinspre metropola catre colonie. Astfel de realitati a trait si Australia la vremea ei. Daca, in tara lor, acesti colonisti bizari cu 500 de euro pe luna erau muritori de foame, in Romania anilor trecuti, isi permiteau sa inchirieze un apartament, sa traiasca asemeni unor belferi si sa mai agate si vreo amarata, care in tara lor nici macar nu s-ar obosi sa-i priveasca. Acest tip de invazie este tipica pentru o proaspata colonie, cand nou-venitii au la dispozitie femelele aborigenilor lipsiti de aparare sau de posibilitati de reactie. Ne leaga speranta ca aceasta migratie inferioara se va risipi cat mai curand posibil, odata cu integrarea Romaniei in societatea europeana. Probabil ca, prin intermediul unui proces istoric similar, schizoizii nostri, neadaptatii si ratatii de conjunctura vor pleca cu timpul, in propria lor migratie inferioara, pe malurile Lenei, printre tungusii siberieni. Daca nu cumva calicii altora nu le vor lua-o inainte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO