Ziarul de Duminică

Mirajul pesterilor

Mirajul pesterilor

Pestera Scarisoara

11.07.2008, 15:32 521

Hartile de specialitate consemneaza in Romania peste 12.000 de pesteri, unele puncte irezistibile de atractie pentru turistii romani si straini. Cati dintre ei nu au vizitat Pestera Ursilor de la Chiscau (Bihor), o minune a naturii descoperita intamplator intr-o cariera de marmura, sau Ghetarul de la Scarisoara, din Muntii Apuseni?

Din pacate, cele mai multe nu sunt accesibile turistilor, din cel putin doua motive. In primul rand, unele sunt declarate rezervatii stiintifice, intrarea fiind permisa doar cercetatorilor. Pe de alta parte, chiar daca un excursionist ar incerca sa incalce interdictia si sa escaladeze peretii de piatra, el s-ar afla in fata unor dificultati tehnice aproape insurmontabile. Asa ca fabuloasa lume a stalactitelor si stalagmitelor ramane deschisa, de cele mai multe ori, doar speologilor, singurii care, inarmati cu echipament adecvat, se pot aventura in abisuri.
Acestui univers fantastic i-a fost consacrat recent un album bilingv (romana, engleza), primul de acest gen din Romania, care incearca sa deschida o fereastra spre frumusetile ireale ale adancurilor pentru toti cei indragostiti de natura. Intitulat Pesteri din Romania. Un tezaur care merita, el a fost realizat de Doru Seliscan, sub auspiciile editurii Sign, cu sprijinul unor colaboratori de prestigiu, intre care Institutul de Speologie Emil Racovita din Cluj, Parcul Natural Apuseni si Federatia Romana de Speologie. Lucrarea include 160 de imagini color, surprinse in cele mai spectaculoase pesteri din Romania de speologi care, alaturi de coarda, ciocan si piolet, nu au uitat sa-si ia cu ei in expeditie si aparatul de fotografiat. Numai spatiul limitat ne impiedica sa-i amintim aici pe toti. Nu putem, insa, sa nu amintim faptul ca aproximativ jumatate din imagini, semnate de acelasi Doru Seliscan, sunt realizate in tehnica tridimensionala, profunzimile stranii ale peisajului carstic fiind percepute cu ajutorul unor ochelari speciali, livrati impreuna cu albumul.
Date interesante despre bogatia fenomenului carstic din tara noastra sunt oferite in studiul care insoteste albumul, semnat de dr. Bogdan Onac de la Institutul de specialitate din Cluj-Napoca. "Avem pesteri cu sali gigantice - scrie speologul clujean - care ascund o mare diversitate de speleoteme (stalactite, stalagmite, coloane, perle de pestera n.n.), precum si cele mai mari monocristale de calcit din lume (pestera Humpleu, muntii Bihor), avem cavitati in care iarna a fugit de "incalzirea globala" si a creat adevarate palate subterane de gheata (Scarisoara, Focul Viu, Bortig) si avem pesteri precum Cioclovina, Valea Rea sau Vantului, in care multe generatii de cercetatori vor mai avea sansa sa descopere minerale noi si interesante pentru stiinta. La acestea se adauga nenumarate cavitati care pastreaza insemnate vestigii paleontologice (Ursilor, Cioclovina, Izvorul Tausoarelor, Salitrari) si arheologice ori antropologice (Pestera cu Oase, Vartop, Caucea), colonii impresionante de lilieci (Huda lui Papara, Meziad) sau populatii de gandacei cavernicoli studiati de biospeologi pentru a intelege mecanismele adaptarii lor la eterna noapte din pesteri (Movile, Scarisoara, Closani, Corbasca)."
Stiati ca aproximativ 5.500 km.p. (2,3% din suprafata Romaniei) sunt ocupati cu roci predispuse procesului de carstificare? Stiati ca cele mai lungi pesteri din tara sunt cea a Vantului - 50 km si Humpleu - 39 km, in timp ce Mammoth Cave din SUA are 550 km lungime? Stiati ca cel mai adanc aven, de peste 700 m, este cel intitulat V5, situat in zona Padisului, iar "recordul mondial" este detinut de avenul Voronja (Georgia, Caucaz) unde speologii au coborat sub cota -2100 m? Asemenea informatii interesante si numeroase altele privind terminologia de specialitate (doline, lapiezuri, ponoare, izbucuri s.a.) stau la dispozitia cititorului in paginile acestei admirabile lucrari.
Albumul nu poate fi gasit in librarii din cauza dificultatilor legate de difuzare, dar poate fi procurat on-line la adresele www.pesteridinromania.ro sau www.sign.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO