Ziarul de Duminică

Modelele mele (I)

Modelele mele (I)
19.10.2007, 22:01 123

Cred ca ar fi cazul ca, la aproape doi ani de cand am inceput aceasta rubrica, sa va vorbesc despre modelele mele personale - acei oameni care mi-au marcat mie viata, direct si decisiv. Despre unii am scris deja, despre altii o sa aflati acum pe scurt.

Sigur ca toti cei despre care v-am scris pana astazi sunt oameni care eu consider ca pot fi modele, datorita valorilor pe care le poseda. De la toti am invatat cate ceva, fie ca sunt inca adolescenti sau foarte tineri, fie sunt de varsta mea, fie sunt, de acum, seniori. Dar o trasatura comuna tuturor este, dincolo de competentele profesionale si performantele obtinute, inteligenta de viata. Sau acea "inteligenta emotionala" despre care scrie si vorbeste Goleman. Si cred ca prima trasatura importanta a unui model este tocmai aceasta inteligenta de viata, care e altceva decat cultura generala si competentele profesionale. Cu alte cuvinte, am intalnit si oameni exceptionali in meseria lor, cu o vasta cultura generala, dar total falimentari la capitolul inteligenta de viata.
Din punctul meu de vedere, inteligenta de viata trebuie sa functioneze ca designul de calitate: un mod de organizare eficient si functional al unui set de solutii coerent articulate pentru una sau mai multe probleme. Cu alte cuvinte, vorba lui Steve Jobbs de la Apple: "Designul este mai degraba felul cum functioneaza un lucru, nu cum arata acel lucru". Sigur ca vorbele lui Jobbs se revendica si confirma cu succes gandirea scolii Bauhaus, care a pus bazele designului si ne-a cam oferit toate premisele si procedurile.
Bun. Aceasta inteligenta de viata este modul in care aflam clar ce cautam noi in viata noastra, in viata altora sau ce cauta altii in viata noastra. Viata este facuta din interactiuni intre oameni. Iar deprinderea, stapanirea si dezvoltarea acestui tip de management al relatiilor interumane nu se prea invata la scoala. Oamenii nu se nasc egali, dar societatile cele mai avansate democratic le ofera sansa unui start egal si a unui tratament egal, dar nu pentru a ajunge toti sefi, bogati sau genii, ci pentru a-si gasi cat mai bine locul in societate.
Primii 7 ani din viata mi i-am petrecut la bunicii mei din partea tatalui. Astfel, primul meu model a fost bunicul meu, Gheorghe, despre care v-am scris anul trecut. El nu este neaparat modelul meu pentru ca e veteran si erou de razboi sau pentru ca a inventat niste lucruri extrem de folositoare la un moment dat in meseria lui. El este modelul meu pentru ca m-a invatat prin puterea exemplului ceva ce mai tarziu am descoperit ca se cheama suveranitate. Si asta inseamna demnitate, curaj de a-ti manageria fricile, echilibru, respect fata de sine si, implict, fata de ceilalti, toleranta si intelegere fata de semenul tau, care e diferit de tine. Este modelul meu pentru ca a supravietuit fara o zgarietura in patru ani de razboi mondial, desi a luptat impotriva sovieticilor pana la marea batalie de la Cotul Donului. Este modelul meu pentru ca a ascultat in toata perioada comunista "Europa Libera", "Radio BBC Londra" si "Vocea Americii", pana cand acestea au incetat sa mai emita, dupa caderea comunismului. Este modelul meu pentru ca a reusit sa ajunga la 98 de ani datorita inteligentei sale de viata. Este modelul meu pentru ca mi-a inoculat cultul lucrului bine facut, durabil, de calitate. Gheorghe s-a trezit toata viata la 5 si jumatate dimineata, ca sa mearga la munca sau, dupa pensionare, ca sa aiba grija de casa si gradina lui, dar intotdeauna si-a respectat masa de pranz si cele doua ore de somn de dupa-amiaza. Gheorghe respecta femeile care voiau sa fie destepte ca o femeie, nu ca un barbat. Este modelul meu pentru ca gospodaria lui ardeleneasca, durata nu in Ardeal, ci la 30 de kilometri de Bucuresti - "in Regat", cum spunea el -, a fost cel mai minunat loc in care mi-as fi putut petrece copilaria. Il respect pentru ca, desi credincios, nu a fost niciodata habotnic, ipocrit sau absurd. Il respect pentru ca, atunci cand se va sfarsi, o va face senin si impacat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO