Ziarul de Duminică

Modern şi spectaculos în noile locuinţe din România. GALERIE FOTO

Modern şi spectaculos în noile locuinţe din România / de Daniel Nicolescu

Modern şi spectaculos în noile locuinţe din România. GALERIE FOTO

25.05.2012, 00:01 656

În ciuda crizei severe înregistrate de domeniul imobiliar în ultimii ani, în România încă se construieşte. Şi nu oricum, ci imaginativ, rafinat, în spirit modern. În cadrul unor proiecte care antrenează atât priceperea şi harul arhitecţilor, cât şi destoinicia designerilor de interior şi a inginerilor de specialitate.

Demarată în 2007, seria igloo best dorea să consemneze "impulsurile de creativitate" din arhitectura locală, să descrie felul în care poate fi locuirea astăzi, în România, să sintetizeze raportul complex şi ascendent, în sens valoric, înregistrat de comunicarea între arhitect şi client. Pe scurt, să dedice o privire atentă, profesionistă, locuinţelor individuale autohtone.

Până în prezent, seria a strâns deja 3 albume, iar acum l-a expediat în rafurile librăriilor pe cel de-al patrulea*. Ce s-a întâmplat de la ultima apariţie şi până acum? Sau, mai precis, ce tendinţe s-au făcu vizibile în aria locuinţelor individuale? Viorica Buică, prefaţatoarea volumului, le desluşeşte, laconic, tâlcul: "Dintr-un registru ce ţinea adesea de un anumit spectaculos vizual, casele au trecut, treptat, într-unul al unei calităţi mai rezervate, dar mai mature; am observat o o preocupare constantă pentru relaţia casei cu tterenul, în acecarea de a-i valorofica la maximum caracteristicile, un interes crescut pentru prezenţa luminii naturale şi pentru dialogul interior-exterior, o atenţie sporită pentru (cu rezultate foarte bune) pentru calitatea finisajelor."

În plus, noutatea ţine, în opinia editorilor de la igloomedia, şi de numărul relativ mare de locuinţe care recuperează şi transformă structuri vechi, deja existente, oferindu-le noi sensuri şi o nouă viaţă. Asta pentru că, "într-un continuu proces de (re)definire a unei identităţi arhitecturale locale, credem că este fundamentală raportarea corectă, inteligentă, la trecutul construit, în egală măsură în mediul urban şi în cel rural".

La Bucureşti, Snagov, Târgu Mureş, Cărpiniş sau Corbeanca, s-au ivit în ultimii ani case care pot rivaliza cu orice alte proiecte similare din Lumea Veche sau din cea Nouă. Nu doar seducătoare prin aspect, ci şi funcţionale, organic asimilate în mediul în care au fost instalate, inovatoare în multe dintre soluţiile de confort oferite.

Albumul este un excelent ghid pentru profesioniştii domeniului, dar şi o generoasă sursă de inspiraţie pentru cei care vor să investească în locuinţa personală. Poate că, în acest ultim sens, s-ar fi cuvenit ca fiecare dintre proiectele descrise - în imagini şi text - să aibă anexate şi coordonatele exacte ale amplasării, pentru o eventuală contemplare de visu.

*) Case din România. 4. (texte de Viorica Buică, Luiza Hanc, Laura Lişcanu, Catrinel Negru; fotografii: Cosmin Dragomir, Şerban Bonciocat, Cornel Lazia, Ovdiu Micşa/ VELUX, Graphic Studio, Raluca Rugină), Editura igloomedia, 2012

Fotografii © igloomedia

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO