Ziarul de Duminică

Monahul de la Rohia

Monahul de la Rohia
27.10.2006, 19:51 61

Scrierile lui N. Steinhardt (monahul Nicolae Delarohia) au fost publicate, dupa 1990, in nenumarate editii, indeosebi de edituri clujene. Si totusi abia acum se poate spune ca textele acestui intelept apar in editie definitiva: la Editura Humanitas, intr-o serie de autor.

Cuvinte de credinta. Este un volum de predici vii, nonconformiste, rostite la manastirea Rohia. Apar cu titlul si sumarul hotarate de autor. Steinhardt a murit inainte de a-i fi publicata cartea, dar i-a lasat manuscrisul si dactilogramele pregatite pentru tipar tanarului sau prieten Ioan Pintea (astazi preot in parohia Chintelnic si sef de serviciu la Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud; inainte de 1989, a fost unul dintre initiatorii Saloanelor culturale "Liviu Rebreanu", frecventate de Steinhardt, Paleologu, Liiceanu, Plesu s.a., unul dintre fondatorii revistei Deisis din MUnchen). Acesta ofera, pentru prima oara, o editie conforma cu originalul lui Steinhardt. Fata de editiile precedente, aparute sub titlul Daruind vei dobandi, cea de fata poate fi numita definitiva. Cititorul are la dispozitie un veritabil testament teologic al lui N. Steinhardt, insotit de file de manuscris in facsimil, de o cronologie a autorului stabilita de Viorica Niscov si de un Indice de nume alcatuit de autor.

Primejdia marturisirii. Convorbirile de la Rohia, urmate de Jurnal. Intre 1984 si 1988, in anii cei mai apasatori ai comunismului ceausist, preotul si poetul Ioan Pintea l-a intrebat si l-a ascultat pe N. Steinhardt, pe atunci calugar la manastirea Rohia. Steinhardt a verificat si a completat in vederea publicarii textul unei bune parti din aceste convorbiri. Ultima dintre ele, Despre agonia Europei, a fost inregistrata pe banda magnetica si transcrisa abia dupa moartea lui Steinhardt, in 1989. Dupa o prima editie in 1993, Primejdia marturisirii reapare intr-o varianta revazuta, ilustrata cu fotografii inedite ale autorilor, insotita de un Jurnal cu si despre N. Steinhardt tinut de Ioan Pintea, de o cronologie N. Steinhardt stabilita de Viorica Niscov si un Indice de nume.

Eseuri despre iudaism. Volumul cuprinde cele doua eseuri scrise in colaborare cu Em. Neuman si publicate in franceza: primul, Essai sur une conception catholique du judaisme, 1935, al doilea, Illusions et realites juives, 1937. Traducerea lor, realizata de Viorica Niscov, reprezinta o premiera. Prefata de Cristian Badilita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO