Ziarul de Duminică

Mostenirea domnului Chrome

16.09.2008, 19:16 28

Pe masura ce inaintam in varsta, inevitabil devenim din ce in ce mai conservatori - in gandire, in preferinte, in obiceiuri de consum. Ne obisnuim cu tot felul de lucruri si ne este din ce in ce mai greu sa le schimbam. Viata traita precum in versurile celebrei balade rock a celor de la Metallica, “Nothing Else Matters”: Trust I seek and I find in you / Every day for us something new / Open mind for a different view / And nothing else matters este o dulce utopie rezervata, in special, celor foarte tineri, novici care experimenteaza precum alpinistul filosofului Karl Popper, blestemat sa nu stie niciodata daca a atins cu adevarat varful. Problema este ca daca renuntam cu totul la noi experiente, daca refuzam sa scoatem capul din universul nostru mic si lejer, riscam fie sa cadem tributari diverselor prejudecati, fie sa pierdem contactul cu realitatea. Sau cu anumite parti ale ei.
Pun pariu pe o sticla veche de vin rosu frantuzesc ca 90% dintre cititorii acestui ziar sunt sclavii browserului Internet Explorer. Un procent - destul de mic, sper - confunda chiar experienta navigarii pe internet cu aceea a interfetei prin care se conecteaza la retea si nici nu pot concepe ca ar putea sa faca mult mai multe si mult mai repede decat o fac in prezent, daca ar folosi o alta interfata. Faptul ca Internet Explorer vine preinstalat cu sistemul de operare Windows i-a conferit, pare-se, un avantaj urias in fata competitorilor sai. Un studiu TheCounter.com arata ca in august 2008, in conditiile in care problemele de viteza, de securitate si, mai ales, de penurie a aplicatiilor din Internet Explorer sunt din ce in ce mai popularizate, 73,81% dintre navigatorii din intreaga lume folosesc inca browserul produs de Microsoft, 18,43% Mozilla Firefox, 6,14% Safari si 0,71% Opera. Singura explicatie logica pentru aceasta statistica este comoditatea. Faceti un efort si instalati-va Firefox. Dupa aceea, descarcati aplicatii, programe si plug-in-uri pentru el. Nu va faceti griji, la fel precum browserul, toate sunt gratuite si se gasesc cu usurinta pe site-ul oficial www.mozilla.com. Cu totul, dureaza un sfert de ora, 30 de minute. Pentru aceasta minima osteneala, veti avea pe computer un browser inteligent si prietenos, pe care-l puteti customiza in mii de feluri care sa va satisfaca necesitatile de consum online si care va face lucruri pe care multi dintre voi le credeau posibile doar in filme SF.
In formula browserului-minune si a aplicatiilor sale magice, Firefox exista de mai bine de 2 ani. Cu toate acestea, cota sa de piata este incredibil de mica. Este ca si cum la tine, conducator de Dacie, vine cineva si-ti spune: “Nu vrei un Ferrari gratis, ultimul model?”, iar tu il refuzi politicos. La acest mister trebuie sa raspunda proaspat sositul in competitie, Chrome, primul browser dezvoltat de cel mai mare motor de cautare din lume, Google. Desi in varianta beta, domnul Chrome depaseste in viteza de navigare atat Internet Explorer-ul, cat si Firefox-ul. Multi geeks deja viseaza cu ochii deschisi la viitorul internetului, la vremea in care browserul se va confunda cu un sistem de operare si cu o lume virtuala indesata cu functii si aplicatii multimedia. Pana atunci, insa, adversarul cel mai grozav al lui Chrome este letargia lumii in care traim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO