Ziarul de Duminică

Muzica rezolva mari conflicte

Muzica rezolva mari conflicte
07.03.2008, 01:04 18

Cel putin asa a demonstrat concertul istoric sustinut recent la Phenian, capitala Coreii de Nord, de catre Orchestra Filarmonica din New York, sub bagheta reputatului dirijor Lorin Maazel.

In ciuda divergentelor politice cunoscute dintre cele doua state, ilustra filarmonica s-a bucurat de o primire pe masura valorii sale.
In seara de dupa concert, agentia centrala nord-coreeana a salutat performanta artistica adusa in fata publicului din Phenian (formula care a vizat, evident, imbunatatirea relatiilor dintre SUA si regimul comunist nord-coreean), scriind: "Orchestra filarmonica, celebra in lumea intreaga, a sustinut, sub bagheta lui Lorin Maazel, un mare spectacol, o interpretare excelenta si rafinata". Programul celor 106 membri ai orchestrei a inclus imnurile nationale ale Statelor Unite ale Americii si Coreii de Nord, urmate de muzica de Antonin Dvorak, Richard Wagner si George Gershwin. Concertul, sustinut la Marele Teatru din Phenian in fata a 1.500 de invitati, a durat o ora si jumatate si a fost retransmis in Coreea de Nord si in lume. Incheierea reprezentatiei, cu un aranjament orchestral al cantecului popular Arirang, foarte iubit in Coreea, a avut loc in ovatiile publicului.
Acest concert constituie realmente un eveniment in evolutia relatiilor dintre cele doua tari. Dupa Razboiul din Coreea (1950-1953), Statele Unite si Coreea de Nord nu au incheiat un tratat de pace. In plus, negocierile dintre ele cu privire la sistarea programului nuclear nord-coreean continua. Asa ca aceasta initiativa culturala, care i-a alaturat, in public, pe Ri Gun, delegatul coreean la negocierile privitoare la programul nuclear, si pe William Perry, fost secretar american al apararii, a fost o initiativa extraordinara.
Insusi dirijorul Lorin Maazel a salutat entuziasmul publicului. Personalitate legendara a muzicii, in varsta de 77 de ani, Maazel este primul sef de orchestra american care a dirijat in cadrul Festivalului Wagner de la Bayreuth. Marele muzician a fost, de asemenea, director general si sef de orchestra al Operei de Stat din Viena si n-a ezitat niciodata sa-si declare convingerile politice cu o lipsa de inhibitii care i-a adus supranumele de "maestru al imprevizibilului".
Privitor la concertul de la Phenian (pe care l-a deschis adresandu-se cu eleganta gazdelor, in coreeana: "Va invit sa va bucurati de acest concert!"), maestrul a declarat: "Dupa ce am vazut ca am fost primiti atat de calduros si de entuziast, am simtit ca, poate, am indeplinit o misiune, ca poate am fost utili, deschizand o mica usa. Si speram pur si simplu ca, daca acest lucru a fost adevarat, pe termen lung concertul va fi perceput ca un punct de rascruce, ca un moment al Istoriei".
Dupa spectacolul soldat cu un atat de mare succes, filarmonica newyorkeza s-a indreptat spre Coreea de Sud, unde a sustinut un concert la Seul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO