Ziarul de Duminică

Nasta

Nasta
23.06.2006, 13:56 256

"Nasta" a pornit-o pe lumea asta prin 1969, la Buzau. Azi, este un artist roman care traieste si creeaza in New York. Ii place sa vada fetele uimite si incurcate ale americanilor cand se prezinta: "I am Catalin Nastasoiu, from Buzau, Romania".

Am devenit prieteni fara macar sa ne dam seama. Ne stiam din vedere, ne intalniseram de cateva ori, pe parcursul catorva ani, la intervale lungi de timp. Intr-o zi, am vorbit noi asa si ne-am dat seama ca suntem prieteni de-o viata. Dar nu ne-am facut declaratii pe tema asta. Am luat-o cum a venit si am mers mai departe. Prietenia noastra s-a strans tot mai mult, paradoxal, din momentul in care, fizic, ne-am indepartat foarte tare. Desi el e acolo, il simt de fapt si aici, tot timpul. Chiar daca ne scriem un e-mail pe luna si ne vedem o data pe an.
Cand sunt cu Catalin, simt ca am putea merge asa oriunde, pana la capatul lumii. Cand vine la mine, e ca si cum ar locui la mine. Are un stil unic de a depana ideile, sentimentele, cuvintele, lucrurile, intamplarile, amintirile, oamenii - cu un umor special, verb ascutit si acid, expresii memorabile, critici tamaduitoare si dojeni tandre.
E subtire si uscat, impletit parca din lemne noduroase, are o barba scurta, roscata si niste priviri pe care nu le poti minti - un barbat adevarat, aspru, dar plin de un farmec aparte, ca o havana originala.
Din mainile lui ies niste lucruri minunate. Este unul dintre cei putini care FAC lucruri, care fac lucrurile sa se miste.
Prima lui meserie a fost plimbatul caprelor lui Tanti Sofita prin Chiliile Buzaului. Primea 5 lei si, ca bonus, duminica, o partida de "bile" cu tratatie de "marmelada pe paine neagra" la carciuma din sat. Pe la 8 ani, facea papusi de smoala pentru "reprezentatiile de teatru" date de Eugen Tiganu si Berila Prunistu' din Urlati. Dupa Liceul Contactoare Buzau, se angajeaza la fabrica de sticla Perla, atelierul mecanic. Se muta la atelierele de pictura Galle din Buzau si apoi din Bucuresti. Devine student la Academia de Arte. Apoi, intra in echipa de creatie care avea sa produca "Revolutia PRO TV" in Romania. In 2000, aflat in cautarea unui "element cultural esential care poate comunica despre Romania", a deschis Atelierele (de Ceramica) Cucuteni. Se muta la New York in 2001.
De la caprele din Chiliile Buzaului, in Manhattan. Cat de multumit este de punctul in care a ajuns? "Sunt inca pe traseu. Asa ca nu stiu cum va fi sa fiu multumit. Nu am o relatie prea buna cu starea de a fi multumit. Creativ, imping limitele in zona de echilibru instabil. De acolo lucrurile pot exploda intr-un mod fascinant sau colapsa intr-o implozie dezumflata. Cand esti in control, nu mai esti creativ. Si daca nu esti in control, nu poti fi multumit".
Cel mai mare obstacol? "EU! Indisciplinat si needucat". Solutia? "Ma autoeduc sa fiu disciplinat". Ce asteapta de la viitor? "Viitorul nu se mai lasa asteptat. Ori il traiesti, ori devine imediat trecut".
Pentru Catalin, pe primul loc - pe plan personal si pe plan profesional - sunt oamenii.
"O resursa inepuizabila de inspiratie, muzele si targetul meu. Mereu proaspeti, fiind imprevizibili si mereu previzibili, uzand de toate formele de traditionalism din dorinta de apartenenta la ceva. Unii se tin cu dintii de trecut, altii se arunca benevol in haul imediat al viitorului. Eu incerc sa am acces la ambele capete de linie. Ce poate fi mai frumos decat sa creezi pentru propriile-ti muze? Familia mea. Ragazul pe care ni-l permitem impreuna, din cand in cand, de a ne suspenda inerti intre realitatea trecuta si ceea ce va sa vina in orice clipa. Natura, care gafaie saraca de atata alergatura spre linia de sosire pe care noi, oamenii, o numim civilizatie. Satul Varteju, Comuna Lopatari, Judetul Buzau, Romania, locul unde ma simt acasa".

Catalin Nastasoiu: nascut in Buzau, pe 5 iulie 1969; perioada MediaPro - scenografia emisiunii Ora 7, Buna dimineata! - cu Florin Calinescu; grafica emisiunii Lumea filmului cu Ada Rosetti; on-air graphic-designer la departamentul "promo"; graphic-consultant pentru lansarea postului Markiza TV (Bratislava); graphic-designer la Video Vision International; grafica postului Acasa TV; grafica TV pentru Radio ProFM. Pune pe picioare, in 2000, proiectul de succes Atelierele de Ceramica Cucuteni; din 2001 se stabileste la New York, unde activeaza ca graphic-designer pentru marketing, product development si brand & communication development.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO