Ziarul de Duminică

Nepotii absurdului

Nepotii absurdului
29.09.2006, 22:31 13

Imi amintesc de o lectie severa pe care ne-a oferit-o istoria.
Intr-o vreme de mare restriste, pe cand Roma imperiala se afla in colaps, un batran senator, Nerva, a avut ideea adoptiei unui copil pentru tronul imperial si astfel cel mai valoros general urma sa fie imparat. Acesta din urma, chiar daca avea fii, trebuia sa aleaga dintre generalii sai pe urmatorul imparat. Daca cedam sentimental, Roma se va prabusi in anarhie, gandea batranul senator. Nerva l-a adoptat ca fiu pe generalul Ulpius Traianus. Acesta l-a adoptat pe generalul sau Hadrian, caruia i-a urmat generalul Antoninus Pius si apoi Marcus Aurelius, pe acelasi procedeu. Acesta din urma insa a cedat in favoarea fiului sau Commodus, un personaj sters si plin de psihopatii de grandoare nesatisfacuta. De atunci Roma s-a imbolnavit incurabil de ceea ce noi numim, in spatiul valah, nepotism. Acest nepotism a insemnat pentru istoria noastra zeci de asasinate, multe inca anonime, a fiilor, nepotilor de domni si a altor rubedenii cu acces liber spre scaunul domnesc. La scara mai redusa, nepotismul inseamna si un alt tip de cangrena sociala. Acela de a mosteni functia sociala, politica, economica, privilegiata a tatalui. Un timp a mers, pentru ca asa erau obiceiurile prin evul mediu. Si, din nefericire, inclestarea de casta sociala, in spatiul valah, nu s-a lasat invinsa in ciuda schimbarilor aparute de aproximativ un secol: 1848-1948.
Nepoteii privilegiatilor mostenesc pozitia acestora chiar si cand este vorba de o functie publica, lucru amintit si in presa ultimilor ani, in cazul unor ministeriabili. Apoi profesorii universitari care-si sustin copiii pe functii si pozitii sociale la care nu poate visa nici macar un masterant cu diploma de Oxford.
Despre acesti faliti sociali a scris la 1857 si publicistul N.T. Orasanu, descriind o realitate romaneasca teribil de contemporana: "Patru, cinci faliti de frunte insemnati in felul lor/ iau cafele si inghetate, stau picior peste picior/ iar nevestele galante numai brukselu si'n dantele/ si in stofe pretioase, si in pene si ratele,/ scanteind de diamante, si luxoase ca retine/cu carate si livrele, la sosea marete vine,/ Sa-mi desfasoare mandria ca contese sau printese,/ iar nu au le stie lumea get-beget negustorese,/ si apoi ce negustorese! Jupanese de bancruti,/ Aflati de hoti in lume, si in piata cunoscuti..." pe cand fiii si nepotii lor stau la "masa junilor de moda: "Eleganta capitalei, floarea tarii, viitorul/ Junimea noastra de moda, in care spera poporul,/ Vin la masa cunoscuta.../ Unde nu e alta vorba decat numai de konkete,/ De amoruri, de orgie, de betii si de grizete./ De virtute depravata, si de fumuri de prostie:/ Iata-ti viitorul, sarmana Romanie!".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO