Ziarul de Duminică

Noaptea celor o mie de nopţi/ de Stelian Ţurlea

Noaptea celor o mie de nopţi/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

10.02.2012, 00:06 140

William Faulkner

O parabolă

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Mircea Ivănescu. Roman distins cu Premiul Pulitzer şi National Book Award în 1955. "«O parabolă» a pornit de la o idee şi o speranţă - spunea autorul -, gândul neexprimat că dacă Iisus s-ar fi ivit de două ori, ar fi fost răstignit pe cruce de două ori, si, pe de altă parte, că poate ni s-a mai acordat o şansă." Una din operele majore scrise de Faulkner, el însuşi participant la Primul Război Mondial. Într-o dimineaţă de mai a anului 1918, un eveniment neobişnuit se petrece pe câmpul de bătălie din Franţa: trupele franceze şi germane se întâlnesc faţă în faţă după patru ani de lupte în tranşee. Regimentul aflat sub comanda generalului Gragnon refuză să atace. Iar germanii, în loc să profite, nu fac nicio mişcare. La prânz, pe întregul front a încetat focul, iar generalul Gregnon cere ca întregul regiment să fie executat...

Horia Bădescu

O noapte cât o mie de nopţi

Editura Limes

Mircea Petean spunea despre acest roman: "Horia Bădescu are o ştiinţă a povestirii desăvârşită. Lumea acestui roman ţine de un spaţiu, care nu e un spaţiu anume, de un timp, care nu e un timp anume. Fiecare personaj îşi are povestea sa. Cartea este o meditaţie profundă despre timp, memorie, despre modul în care te înghite timpul sau te transcende. Două teme ies în evidenţă: tema exilului - acută pentru noi toţi - şi tema vieţii carcerale, a coloniei penitenciare". Precum legendara Şeherezada, personajele romanului se salvează de la uitare şi moarte povestind şi povestindu-se. Aventuri şi istorii insolite, derulate în goana unui tren fantomatic, ne introduc într-o lume magică, universul fabulos al Deltei, medievalul Sibiu ori misterioasa colină Montmarte.



Dumitriţa Stoica

Nu mă atinge

Editura Humanitas

Dumitriţa Stoica s-a născut pe 10 aprilie 1959, în Adâncata, Ialomiţa. Este profesoară de limba şi literatura română la Colegiul Naţional "Gh. Lazăr", din Bucureşti. A publicat manuale, auxiliare didactice, articole de critică literară şi de opinie pe tema educaţiei în diverse publicaţii, inclusiv în "Ziarul de duminică". Cu volumul de faţă a câştigat Concursul de Debut Literar UniCredit (roman), ediţia a IV-a, 2011. "Nu mă atinge - precizează editura - e o utopie suavă şi, deopotrivă, plină de dramatism. În ea transpar, într-o formă ingenios alegorizantă, frământările şi neliniştile prezentului nostru cel de toate zilele. Pretextul futurologic oferă autoarei un alibi consistent pentru a se detaşa de încrâncenările doctrinare de care pătimesc de regulă judecătorii vremilor lor. Cartea e scrisă cu fineţe şi chiar cu virtuozitate stilistică, oferindu-i cititorului o lectură de desfătare."



Stephane Allix

Moartea, celălalt tărâm al vieţii

O anchetă jurnalistică la frontierele morţii

Editura Philobia

Traducere din limba franceză de Magdalena Drăguşin. Reporter de război timp de mai bine de 15 ani, Stéphane Allix este confruntat cu un eveniment teribil: în aprilie 2001, fratele său mai tânăr moare în faţa lui, pe când erau împreună în Afghanistan. Autorul nu reuşeşte să treacă peste durerea morţii subite a fratelui său şi, chiar dacă e ateu, caută cu disperare un semn, un contact, o ultimă ocazie de a-i spune cât de mult ţinea la el. Raţiunea rămâne uneori fără răspunsuri în faţa durerii provocate de moartea cuiva apropiat. Iar Allix face înconjurul lumii în căutarea lor. La sfârşitul cărţii, autorul mărturiseşte cu multă onestitate un episod tulburător: după zece ani de anchetă asupra acestui subiect atât de delicat, în plină junglă amazoniană, sub îndrumarea unui şaman, a reuşit imposibilul: un contact cu… fratele său.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO