Ziarul de Duminică

Noul context global

Noul context global
11.01.2008, 20:45 32

2008: an nou, tema noua. Va voi scrie de acum incolo despre ultimele curente, trenduri, obiceiuri, idei care se nasc si se raspandesc precum virusii in lumea noastra globalista. Vrem, nu vrem, lumea si-a ales in globalism noua directie de gandire si comunicare. Noi suntem deja in Uniunea Europeana si ideea este NU sa ramanem o "nuca tare" (citeste "incapatanati, blocati intr-un patriotism anacronic si contraproductiv"), ci sa aducem in spatiul european - si, de ce nu, mondial - o noua "mirodenie", care sa dea o savoare in plus, originala, constructiei globaliste.

Mi-am denumit noua rubrica Idei din viitor pentru ca, desi acum suntem liberi si avem posibilitatea de a afla in timp real despre noile tendinte globaliste (sau localiste), suferim inca de o anumita inertie care ne face sa procesam si sa adoptam mai greu noutatile "de substanta". Pe mine, unul, nu ma incalzeste deloc faptul ca romanii au adoptat repede, de exemplu, "cultura fast-food", daca au facut-o inconstient, mimetic si, in plus, mai si arunca ambalajele pe jos. Avem masini ultramoderne si scumpe, dar in schimb circulam cu ele de parca am trai in jungla si nu intr-un oras.
La mine in cartier s-a asfaltat o artera principala, cu doua benzi. S-au facut trotuare, dreapta-stanga, late de peste sase-tapte metri, si pentru pietoni, si pentru parcarea masinilor. Cu toate astea, soferii parcheaza masinile tot pe carosabil, iar pietonii merg pe langa trotuar.
M-am gandit ca asta este o reminiscenta a ideii lui Marin Preda ca ne tragem toti din tarani. La sat, toata lumea merge pe ulita, fie ca exista trotuare sau ba. Si, de fapt, termenul de trotuar public nu exista la sat, pentru ca acolo inca dainuie conceptia ca terenul dintre gardul casei tale si ulita este al tau...
Dar sa revin la inertia noastra. Stiu ca s-a dat lege pentru aruncarea deseurilor pe categorii. Cu alte cuvinte, s-a reglementat ca ar trebui sa gasesc un punct de colectare pentru mobila mea veche sau pentru televizorul stricat ori masina de spalat "prajita". Foarte frumos, numai ca sistemul care sa faca aplicabila aceasta lege nu exista.
Avem o lentoare in a "percuta" rapid la lucrurile care ne-ar face viata mai usoara, ne incapatanam sa ramanem in limitarile "caii batute", pentru ca, nu-i asa, "oamenii se simt mai confortabil cu vechile probleme, decat cu noile solutii". Adoptam foarte greu schimbarile de gandire, in schimb ne umflam, cu un entuziasm stupid, burtile cu bauturi racoritoare facute din "chimicale". E cool acum sa fii ecologist, sa faci "economie la apa", dar nu intelegem ca reducerea consumului de apa inseamna mai ales sa facem mult mai putina mizerie, ca sa nu fie nevoie de multa apa s-o curatam. Subscriem la campania impotriva fumatului, cand, de fapt, ceea ce ne distruge sistemul imunitar si ne omoara este poluarea industriala, mizeria si stresul. Ce folos ca o sa dea faliment companiile de tigari, daca dealerii de automobile si "benzinarii" prospera in progresie geometrica?
Poti purta o camasa alba la Paris trei-cinci zile fara sa se innegreasca la guler. In Bucuresti, dupa o jumatate de zi, trebuie s-o schimbi, dupa ce obligatoriu ai facut dus.
In fine, in noua rubrica am sa va vorbesc despre acele tendinte si idei care vor schimba, pe termen mediu si lung, viata cetateanului global. Unele dintre acestea produc deja mutatii in societatile occidentale.
Este foarte important sa intelegem ca noul context spre care curge viata noastra nu mai este cel local, romanesc, ci unul occidental, european, international si globalist. Istoria nu mai poate fi data inapoi, am facut niste optiuni pe care trebuie sa ni le asumam. Dar ca sa ni le putem asuma, trebuie sa le intelegem.
De cat de repede ne vom schimba mentalitatile si vom adopta noile idei si solutii depinde viteza cu care vom ajunge sa purtam si noi o camasa alba cinci zile in Romania fara s-o murdarim la guler. Si asta inseamna, printre multe altele, si o "economie la apa"...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO