Ziarul de Duminică

Noul Putin

07.12.2007, 15:50 14

Relatiile noastre cu Federatia Rusa sunt crispate din motive istorice bine cunoscute. Asemenea tuturor popoarelor subjugate de dictatura sovietica, romanii ar fi asteptat din partea Moscovei postcomuniste condamnarea nenumaratelor crime comise cu secera si ciocanul.

Imediat dupa colapsul sistemului, in 1991, autoritatile de la Kremlin au hotarat ca pomenirea victimelor sa fie facuta anual, la 30 octombrie, numai ca propria lor decizie nu a fost niciodata aplicata. Iata insa ca, la sapte decenii dupa masacrele din 1937, dl Vladimir Putin a facut un gest pe cat de neasteptat, pe atat de puternic. La 30 octombrie curent, el a omagiat memoria victimelor comunismului chiar la Butovo (fostul poligon de tir din preajma capitalei), unde au fost asasinate, in mai putin de un an, 20.765 de persoane: "dusmani ai poporului" de toate apartenentele socioprofesionale, de la preoti, savanti, studenti, artisti si militari pana la simpli kolhoznici. Cifra oficiala, pastrata in arhive, este vadit subestimata, pentru ca in acest loc dantesc par sa se fi amestecat cu tarana sute de mii de cadavre. La fata locului, patriarhul Alexei al II-lea a oficiat o slujba religioasa, multumindu-i presedintelui pentru prezenta lui pe "una dintre Golgotele Rusiei". Cu acelasi prilej, dl Putin a rostit un discurs care pare sa marcheze o radicala schimbare de politica interna si - data fiind ponderea Federatiei Ruse - internationala.
Seful statului rus a evocat mai ales marea purgatie stalinista din anii 1930-1950, amintind rapid cruzimile prealabile, printre care executarea de ostatici in timpul razboiului civil, anihilarea unor intregi clase sociale si a clerului, gulagul sau genocidul impotriva cazacilor. Ascultatorii respectivei alocutiuni - despre care scriu tocmai pentru ca n-am sesizat vreo reflectare a ei in presa romaneasca - au avut dreptul si la o analiza de fond a raului sovietic. In viziunea preluata acum de catre dl Putin, "umanitatea a suferit acest soi de tragedii (...) ori de cate ori niste idealuri atragatoare, dar care s-au dovedit lipsite de sens, au fost asezate deasupra valorii supreme care este viata umana, deasupra drepturilor si libertatii omului". Semnificatia politica a gestului s-a dezvaluit mai ales in ultima parte a interventiei de la Butovo, cand presedintele Federatiei Ruse a facut exhortatii pentru "reconcilierea prin educatie" si cinstirea victimelor bolsevismului intr-o atmosfera de unitate nationala...
Sigur ca noua atitudine a lui Vladimir Putin a fost criticata, mai ales de catre oponentii sai din interiorul societatii civile, care vad aici pocainta nesincera a unui lider fata de sistemul din care provine sau doar o manevra de captare a electoratului nationalist, deja majoritar. Pentru noi, data de 30 octombrie 2007 ar putea totusi marca o cotitura virtualmente pozitiva la nivel bilateral. Ca si dumneavoastra, nu stiu daca in a doua parte a lui 2008 Vladimir Putin va fi fostul presedinte, noul presedinte sau noul prim-ministru al Federatiei Ruse. Semnalul altei epoci nu va putea fi dat insa pana cand dl Putin nu va decide ca mumia lui Lenin trebuie evacuata din Piata Rosie. Rosie de prea mult sange nevinovat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO