Ziarul de Duminică

O excursie pe Dunare

O excursie pe Dunare
08.02.2008, 21:17 80

In 1907, inginerul Anghel Saligny (1854-1925) a fost ales presedinte al Academiei Romane. In al doilea an de mandat, acesta si-a invitat colegii la o excursie cu vaporul pe Dunare, in zilele de 3 si 4 mai 1909, dorind ca acestia sa vada Podul Regele Carol I si Portul Constanta, proiecte pe care le-a realizat personal. O parte dintre invitatii au fost trimise telegrafic. Astfel, din cauza ca telefonul Academiei nu a functionat, la 1 mai 1909, A. Saligny i-a scris lui Ion Bianu (1856-1935), secretar general, rugandu-l sa-i telegrafieze domnului Busan, cu textul: "Rugam staruitor veniti pentru excursia pe Dunare, duminica si luni, cu doamna. Sositi maine, sambata seara". Membrii Academiei, prezenti, la 1 mai 1909, la deschiderea Sesiunii Generale, au primit invitatii tipizate si marcate cu stampila Academiei, in care doar numele destinatarului era olograf. De pilda, invitatia adresata lui I. Bianu avea urmatorul continut: "Domnul Anghel Saligny, director general al porturilor si al navigatiunii, are onoare a ruga pe domnul Ioan Bianu sa-i faca placerea de a participa la excursiunea pe care a organizat-o pentru colegii sai din Academie la podul peste Dunare 'Regele Carol I' si la portul Constanta".
Excursionistii au plecat cu trenul din Gara de Nord, la 8.10 a.m., pe ruta Bucuresti-Giurgiu. Ajunsi in portul Giurgiu, acestia s-au imbarcat, la 10.50 a.m, pe un vapor special. Au sosit la Cernavoda la 6.00 p.m., unde au vizitat podul peste Dunare. La 8.06 p.m. s-au urcat intr-un tren special, plecand spre Constanta, ajungand in port la 10.10 p.m. A doua zi au vizitat portul si au pranzit la bordul vaporului 'Regele Carol I'. Meniul a fost diversificat. Cei prezenti au primit "mezeluri diferite", homari, sunca pe spanac, pui fript, salata verde, inghetata, branzeturi si cafea. De asemenea, au avut de ales dintre bateriile cu vin de Dragasani, Stirbei, Riesling sau Bordeaux. Pasagerii s-au intors in Bucuresti la 9.35 p.m.
A.D. Xenopol (1847-1920) i-a multumit lui A. Saligny, in numele membrilor Academiei, "pentru frumoasa excursie pe care am facut-o din indemnul si sub auspiciile d-sale. Prin vizitarea minunatului pod si a lucrarilor din portul Constanta, Academia s-a putut convinge despre insemnatele progrese ale tehnicii romane, care a ajuns in starea de a executa cele mai grele si mai complicate lucrari de cladiri numai cu puteri romanesti si cele mai multe dintre ele iesite din scolile tarii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO