Ziarul de Duminică

O familie fericita

18.04.2008, 19:04 42

Sa admitem ca si in "epoca de aur" fericirea era posibila. Dezamagitor este insa modul in care autorul isi reprezinta fericirea.

Mircea V.N. Drilea a publicat (probabil pe banii sai) un roman de 480 de pagini, Un nou inceput (localitate nementionata, Ed. Isaura Impex, 2008) despre o familie fericita din timpul lui Ceausescu (alta decat familia Ceausescu!). Lasam la o parte faptul ca, inainte de 1989, unor oameni le-ar fi trebuit multa insensibilitate ca sa fie fericiti. Sa admitem ca si in "epoca de aur" fericirea era posibila. Dezamagitor este insa modul in care autorul isi reprezinta fericirea.
In conceptia lui, un om se poate considera realizat daca este apreciat, la locul lui de munca, de sefi. Personajul principal al romanului, Ion Tronaru, sudor la Intreprinderea "23 August", se simte in al noualea cer cand primeste o gradatie in plus la salariu, iar maistrul lui, Ilarion Golea, il lauda intr-o sedinta. Sudorul cumpara o sticla de sampanie si un buchet de flori, pentru a sarbatori acasa evenimentul, impreuna cu sotia lui, Maricica, si cei doi copii ai lor, Nelu si Marian. Maricica, pe care Ion Tronaru "o iubeste ca pe lumina ochilor", este la randul ei portretizata conventional de Mircea V.N. Drilea. Ea spala geamurile cantand, gateste cu zel pentru "barbatii ei" si, cand un vecin ii face curte, il pune la punct in limbajul moralei comuniste, amintindu-i ca familia este "o celula de baza a societatii" care trebuie respectata.
Pana si copiii fac numai pozne inofensive si agreabile. De obicei insa, nu fac pozne, ci invata bine si o ajuta pe mama lor la treburile casnice.
Singura drama este generata de aventura amoroasa extraconjugala a lui Ion Tronaru, care, sub influenta unui prieten alcoolic, se imbata si el o data si se incurca, fara mare tragere de inima, cu o chelnerita. Legatura devine in timp tot mai serioasa, iar Maricica ia masura drastica de a-si parasi sotul. Acesta se trezeste din starea de confuzie morala, o viziteaza pe Maricica si o implora sa-l ierte.
Ca in filmele americane axate pe probleme de familie, femeia ii ofera barbatului o a doua sansa. Familia se intregeste si "fericirea" se restaureaza. Ion Tronaru continua sa castige noi gradatii la salariu, Maricica trebaluieste prin casa zglobie ca o vrabiuta, copiii ii ajuta pe oamenii in varsta sa treaca strada, iar acasa, daca sparg vreun pahar, scot bani din pusculita si cumpara unul nou, fara sa-si mai anunte parintii, ca sa nu-i amarasca.
Tuturor le merge bine, in afara de de cititor, care se plictiseste de moarte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO