Ziarul de Duminică

O muzica a fictiunii

O muzica a fictiunii
06.07.2007, 21:35 27

Intrata de mai bine de sase decenii in constiinta publicului, muzica povestilor de pe marele ecran are din ce in ce mai mult o viata proprie, care nu o data a rezistat in constiinta publicului mai mult timp chiar decat filmele pentru care a fost creata.

Colectia 101 Melodii din Filme Legendare editata de Readers Digest este o invitatie adresata atat marelui public, cat si specialistilor, la (re)vizionarea prin intermediul muzicii a 101 dintre cele mai populare pelicule produse in istoria cinematografului.
Povestile cinematografice ramase in constiinta publicului nu doar prin jocul actorilor, conceptia regizorala a limbajului filmic sau impactul dramatic al imaginilor, ci si prin coloana sonora - mai precis melodia/tema principala -, au fost selectionate astfel incat sa raspunda la conceptul de produs cultural popular prin toate dimensiunile sale. Sarcina, deloc usoara, presupune o competenta cuprindere a mai multor domenii ce tin de evolutia industriei cinematografului de-a lungul timpului. Colectia mai cuprinde, pe langa cele cinci CD-uri, si un foarte interesant booklet in care este prezentata pe scurt creatia fiecarui compozitor sau interpret, dupa caz, precum si o succinta creionare a traseului pe care respectiva melodie l-a parcurs pana la intalnirea cu marele ecran.
Daca la toate acestea mai adaugam si prezentarea grafica de aceeasi buna tinuta, ca in cazul intregii serii de altfel, putem spune ca 101 Melodii din Filme Legendare reprezinta nu doar un placut tovaras de calatorie in momentele de relaxare, ci si un eficient instrument de lucru pentru cei ce doresc sa-si aprofundeze cunostintele in domeniul muzicii de film. Asociate unor evolutii actoricesti memorabile sau cu un limbaj filmic care poate a creat voga la vremea respectiva, aceste melodii fac parte, cele mai multe dintre ele, dintr-un patrimoniu de popularitate internationala foarte interesant de studiat si cu siguranta placut de ascultat. Melodiile colectiei sunt impartite pe cele cinci CD-uri dupa criterii care usureaza mult alegerea ascultatorului. In functie de stare, puteti astfel opta fie pentru Hituri din filme contemporane, Melodii din filme in interpretarea starurilor, Melodii romantice, Cantece de neuitat sau Cele mai indragite melodii din filme. Aflate fie in aranjamentele si interpretarile originale, fie in prelucrari care de cele mai multe ori aduc un plus de actualitate respectivelor teme - apelandu-se la aranjamente orchestrale variate si la interpretari aflate la inaltimea celebritatii partiturilor - cele 101 Melodii din Filme Legendare nu ar trebui sa lipseasca din colectiile melomanilor, dar si ale cinefililor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO