Ziarul de Duminică

O necesara revedere

O necesara revedere
17.08.2007, 19:02 13

Tot mai agresati de tupeul anormalitatii, o anormalitate luata de "omul nou" - lipsit de scrupule si obligatoriu realizat numai din punct de vedere material - drept model de comportament si gandire, noua, celorlalti, cu bucurii si de alta natura, ne prinde bine sa ne mai vedem unii cu altii, gratulandu-ne macar in gand cu un "ce minune ca esti, ce intamplare ca sunt".

In Piata Festivalului, fenomen cultural in desfasurare ca pandant al Festivalului International "George Enescu" nu este rusine sa asculti live muzica de calitate, sa te simti bine in compania unei beri, a unei cafele sau prajituri fara ca acest lucru sa-i afecteze pe cei din jur, sa aplauzi pe mai marii sau mai micii artisti de pe scena, sa-i privesti un film de arta sau sa urmaresti un spectacol de teatru, opera sau opereta. Astfel te simti tu cu adevarat bine, conectat la un alt fel de viata a orasului. Pe durata desfasurarii festivalului (mai precis din 2 pana in 23 septembrie), spatiul cuprins intre Ateneul Roman, restaurantul Cina si Biblioteca Centrala Universitara devine o zona unde toleranta estompeaza diferentele sociale (altminteri tot mai mari) intre extreme, facand loc unui segment de centru, niciodata mediatizat, condamnat pentru moment la a juca rolul copilului timorat, poate putin palid, dar cu privirea inca vie si curioasa.
Oferta facuta de organizatori celor niciodata prea putini este foarte variata si se inscrie in caracterul general popular, trasatura cu care Piata Festivalului si-a cladit o buna reputatie, vremea fiind singurul element variabil in calea unui succes in crestere de la editie la editie.
Conceput pentru a acoperi o paleta cat mai mare de preferinte, programul Pietei Festivalului nu isi asuma inca rolul de vedeta in cadrul festivalului mare, poate si pentru faptul ca noi, romanii, avem inca un reflex mintal inhibant in privinta anvegurii pe care o manifestare in aer liber o poate capata in timp. Oricum, tinuta desfasurarii de forte artistice se anunta inalta inca de la deschidere, cea a Pietei fiind fixata pe 2 septembrie, ora 20.30, prin concertul orchestrei Bucharest Symphonic Pops dirijata succesiv de Ilarion Ionescu-Galati si de Ionel Tudor.
Structura fiecarei zile are ca piloni recitalul de la ora 18, sustinut in toate cele trei saptamani de elevi ai liceelor de muzica bucurestene si nu numai, in buna masura sub genericul "Remember Enescu", programele centrale de la ora 20.30 si filmul de la ora 22. Week-end-urile sunt deosebit de atractive prin Zilele Radio Romania Muzical (7, 8, 9 septembrie), cand pot fi ascultati Berti Barbera si Nicu Patoi, Analia Selis, Razvan Suma & Band sau Pedro Negrescu Quartet, Zilele Radio Romania Cultural (14, 15, 16 septembrie), cand vor putea fi urmarite Orasul cu un singur locuitor de Matei Visniec in regia lui Mihai Lungeanu cu Horatiu Malaele in rolul titular, Apocalipsa dupa Eliade un scenariu dupa o idee de si cu participarea lui Sorin Alexandrescu in regia Cezarinei Udrescu si o seara de jazz romanesc cu Bigband-ul Radio sau Ziua TVR Cultural (23 septembrie) cu Sarea pamantului pe muzica lui Grigore Lese. Vor mai putea fi ascultate Filarmonica "Transilvania" din Cluj, dirijor Radu Popa, Filarmonica "Moldova" din Iasi, dirijor Mark Mast, vor putea fi vazute spectacole de balet... cultura pentru toate gusturile, populara sau de elita.
Nu mai insist. Daca nu ati fost niciodata, nu ratati acest septembrie si degustati macar pentru o seara "piata festivalului". E gratis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO