Ziarul de Duminică

O nouă generaţie cu Shakespeare şi Mallarmé

O nouă generaţie cu Shakespeare şi Mallarmé

Autor: Ziarul de Duminica

30.05.2013, 23:53 43

Muzeul Colecţiilor de Artă, acelaşi Palat

Se redeschide Muzeul Colecţiilor de artă! (foto 1) După un amplu proces de consolidare şi renovare a clădirii şi după restaurarea unor importante piese din patrimoniul muzeal, 34 de colecţii pot fi admirate de vizitatori pentru prima dată după 1986.

Inaugurarea oficială a muzeului are loc luni, 3 iunie. Publicul va putea vizita muzeul începând cu data de marti, 4 iunie, orele 11.00. Programul de vizitare al muzeului este de sâmbătă până miercuri, orele 11.00-19.00 (în perioada mai – septembrie)/ 10.00-18.00 (în perioada octombrie – aprilie), joia şi vinerea închis. Muzeul Colecţiilor de Artă este găzduit în clădirea fostului Palat Romanit. Edificiul, a cărui construcţie a început în jurul anului 1812, după incendiul devastator din 1802 care a transformat în cenuşă cea mai mare parte din casele de lemn ale capitalei, este unul din reperele importante ale începuturilor arhitecturii moderne din Bucureşti. Finalizat de către vistiernicul Grigore Romanit (Romanet), al cărui nume îl poartă, palatul a fost supus de-a lungul timpului unor transformări masive, rămânând însă un martor al vieţii politice, sociale şi culturale a capitalei.

Inaugurat în 1978 ca secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, Muzeul Colecţiilor de Artă reuneşte într-un singur aşezământ donaţiile făcute de-a lungul anilor de colecţionari cu merite deosebite în păstrarea unui valoros patrimoniu artistic. Din 1986 până în 2009 muzeul a fost deschis parţial pentru public, în diferite formule (corpurile B şi C până în 2002, corpul A în perioada 2003-2009), iar la începutul anului 2009 muzeul a fost închis, ca urmare a avansării lucrărilor de consolidare şi restaurare, finanţate prin împrumutul oferit României de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în vederea reabilitării monumentelor istorice reprezentative.

În prezent, în urma unei solide reconstrucţii şi reamenajări, fostul Palat Romanit poate valorifica într-o viziune modernă patrimoniul muzeal pe care îl găzduieşte. Colecţiile prezentate, care ocupă integral cele trei corpuri ale Palatului Romanit, cuprind lucrări de artă românească modernă, artă românească populară, dar şi lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă de provenienţă occidentală sau orientală. Expunerea lor ţine seama de specificul patrimoniului, urmărind redarea configuraţiei originare a fiecărei colecţii, într-o prezentare coerentă atât sub raport cronologic, cât şi sub raportul filiaţiilor stilistice.

 

Poeta Linda Maria Baros a fost primită în Academia Mallarmé din Franţa

Poeta şi traducătoarea Linda Maria Baros (foto 2) a fost aleasă la numai 31 de ani membru titular în Academia Mallarmé din Franţa. Ea ocupă unul dintre fotoliile „nemuritorilor” începând din 22 mai 2013. Născută în România în 1981, doctor în literatură comparată la Universitatea Sorbona şi la Universitatea din Bucureşti, conferenţiar universitar atestat în Franţa, Linda Maria Baros a publicat cinci volume de versuri. În 2007, a obţinut prestigiosul Premiu Apollinaire, cel mai important premiu de poezie din lumea franceză şi francofonă.

Poeziile sale au fost traduse şi publicate în 25 de ţări. A semnat peste treizeci de traduceri, dintre care 17 cărţi în limba franceză.  În prezent, este membră aleasă pe viaţă a juriului care acordă PremiulApollinaire şi secretară generală a Colegiului de Literatură Comparată din Paris.

Printre scriitorii francezi care au făcut parte din Academia Mallarmé, s-au numărat Paul Valéry, Jean Cocteau, Alain Bosquet, Valery Larbaud, Maurice Maeterlinck, Guillevic etc. De asemenea, printre membri corespondenţi au figurat mari nume ale literaturii lumii: Octavio Paz, Eugenio Montale, Yannis Ritsos, Lawrence Durrell, Artur Lundkvist şi, astăzi, Juan Gelman sau Seamus Heaney.

Linda Maria Baros este cel mai tânăr membru care a fost primit în Academia Mallarmé de-a lungul timpului.

 

LaLa Band Magazine, revista unei generaţii!

De săptămâna aceasta, fanii serialului Pariu cu viaţa difuzat la PRO TV au un motiv în plus de bucurie: numărul 1 LaLa Band Magazine se găseşte la toate chioşcurile de presă din ţară şi la BookStop-urile Litera! (foto 3)

LaLa Band Magazine este revista dedicată trupei-fenomen LaLa Band. În cele 40 de pagini, conţine noutăţi, o trecere în revistă a principalelelor momente din istoria trupei, interviuri cu membrii LaLa Band, fotografii şi detalii din viaţa personală şi de scenă a celebrilor tineri care au revoluţionat şi împrospătat felul în care este percepută în România viaţa de adolescent.

Din LaLa Band Magazine nu lipsesc paginile de Beauty în care LaLa Girls dezvăluie secrete din ritualul lor de frumuseţe, dar nici paginile de timp liber din care puteţi afla preferinţele fiecărui membru al trupei în materie de cărţi, filme, muzică, vacanţe, sport sau shopping.

Rubrica COOL Fashion, realizată de unul dintre cei mai cunoscuţi şi creativi designeri români, Dana Budeanu, completează fericit structura revistei LaLa Band Magazine, care ne dorim să devină şi în materie vestimentară un reper al bunului gust pentru adolescenţi.

Există şi o generoasă rubrică dedicată fanilor, câteva rubrici care dezvăluie secvenţe din ultimele episoade ale serialului Pariu cu viaţa şi multe alte surprize pe care vă invităm să le descoperiţi.

LaLa Band Magazine este realizată de Editura Litera, în colaborare cu MediaPro Pictures. Revista se adresează tinerilor între 13 şi 18 ani şi se vrea un punct de informare şi de întâlnire pentru toţi fanii LaLa Band, dar şi pentru cei care nu vor întârzia să devină.

Lansarea oficială LaLa Band Magazine a avut loc joi, 30 mai, la standul Editurii Litera de la Târgul de Carte Bookfest 2013.

 

Teatru londonez, la Colegiul Bănăţean

În serile de 18 şi 19 iunie, în curtea Colegiului Naţional Bănăţean, celebrul Shakespeare’s Globe Theatre Londra va juca piesa „Regele Lear”. Trupa londoneză a fost adusă la Timişoara de Fundaţia Culturală Artmedia. În anul 2008, în aceeaşi locaţie, trupa de teatru londoneză a jucat „Romeo şi Julieta”.
Cele 280 de locuri pentru fiecare reprezentaţie au preţuri de 100 şi 120 de lei, biletele fiind puse în vânzare la agenţiile Filarmonicii Banatul şi Teatrului Naţional. Regizorul spectacolului este Bill Buckhurst, scenografia este semnata de Jonathan Fensom, iar rolul titular este interpretat de Joseph Marcell.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO