Ziarul de Duminică

O seara reconfortanta

O seara reconfortanta
01.02.2008, 00:19 50

Aflata in juriul presei la Eurovision Young Musicians - 2008, constatam ca toti concurentii fac parte din generatia celor nascuti in anii 1989-1990. Vedeam si auzeam, asadar, cum arata tinerii interpreti de muzica clasica la 18 ani dupa ce sistemul care guverna inclusiv invatamantul muzical romanesc s-a schimbat.

Sau nu s-a schimbat. Unii asa cred.
Ceea ce este nou, cu siguranta, este ca, iata, Romania a fost invitata sa participe la o noua editie a Concursului International de Interpretare Instrumentala Eurovision Young Musicians - 2008 organizat de European Broadcasting Union (EBU) in cadrul programelor Euroviziunii, avand ca parteneri societati de radiodifuziune si televiziune din intreaga Europa. Ca si la editiile precedente, participarea Romaniei avea sa fie pregatita si organizata de postul TVR Cultural, impreuna cu Studiourile Teritoriale ale televiziunii publice.
Anul acesta este pentru a patra oara cand Romania este prezenta in competitia Eurovision pentru tinerii muzicieni, ca urmare a faptului ca, editie dupa editie, concurentul care a reprezentat tara noastra a avut o valoare si o imagine in crestere. Incepand cu 2002, am fost reprezentati la Eurovision de Cristian Andrei Fatu - vioara la Berlin, urmat in 2004 de Octavian Alin Lup - violoncel la Lucerna si de Alina Elena Bercu - pian la Viena, in 2006.
La actuala preselectie nationala s-au inscris 30 de concurenti, un numar record, se pare, din care juriul national a ales 10 finalisti, care s-au intrecut in concursul cu public transmis in direct. A fost un juriu responsabil, cu mai multi componenti (12) decat concurentii (10), misiunea acestuia nefiind tocmai usoara (la final diferenta dintre primii doi clasati a fost de doar 3 puncte - de la 386 la 383).
Nu voi aminti aici numele tuturor celor zece concurenti - patru violonisti (care au cantat cu totii finalul celebrului Concert de Mendelssohn-Bartholdy - idee nu tocmai inspirata pentru o gala televizata), doi violisti (si ei cu acelasi concert de Cecil Forsyth, dar alegand doua parti diferite), doi pianisti (in sfarsit cu doua concerte diferite de Liszt si Saint-Saens), un chitarist si un clarinetist.
Toti au dovedit ca fac parte din elita generatiei lor si ne-au creat o senzatie reconfortanta, ceea ce nu se poate spune despre nefericita evolutie a Orchestrei Universitaria a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, dirijata de profesorul Alexandru Ganea, ansamblu care i-a dezavantajat pe majoritatea solistilor prin acompaniamente destul de imprecise.
Dar sa ajungem si la premianti. Nedreapta situatie existenta unei singure distinctii oficiale... Pentru consolare, a existat un premiu al presei, care a revenit pianistul Victor Andrei Parau din Timisoara, si un premiu TVR Cultural, oferit celui de-al doilea clasat, clarinetistul originar din Medias, Dorinel Puia (vezi foto pagina 1). Personal, cred ca juriul ar fi trebuit sa aiba curajul ca Romania sa fie reprezentata la finala de la Viena de un clarinetist (desi pianul si vioara au avantajele lor). Daca tot se spune ca la astfel de concursuri jocurile sunt facute pe alte criterii decat cele artistice, macar ieseam in evidenta prin oferta timbrala si personalitatea lui Dorinel Puia, un personaj daruit cu totul artei sale. L-am intalnit dupa concurs pe holurile televiziunii si l-am felicitat. Era trist si avea palmele transpirate. Cu siguranta isi va urma visul. Probabil undeva in lume.
Cel care ne va reprezenta in 2008 in finala Eurovision Young Musicians este Stefan Besan (foto), violonist originar din Chisinau, stabilit insa de ceva vreme in Romania, un tanar muzician de perspectiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO