Ziarul de Duminică

Op-art sau ochiul ca motor al operei/ de Daniel Nicolescu

Op-art sau ochiul ca motor al operei/ de Daniel Nicolescu

Op-art sau ochiul ca motor al operei/ de Daniel Nicolescu

22.06.2012, 00:08 150

Lucrări ale unuia dintre cei mai inovatori, prolifici şi acut moderni artişti ai secolului XX, cu un larg spectru de preocupări, de la grafica de atelier la ansambluri monumentale - Victor Vasarely (1908-1997 ) ,- pot fi văzute laMuzeul de Artă Cluj-Napoca (foto 1) în perioada 20 iunie - 3 iulie. Instituţia muzeală a colaborat, pentru realizarea acestei expuneri, cu Institutul Balassi - Centrul Cultural al Ungariei din Sfântu Gheorghe.

Pe adevăratul său nume Vasarhelyi Gyozo (foto 2), artistul maghiar a emigrat în Franţa în 1932, a obţinut cetăţenie franceză în 1961, şi a locuit la Paris până la sfârşitul vieţii. Înainte de experienţa franceză, a început studiul medicinei, pe care l-a abandonat după doar trei ani, şi s-a înscris la faimoasa Academie Muhely din Budapesta, şcoală care aplica principiile Bauhaus, legenda fondatoare a arhitecturii moderne. A descoperit arta abstractă prin intermediul picturii lui Kandinsky şi şi-a început curând propriile căutări în această arie, ajungând să coaguleze principiile a ceea ce, în timp, va deveni "op-art"-ul. Marea cotitură dinspre abstracţiunea în sens larg spre aceea a artei optice, care exploatează failibilitatea ochiului prin intermediul jocurilor şi iluziilor optice, se va produce în 1965, după participarea artistului la expoziţia Responsive Eye, de la Muzeul de Artă Modernă din New York. Operele op dau impresia de mişcare, de strălucire, de vibrare şi de mişcări alternate. Spre deosebire de arta cinetică, cea op rămâne esenţialmente virtuală, fiindcă efectele de mişcare stau înscrise doar pe suprafaţa retinei. Altfel spus, ochiul este motorul operei, iar în opera propriu-zisă nu există niciun motor.

Expoziţia organizată acum la muzeul clujean aduce în atenţia publicului o parte semnificativă a colecţiei private a domnului Csepei Tibor din Budapesta, cunoscut muzician, pasionat colecţionar de artă şi prieten apropiat al celebrului artist francez de origine ungară.

Posesor al unui vast material artistic semnat "Victor Vasarely" (colecţionat cu începere din anii '80), Csepei Tibor a făcut o adevărată profesiune de credinţă din popularizarea operei maestrului, eforturile sale susţinute concretizându-se până în prezent într-un număr apreciabil de expoziţii de mare succes, organizate în întrega lume.

După un periplu prin mai multe oraşe din ţară, valoroasa colecţie privată a familiei Csepei ajunge să fie cunoscută şi la Cluj-Napoca. Muzeul de Artă va găzdui un număr de 75 de tablouri, 15 obiecte şi o serie de documente originale, toate purtând semnătura unuia dintre cei mai importanţi reprezentanţi al mişcării artistice "Op-Art".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO