Ziarul de Duminică

Orasele de maine (I)

Orasele de maine (I)

Munchen, gara centrala

06.06.2008, 20:02 23

Ceos for Cities este azi o organizatie puternica si influenta, care ii are ca membri pe majoritatea primarilor din marile orase americane, dar si o elita de lideri de opinie: oameni de afaceri, arhitecti, antropologi, sociologi, politicieni, jurnalisti, activisti civici, designeri etc.
Una dintre principalele sale misiuni este cercetarea evolutiilor din mediile urbane pentru identificarea curentelor si tendintelor pozitive si negative, decodarea acestora, gasirea de solutii pentru inovatii si implementarea lor eficienta.
Organizatia a identificat patru zone urbane care necesita o regandire urgenta:
1. Orasul talentului - dezvoltarea, maximizarea, atragerea si pastrarea TALENTULUI.
2. Orasul inovatiei - sprijinirea inovatiei si a spiritului intreprinzator.
3. Orasul conexiunii - sprijinirea legaturilor dintre oamenii cu idei, cei cu talent si cei cu capital si autoritate; sprijinirea conexiunilor dintre orase si regiuni, dintre regiuni si comunitatea globala.
4. Orasul distinctiei - CAPITALIZAREA SPECIFICITATILOR LOCALE pentru construirea de oportunitati economice locale.
Sloganul Orase puternice pentru o tara puternica este corect si, de fapt, valabil pentru orice stat modern, cu atat mai mult pentru tari ca Romania. Orasele puternice ale viitorului trebuie sa devina centre de prosperitate globala, nu numai nationala. Miza viitorului va fi evident aceea de a avea centre urbane puternice - puncte nodale esentiale - in noua harta globala a lumii de maine.
Romania se afla in plina campanie electorala pentru alegerile locale. Vi se pare ceva din ce ati citit pana acum ca seamana macar pe departe cu gandirea, discursurile, actiunile, platformele si planurile candidatilor nostri, INDIFERENT DIN CE PARTID PROVIN EI?
In martie 2007, designerul si omul de presa Tyler Brule (creatorul legendarei reviste Wallpaper) lansa un nou proiect editorial: revista lunara Monocle (www.monoclemagazine.com). O publicatie care si-a propus (si a reusit cu brio pana acum, la numarul 13 pe luna mai) sa fie o platforma de informare si dezbatere ce acopera politica internationala, afacerile, cultura, designul. Important de retinut este ca, in viziunea lor, cultura include si lifestyle-ul omului contemporan. Recomand achzitionarea, colectionarea si mai ales studierea acestei publicatii oricui vrea sa-si dea seama cu adevarat in ce lume traim azi si care sunt trendurile de viitor.
Revenind la tema noastra, in numarul 5 (iulie/august 2007), sub titlul de coperta Cele mai bune locuri de numit acasa, Monocle a facut o investigatie jurnalistica globala riguroasa pentru identificarea celor mai bune (de locuit/trait) 20 de orase din lume. Concluziile si ideile lor sunt congruente cu cele ale Ceos for Cities, mai ales ca americanii au un sigur oras pe lista finala - si acela este Honolulu (Hawaii)! Lista primelor 10 orase arata asa, in ordine: Munchen, Copenhaga, Zurich, Tokio, Viena, Helsinki, Sydney, Stockholm, Honolulu si Madrid. Urmeaza Melbourne, Montreal, Barcelona, Kyoto, Vancouver, Auckland, Singapore, Hamburg, Paris si Geneva.
Acest numar din Monocle este un adevarat manual pentru toti aceia care se vor cetateni moderni ai unui oras modern si, mai ales, pentru aceia dintre ei care vor sa-si asume conducerea unei administratii locale, ca sa nu mai vorbim de oamenii politici, liderii de opinie, mass-media etc.
Data viitoare vom cunoaste cateva dintre trendurile si problemele urbane ale unui viitor globalist, extrase dintr-un survey al Ceos for Cities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO