Ziarul de Duminică

ORIZONTURI IN EXPANSIUNE / Un internet de zece mii de ori mai rapid

ORIZONTURI IN EXPANSIUNE / Un internet de zece mii de ori mai rapid
31.03.2009, 14:54 27

Ne-am lansat pe panta, n-o sa ne mai oprim din aceasta alunecare de suvoi informational pe care o putem eventual controla partial, dar mai degraba ne controleaza ea pe noi.
Probabil ca, din cele sase miliarde de oameni care populeaza astazi Pamântul, o majoritate greu de precizat totusi procentual traieste in continuare netulburat si fara computer – situatie ce exclude automat dintre preocuparile sale serviciile Internetului. In tinerete am intâlnit un taran mai in vârsta care rezolvase" in stil propriu problema televiziunii, convins ca nimic din ce se vede pe micul ecran nu poate fi adevarat, ci e rezultatul unei scamatorii: „Ii poarta electrica", spunea el despre indivizii televizati. De când cu computerele personale, lumea virtuala, a figurilor si situatiilor nascute din neant si „purtate de electrica" prin universurile lor paralele devine din ce in ce mai prezenta, mai coplesitoare, inlocuind in mintea unora o lume a naturalului si a traditiei, devenita ea insasi, automat, iluzorie.
Tot atât de adevarat este ca si pentru cei care inca mai vor sa stea cu picioarele pe pamânt reteaua globala de informatie a ajuns un „viciu" fara leac. Internetul s-a impus ca un instrument indispensabil vietii moderne si muncii de fiecare zi. Chiar daca economistul si arhitectul lucreaza cu programe specializate ce le rezolva operatiile curente in mod independent de reteaua globala, relatia dintre firmele de afaceri nu mai poate fi mentinuta rapid si eficient fara comunicarea prin internet. Iar pentru cercetatorul interesat de accesarea unei baze documentare bogate si de maxima actualitate serviciile retelei sunt nepretuite. Nu cu multa vreme in urma, fideli traditiei inertiale si propriei lor ignorante in domeniul computerului, conducatorii de doctorate respingeau in mod categoric rezultatele documentarii pe internet, pretinzând exclusiv frunzareala de documente scrise si citate cu trimitere la pasaje verificabile in carti. O schimbare de mentalitate s-a produs si aici, pe masura ce mediile noastre academice deveneau constiente de largirea spre imens a posibilitatilor de studiu, intelegând ca nu modalitatea de vehiculare a informatiei conteaza, ci informatia in sine, atunci când se poate urmari sursa si se gasesc solutii potrivite pentru a o mentiona corect din punct de vedere stiintific.
Mi-e greu sa-mi inchipui ce s-ar intâmpla cu lumea contemporana daca de la o zi la alta internetul s-ar spulbera. Ar trebui sa ne gândim la un formidabil regres si la o farâmitare a tuturor activitatilor curente, inclusiv a structurilor sociale de tot felul, ca urmare a prabusirii unei forme de comunicare rapida, cu care mintea noastra remodelata s-a obisnuit pâna la dependenta. Revenirea la corespondenta purtata exclusiv prin posta ar spori, bineinteles, profitul tiparitorilor de timbre, poate si al crescatorilor de porumbei, insa am vaga impresie ca nici macar postasii de astazi nu mai doresc asa ceva.
Si totusi, primejdii apreciabile plutesc peste domeniul acesta de avangarda totala. Pentru nespecialisti, internetul apare ca un univers fara limite, in care informatia ar putea circula la infinit, indiferent de cât si cum s-ar acumula in continuare in fisierele sale. Indiferent, asadar, de proportia cu adevarat geometrica in care sporeste cunoasterea de la an la an si chiar de la clipa la clipa. Specialistii ne avertizeaza totusi ca o asemenea optimista convingere e o pura iluzie; ca reteaua globala, dependenta in fond de o sustinere tehnica pe masura noilor sale dezvoltari, va fi depasita in scurta vreme de avalansa informatiei dezlantuite. Fara investitii imense si urgente, de 40 sau chiar 55 de miliarde de dolari, internetul risca sa clacheze in urmatorii trei-patru ani, poate chiar mai repede, prin 2010. „Asemenea osteoporozei, o insuficienta investitie in infrastructura va elimina competitia din economie", se spune intr-un raport ingrijorat indeosebi de situatia din America de Nord, unde dezordinile de tipul mentionat s-ar resimti cu maxima acuitate. Dar nici restul lumii n-ar scapa de efectele lor nefaste.
Un remediu este intrezarit intr-o mai strânsa colaborare intre provideri si cercetarea specializata, in ciuda dificultatilor provenite din faptul ca primii au tot interesul sa-si tina secrete datele ce asigura profitul firmei si performantele concurentiale ale acesteia. Dupa ce ne schimba noua in mod radical mentalitatea, internetul trebuie sa si-o schimbe si el pe a sa, pentru ca efectele produse de explozia informationala in lumea de azi sa-si poata urma cursul firesc si in lumea de mâine.
Din ratiuni si urgente ale cercetarii stiintifice, a si inceput sa se construiasca o noua retea, pe care informatia sa poata circula de zece mii de ori mai rapid decât in actualele conexiuni broadband. O astfel de revolutie a fost impusa chiar de mult discutatul experiment initiat la Geneva, fiindca punerea in functiune a imensului accelerator de particule LHC (Large Hadron Collider – vezi foto) va furniza in mod constant o cantitate de informatie cu neputinta de transmis, spre prelucrare rapida, pe actuala retea globala. La nu mai putin de 56 de milioane de CD-uri s-a apreciat volumul de informatie generat anual de LHC, ceea ce inseamna in jur de 157.000 de CD-uri zilnic, de transmis celor 11 centre specializate din SUA, Canada, Europa si Asia, unde computerele si cercetatorii vor avea din ce trai, cum am mai spus undeva, vreo cinciprezece ani la rând. Viteza de transfer a noului internet este atât de mare incât permite transmiterea de imagini holografice, iar amatorii de distractii computerizate ar putea intra intr-un joc electronic mamut cu sutele de mii odata. Reteaua functioneaza pe seama cablurilor cu fire optice, cu peste 55.000 de servere deja instalate si al caror numar urmeaza sa creasca de patru ori in numai doi ani. Ea este deocamdata destinata doar unor centre academice renumite din intreaga lume, cu diversele lor institute specializate. In perspectiva, tinde totusi spre o destinatie generalizata, ceea ce va da generatiilor viitoare sansa unei comunicari imposibil de imaginat pe baza cunostintelor si a experientei noastre de acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO