Ziarul de Duminică

Oxigenul trece direct în Ozon/ de Ziarul de duminică

Oxigenul trece direct în Ozon/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

05.10.2012, 00:01 148

Marţi 25 septembrie, a avut loc (subRahova, Str. Sg. Nuţu Ion, nr. 2 - intersecţia Calea 13 Septembrie cu Str. Sebastian, în curtea RECOM) debutul unei serii de evenimente artistice insolite, patronate spiritual de Alexandru Rădvan şi David Şandor.

O X I G E N scris aşa, cu aer între litere) "îşi propune să aducă împreună artişti din mai multe zone de expresie şi din mai multe generaţii, într-un cadru desprins de circuitul obişnuit al manifestărilor artistice din Bucureşti. Pe parcursul mai multor evenimente ( O # 1, O # 2, O # 3...), iniţiatorii O X I G E N (foto 1), creatorii Alexandru Rădvan şi David Şandor, intenţionează să invite artişti din teatru, muzică şi arte vizuale, pentru a-şi expune creaţiile în cadrul insolit al spaţiului subRahova. Cu ocazia fiecărui eveniment, va fi prezentat un artist vizual debutant. Invitat va fi un artist consacrat! Prima ridicare a cortinei i-a pus în lumina reflectoarelor pe Dan Perjovschi şi pe debutanta Leontina Rotaru. Recital: Poetrip.

Alexandru Rădvan trăieşte şi lucrează în Bucureşti. S-a născut în 1977 şi a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, la clasa profesorului Florin Mitroi. În prezent este asistent la secţia pictură a Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti. Cu o amplă carieră expoziţională personală şi de grup, Alexandru Rădvan avea să se impună ca un artist extrem de bine conturat şi cu un demers artistic clar configurat încă de la începutul anilor 2000. Dintre cele mai recente expoziţii personale amintim: Christ (Anaid Art Gallery, Bucureşti 2011), Wond'ring aloud (Anaid Art Gallery, Bucureşti 2009), Zeus şi Europa (Galeria Calina, Timişoara 2008), şi controversată Omagiul lui Iuda şi Cruciaţii (Westfälischen Landesmuseum für Industriekultur Henrichshütte Hattingen - Bochum, Germania 2008). Rădvan are lucrări în colecţia Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti şi în colecţii particulare din Austria, Belgia, Grecia, Italia, Israel, România şi SUA. În 1999, a fost bursier al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistica de la Veneţia, iar în 2007, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului i-a acordat Bursă Theodor Aman. În 2007, a primit Premiul "Opera Prima" în cadrul Premiilor Prometheus.

David Sandor este artist vizual şi a absolvit Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti în 2002. Dintre lucrările sale, expuse personal sau în grup, amintim: Toccata - material video despre artistul Vladimir Şetran (AnnArt Gallery Bucureşti, iulie 2012), Bust monumental Grigore Pambuccian - comandă socială (Facultatea de Medicină Generală Carol Davila, 2009), Bust bronz Florian Ştefănescu Goangă -comandă socială (Institutul de psihologie experimentală, Cluj Napoca, 2002). În mai 2009, Sandor a fost bursier în cadrului Attic Arts la Institutul Cultural Român de la Londra. Din 2006, este elevul sculptorului Florin Codre în echipă căruia realizează două ecvestre Carol I. În august 2010, a realizat costumele pentru spectacolul Liliacul la Teatru de Operetă Ion Dacian.

Fuga de iureş

Anca Poteraşu Gallery (strada Plantelor, nr. 56, sector 1, Bucureşti) a deschis noul sezon, pe 14 septembrie, cuexpoziţia Traces, semnată de Zoltan Bela (deschisă până la 1 noiembrie, foto 2)."Cu ani în urmă am pornit de la realitatea din jurul meu şi am transpus-o cât de bine am putut. În 2011 am trecut de la realitate la concept, nu m-a mai interesat imaginea narativă. Am dorit să pătrund în lucruri, să descopăr o existenţă, o energie, o conştiinţă şi să transmit asta. De-atunci, cercetez această zonă.Surprind, stochez, memorez vizual momente cheie, tot ce fac este, cumva, o reacţie la ce mi se întâmplă, iar lucrările, ce compun expoziţia Traces, redau cumva energia pe care o caut acum.
Natura e o fugă de urban, de agitaţie, un iureş. Avem nevoie de linişte, totuşi nu o putem simţi total, pentru că există urme ale civilizaţiei. Venim în natură cu manifestarea noastră, cu gândurile noastre, cu notiuni ce nu ne lasă să atingem stabilitatea âşi armonia. Căutăm echilibru în natură, dar intervenţia noastră este dezechilibrantă, şi atunci suntem continuu, într-un joc conflictual.(...) Am avut mereu tendinţa de a lega obiecte, din jurul meu, de picturi. Iar obiectele suspendate din această expoziţie, creează un joc al spaţiului, îl antrenează, în aşa fel încât să nu fie izolat. Obiectele sunt ca nişte paşi care apar în opoziţie cu pădurea îngheţată, cu imaginile stranii, extratereste, cu liniştea asurzitoare. Apar şi dispar, ca nişte elemente care ne scot din echilibru. Sunt un factor de tranzit". (Zoltan Bela) "Lucrările lui Zoltan Bela reprezintă urmele existenţei de zi cu zi. El strange diferite obiecte pe care le întalneşte în cotidian, şi le transpune apoi în lucrările lui, dar externalizarea lor vine ca urmare a unei asimilări (...)(...) Noi lăsăm urme, dar în acelaşi timp păstrăm urmele lumii exterioare, a existenţei de zi cu zi. Vedem obiectele lui ca materializări ale interacţiunii sale cu factorii exteriori. Picturile şi obiectele lui sunt reziduri ale lumii exterioare." (fragmente extrase din textul de prezentare a expoziţiei Traces, semnat de Ioana Stan)

Zoltan Bela ( n .1977, Târgu-Mures) a absolvit Universitatea de Arte şi Design, Cluj-Napoca. Locuieşte şi lucrează în Bucureşti.În procesul său de lucru, Zoltan Bela foloseşte o gamă variată de media, de la pictură şi instalaţii, până la obiect. Pictura acestuia este realista, încărcată cu referinţe istorice şi semnificaţii metafizice. Poartă semnul antitezei, uneori folosită drept o terapie de purificare a unor temeri interioare, alteori drept oglindă a realităţii. Sursa lui de inspiraţie provine din arhiva personală de amintiri, experienţe şi sentimente. Lucrările artistului au fost prezentate la târguri internaţionale - Preview Berlin, Art Moscow, Arte Verona. Expune în ţară cât şi în străinătate:Expoziţii personale: In Meditation: Feeling the Silence; Anca Poterasu Gallery, (Bucureşti, 2011); A certain time, a certain place, a certain state; Little Yellow Studio, (Bucureşti, 2010 ); Self Reflecting 30; Point Contemporary Gallery, (Bucureşti, 2009 ); Transition Icons; Galeria Carini & Donatini, (San Giovani Di Valdarno -Italia, 2009).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO