Ziarul de Duminică

Palatul Vechi al Băncii Naţionale/ de Ziarul de duminică

Palatul Vechi al Băncii Naţionale a României

Palatul Vechi al Băncii Naţionale a României

Autor: Ziarul de Duminica

24.05.2013, 00:06 302

Încă un album despre Palatul Vechi al Băncii Naţionale a României*)? A fost lansat în ultima zi a lunii aprilie într-un cadru festiv şi cei care l-au răsfoit au constatat din prima clipă că nu este „încă un album”, ci mult mai mult. Mai corect spus ar fi „un altfel de album”.

Guvernatorul BNR acad. Mugur Isărescu ne explică în Cuvântul înainte: „Lucrarea încearcă să regrupeze rezultatele cercetărilor întreprinse în ultima decadă de istorici şi arhitecţi. În acelaşi timp, aduce o serie de informaţii inedite, rezultate nu numai dintr-o îndelungată cercetare a arhivelor, dar şi dintr-o interpretare a istoriei Bucureştiului mai apropiată de realităţile spaţiului otomano-balcanic în care Ţara Românească a gravitat mai ales în epoca fanariotă. Şi dacă, aşa cum subliniază autorii acestui prim volum, cercetările de arhive nu au făcut în toate cazurile dezvăluiri relevante, compararea mai multor documente a făcut posibilă refacerea cu acurateţe a istoriei clădirilor din centrul financiar al Bucureştiului. Astfel,  autorii lucrării pleacă de la adevăruri descoperite în arhiva BNR şi trec la analizarea unor documente din Arhivele Naţionale, din Biblioteca Academiei şi din Biblioteca Naţională care n-au fost prezentate publicului până acum.”

Albumul cuprinde mai multe capitole: de la han la clădirea de bancă: două secole de funcţionalitate comercial-financiară a centrului Bucureştiului (secolele al XVII-lea – al XIX-lea); o istorie paralelă: edificarea Palatului Vechi al Băncii Naţionale a României şi naşterea city-ului bucureştean; arhitectura Palatului Vechi; arhitecţi şi artişti ai Palatului vechi.

Dacă informaţiile beneficiază în mare măsură de cărţile anterior publicate, numeroase şi substanţiale, menţionate aproape toate la bibliografie, albumul foto care urmează, mai mult de jumătate din lucrare, este de o bogăţie şi de o calitate greu de expus în cuvinte. De aceea se cuvine o menţiune specială celor care au realizat fotografiile – Eugen Vasile, Lucian Bran, Romeo Cîrjan, dar şi lui Alexandru Branişte, care s-a ocupat de grafica lucrării. Pe lângă fotografiile de epocă sau de actualitate, extrem de sugestive şi valoroase sunt planurile clădirii, releveele numeroase şi imaginile de detalii arhitectonice – detalii de ancadramente, statui, capiteluri, antablamente, console, mascaroane, feronerie, steme etc – care demonstrează cu prisosinţă de ce clădirea Palatului Vechi al BNR este un monument arhitectonic.  

 

*) Acad. Mugur Isărescu, coordonator, Sabina Mariţiu, Romeo Cîrjan – Palatele Băncii Naţionale a României. Volumul I - Palatul Vechi. Banca Naţională a României

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO