Ziarul de Duminică

Pallady schimba topurile

Pallady schimba topurile

Nud cu esarfa galbena, semnat lateral stanga in creion si mai sus in monograma in pasta, ulei pe carton, datat 1941, 90x65cm. Lucrarea a figurat in Expozitia Omagiu lui Th. Pallady. Pret de pornire: 120.000 lei, adjudecat 250.000 lei plus taxe

06.04.2007, 16:03 94

Theodor Pallady este pictorul momentului. O serie de trei nuduri ale marelui pictor au schimbat ierarhia topurilor si au adus caselor de licitatii cele mai mari castiguri din acest an. Acum, cea mai scumpa pictura vanduta oficial in Romania este Nud cu esarfa galbena, un ulei semnat Pallady si datat 1941.

O fi fost coincidenta sau nu, dar piata de arta a fost dominata in luna martie de Theodor Pallady, cu trei nuduri. Prin calitatea lucrarilor si prin preturi. Tonul a fost dat de Casa Alis, care a expus pentru licitatia din 4 martie Nud in sezlong, acuarela si guasa, cu un pret de pornire de 20.000 lei. S-a licitat pana la 38.000 lei. Peste o saptamana, Casa Monavissa a atins un record personal prin licitarea lucrarii Nud cu marama alba (Yvonne Cousin), ulei pe panza lipita pe carton, cu prima oferta la 47.000 lei. A ajuns intr-o colectie particulara pentru 82.000 lei plus taxe. Intre timp, colectionarii frematau. Alis a anuntat ca urmeaza o lucrare deosebita, un ulei Pallady de mari dimensiuni, 90/65 cm. Pretul de pornire spunea foarte mult: 120.000 lei. La licitatie, s-a dublat, apoi a ajuns la 250.000 lei. Nud cu esarfa galbena a batut toate recordurile de piata.
In topul celor mai importante vanzari, celebrul tablou al lui Grigorescu Fata culcata in iarba, de 60 de mii de euro, a trecut pe locul doi, dupa mai bine de trei ani de suprematie. Pallady a obtinut cu aproape 16 mii de euro mai mult, suma la care se adauga si taxele.
Tabloul lui Pallady Nud cu esarfa galbena, ulei pe carton, a devenit celebru odata vazut la Muzeul National de Arta, in 1971 si 1972, cand a fost o ampla expozitie intitulata Omagiu lui Th. Pallady. Pictura a fost reprodusa in catalogul expozitiei. A apartinut colectionarului Filip Enescu. Aceasta minune de tablou, cel mai scump de pe piata officiala de arta din Romania, este acum intr-o alta colectie privata. A fost vazut de zeci, poate de sute de oameni care au stiut de expozitia de trei zile care a precedat licitatia la care a fost vandut. Ramane acum un reper de catalog si in topuri. Si este cu certitudine o mare bucurie pentru colectionarul cumparator. Sau o super-investitie.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO